Részletes keresés

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

Az aukciósházak tavaszi kínálata igen gazdag, és néhány kalapács alá kerülő mű ára akár a százmillió forintot is elérheti – derül ki a műtárgy.com összefoglalójából.

Igen zsúfolt eseménynaptárral készülnek a hazai árverőházak a tavaszi finisre. Az aukciók száma elsősorban nem új szereplők belépése miatt növekszik, hanem azért, mert néhány ház, így a legnagyobbak közül a Virág Judit Galéria, a kisebbek közül az Arte, a korábbinál gyakrabban árverez. Néhány ház a covid-időszak örökségeként megmaradt a tisztán online árveréseknél, a legtöbben azonban hibrid aukciókat tartanak, ahol személyes és online licitálásra egyaránt lehetőség lesz.

Mai írásunkban a május 16-24. közötti árverések kínálatának érdekességeire hívjuk fel a figyelmet; a későbbi aukciók anyagát néhány nap múlva mutatjuk be.

A nagy aukciósházak közül elsőként, május 16-án és 17-én a BÁV lép a porondra. A 79. művészeti aukció első napján órák, ékszerek, ezüst műtárgyak, míg másnap festmények és műtárgyak kerülnek kalapács alá. Az ékszerpiac az elmúlt időszakban jól teljesített, s ha ez a trend folytatódik, akkor könnyen megdőlhet a jelenlegi 43 millió forintos hazai ékszerrekord, mivel 32 milliós kikiáltási árral kerül kalapács alá a BÁV történetének legnagyobb, 10 karátos briliánsa, amit szív alakú csiszolása is különlegessé tesz.

A kiemelt tételek közé tartozik egy 12 millió forinton kezdő 5 karátos gyűrű és egy 7,5 millió forintról induló, nyakékből és fülbevalóból álló Chopard kollekció is. A 70 darabos órakínálatban számos ismert és keresett márka szerepel, az induló árak 70 ezer és 3,6 millió forint között váltakoznak. A festmények között Paál László 1871-es, 32 millió forintról indított olajképétől várják a legmagasabb árat, de Vaszary János, Perlrott Csaba Vilmos, Batthyány Gyula és Ligeti Antal művei is 10 millió forint feletti kezdőárat kaptak.

Számos kvalitásos munkára licitálhatnak a kortárs műveket gyűjtők is, miközben a kikiáltási árak nem, vagy csak alig haladják meg az egymillió forintot. Indokolt kivételt Bukta Imre 2,6 millióról indított 2001-es olajképe és Lakner László 2 és fél millión kezdő egészen ifjúkori kollázsa jelent. A sokszorosított grafikák között Maurer Dóra korai rézkarcai, Lantos Ferenc és Konok Tamás szitanyomatai kelthetnek komoly érdeklődést. A Zsolnay-anyagból egy 1,8 millióról indított szecessziós virágtartó emelkedik ki, az ezüstök közül az Esterházy-család bécsi empire boroskannája, amiért legalább 950 ezer forintot (plusz jutalék) kell majd fizetni. Az első nap teljes anyaga itt, míg a másodiké itt tekinthető meg.

 

BAV Sziv_fuggo_10 karátos briliáns
Ez a 10 karátos briliáns 32 millió forintról indul a BÁV május 16-i árverésén. Forrás: műtárgy.com

A Párisi Galéria május 19-én immár negyedik alkalommal rendez árverést pécsi illetőségű, illetve a városhoz kötődő kortárs művészek munkáiból. A gazdag, 160 tételt számláló kínálat érdekessége, hogy abban a plasztikák a szokottnál lényegesen nagyobb számban vannak jelen. Felfedező kedvű gyűjtőknek jó „vadászterep” ez az árverés, ahol az árak, egyetlen szobor kivételével, jóval egymillió forint alatt maradnak.

Az Arte Galéria néhány hónapja „Kéthetente 30 tétel - 30 perc” mottóval rendezi kamaraárveréseit. A következő, május 19-i aukció tételei közül Keserü Ilona jellegzetes sírkő-motívumot feldolgozó nyomatát sérülten is 130 ezer forintról indítják, míg Ferenczy Béni krétarajzára és Aba Novák Vilmos rézkarcára 38 ezer forinton kezdődhet a licit.

Ugyanezen a napon zárul a WOP Galéria tavaszi nagy online árverése is, melynek tételeire már javában tart a licit. Az anyag gerincét kortárs hazai alkotók munkái képezik, s mivel többségük sokszorosított grafika, az induló árak még a napjainkban legkeresettebb művészek esetében is ritkán haladják meg a 200 ezer forintot. A legmagasabb áron két komplett mappa indul: Kassák Lajos 12 lapos Képarchitektúra sorozatának 1986-os kiadása és Galántai György 1968-as, 16 szitanyomatot tartalmazó mappája egyaránt 600 ezer forinton kezdett.

Szintén május 19-e a zárónapja a Darabanth Aukciósház 418. gyorsárverésének. Itt a legmagasabbról, 650 ezer forintról egy német filatéliai tétel indult, míg két 18 karátos arany, kézi felhúzós karóráért legalább 500-500 ezer forintot várnak.

 

Vaszary, Kieselbach, 2022
Vaszary János: Parkban című, 1933 körül készült olajképére 65 millió forintról indulva lehet licitálni a Kieselbach Galéria május 24-i aukcióján

68. aukcióját tartja május 24-én a Kieselbach Galéria. A szokás szerint monstre, 235 tételt felvonultató kínálatban minden árkategória kínál csemegéket. A modern magyar festészet egyik legszebb tájképe, Márffy Ödön Zebegényi téglagyár című, 1910 körül született olajképe, mely egykor a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményét gazdagította, 75 millió forintos kezdőárat és 120-160 milliós becsértéket kapott. Perlrott Csaba Vilmos és Vaszary János egy-egy kiemelkedő munkája egyaránt 65 millió forintról indul és becsértéküket a galéria 80-130 millió forintban állapította meg.

Aba Novák Vilmos Róma melletti kisvárosa 1930-ban, azaz keletkezésének évében fő helyen szerepelt a velencei biennálé magyar pavilonjában és most egy nyugati magángyűjteményből került vissza Magyarországra, ahol 55 millióról indulva várja a liciteket. Galimberti Sándor kisméretű, 1911-es óbudai részletéért 55-85 millió forintot várnak, ami a mű kvalitásainak és a művész tavaly felállított 220 millió forintos árrekordjának fényében nem meglepő.

A galéria ezúttal is több, a szélesebb nagyközönség köreiben alig ismert művész munkáit kínálja, alkalmanként magas becsértékkel, jelezve, hogy sok még az értékes, de (újra)felfedezésre váró életmű. E munkák közül kiemeljük a két világháború közötti nőművészet egyik fontos alakja, R. Bélaváry Alice Harmónia című életművi jelentőségű munkáját, a magyar art deco művészet egyik remekét, ami 12 millióról indulva 20-28 millió forintos taksával várja a liciteket.

Címlapkép: Vaszary János: Parkban, 1933 körül. Forrás: Kieselbach Galéria


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.