Részletes keresés

Beszélgetések színtere: milyen műtárgy illik egy közösségi térbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy otthon oldott hangulatú közegének kialakítása ideális lehet a családi beszélgetések, közös játékok és időtöltések számára. Az ilyen enteriőröket kényelmes bútorokkal és kellemes színekkel tehetjük igazán harmonikussá. A vidám hangulathoz és a barátságos közeg létrehozásához egy jól megválasztott műtárgy is sokat tehet hozzá.

Egy központi térbe helyezett asztal sokféle funkciót betölthet: étkezés mellett, beszélgethetünk, olvashatunk vagy akár közösen is játszhatunk itt. Az enteriőr közvetlenségét növények és apró dekorációs tárgyak használatával is fokozhatjuk. Egy ilyen térben nem fontos uniformitásra törekedni, így a berendezés sokfélesége egy kis bohókás érzetet is csempészhet a légkörbe. A bemutatott enteriőrben a bútorok kialakítása, változatos szín- és anyaghasználata tesz ehhez hozzá. A jó megvilágítás illetve egy design lámpa is fokozhatja a hely egyediségét. Érdemes akár az idényszerű, és az adott időszakhoz kapcsolódó növényeket is középpontba helyezni. Egy műtárggyal pedig inspirálódást és kreativitást is bevihetünk az otthoni közegbe, mely garantáltan különlegessé teszi a légkört.

Rozsda Endre (1913-1999) a hazai szürrealista festészeti irányzat kiemelkedő alkotója, aki hosszú ideig élt Párizsban, így nemzetközi hírnévre is szert tett. Magyarországon is elismert alkotó: az egyik legnevesebb galéria képviseli munkáit, emellett pedig fontos kiállításokon is szerepeltetik munkáit. Jellegzetesek aprólékos, különleges motívumkincsekből összeállított kompozíciói, melyek között festmények mellett grafikákat is nagy számban találunk.

Ezen a héten is szintén egy kisebb méretű, papír alapra, színes ceruzával készített művet választottunk, melyen az alkotó jellemző stíluskészlete jól érvényesül. Rozsda Endre: Csendélet különös asztalon II. című kompozíciója egy grafikai sorozatának egy darabja, mely egy aprólékosan kidolgozott, jellegzetesen szürrealista stílusjegyeket felvonultató alkotás.

A több síkú csendélet ábrázolás különleges formaelemeivel és élénk színeivel kiválóan illeszkedik a társasági enteriőrbe, mely egészének hangulatvilágát meghatározza. Egy ilyen kép kíséretében a reggeli kávé is jobban esik!

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Maga szokott mosolyogni? Beszélgetés Nemes Annával

Maga szokott mosolyogni? Beszélgetés Nemes Annával

2020-04-09

Maga szokott mosolyogni? – ezt kérdezte egy látogató Nemes Anna festőművésztől a Várfok Galériában rendezett legutóbbi, Nyitott testek című kiállításán. Az 1989-es születésű fiatal művész 2014-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem festő szakán, Bukta Imre osztályában, jelenleg a Várfok Galéria legfiatalabb művésze. 2019-ben három egyéni tárlata volt külföldön: Stuttgartban, Varsóban és Regensburgban. A festés mellett dokumentumfilmet és játékfilmet is készít női testépítőkről. A vonalról, a halálról és persze a testekről beszélgettünk. Láttam mosolyogni is.

 

Lassú élet. Radikális hétköznapok – virtuális megnyitó

Lassú élet. Radikális hétköznapok – virtuális megnyitó

2020-04-08

A lassú-szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újraszervezését jelenti. Lényege a tudatosságban és a kritikai hozzáállásban ragadható meg leginkább, az etikus fogyasztástól, az önkéntes egyszerűségen át, a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig.

Az online vernisszázson Csató József festőművész elektronikus etűdjét megelőzően Készman József művészettörténész nyitja meg virtuálisan a kiállítást.

Festményekkel a világ körül

Festményekkel a világ körül

2020-04-08

Itt a szép idő, sokan mennénk kirándulni, utaznánk külföldre, üdülnénk belföldön, de most az a speciális helyzet állt elő, hogy pontosan ez az, amit nem tehetünk. Ki-ki megpróbál a tőle telhető legtöbb időt az otthonában eltölteni – ez egyszerre lehet örömteli, de lehangoló és stresszes élmény is. Az interneten egymást érik az ötletek, hogyan tudnánk enyhíteni a bezártság érzést, és nagyon úgy tűnik, hogy ebben élen jár a kultúra. A múzeumok gyorsan kapcsoltak, online kiállításokat közzétéve és a legkülönbözőbb kreatív felhívásokat intézve az otthonmaradókhoz. Könyves adatbázisok váltak elérhetővé, valamelyest pótolva a bezárt könyvtárak szerepét. Hiszünk benne, hogy a művészet, a kultúra valóban segít ebben a nehéz időszakban is. A napokban a Barneby’s tett közzé egy figyelemreméltó írást arról, hogyan utazzuk be a világot a művészet segítségével. Ehhez olyan képeket választottak, amelyek a világ különböző pontjaira repítik el képzeletben az olvasót. Mi a válogatást magyar példákkal kívánjuk kiegészíteni. A teljes útvonalunk a következő lesz: Párizs, London, Svédország, Kalifornia, Rimini, Olasz Riviéra, Balaton és Kaposvár.

Legyél te is műalkotás! - A Szépművészeti Múzeum játékra hív

Legyél te is műalkotás! - A Szépművészeti Múzeum játékra hív

2020-04-07

A nagy múzeumok jó példáját követve, mi is játékba hívunk benneteket. Elő a rongyosládával, csellóval, seprűvel, dédnagymama nyakékjével, baba- és plüss-gyűjteménnyel, karanténban veszteglő családtagokkal, házi kedvencekkel!
Öltözz be és játszd el, hogy Te vagy a műalkotás! Szelfizz, fotózz, a képet dobd fel Instára! Használd a #legyelteismualkotas hashtaget és a @szepmuveszeti taget! Érdemes figyelni minket, mert a legjobban sikerült parafrázisokat megosztjuk a Szépművészeti Múzeum Instagram oldalán és a honlapon is.

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.