Részletes keresés

Célegyenesben a tavaszi aukciós szezon

A jó kínálat kitart az évad végéig, a siker a kereslet alakulásától függ - írja legfrissebb műpiaci előrejelzésében a műtárgy.com.



Korábbi előzetesünkben szereplő árverések sikeresen lezárultak, a BÁV kivételével, aki a mai illetve a holnapi napon rendezi meg 68. Művészeti Aukcióját. Május 19-én ékszerek és ezüstök, május 20-án pedig festmények és műtárgyak kerülnek kalapács alá. Emlékeztetőül, az árverési anyagok itt és itt láthatók.

Május 24-25-én kétnapos aukciót tart a Biksady Galéria; az első napon festmények és keleti tárgyak, a másodikon bútorok, szőnyegek és műtárgyak alkotják a kínálatot. A négy évszázadot felölelő hazai és nemzetközi festményanyagból a XX. század első felében született magyar munkák emelkednek ki: Ferenczy Károly 1908-as Birkózók-ját 4,6 millió, Mattis-Teutsch János 1920 körül született Lélekvirágját 6,5 millió, Kacziány Aladár gouache-vázlatát a Tavasz című kompozíciójához 3,4 millió, míg Gábor Jenő Vásári akrobatáját 2,8 millió forintról indítják. Figyelmet érdemel az aukció két fotótétele is: Moholy-Nagy László felvételeinek 1994-es zselatinos ezüst nagyításait 1,2 millió forintról indítják. Szokatlanul gazdag a szoboranyag, amiből Kisfaludi Strobl Zsigmond bronzai emelkednek ki. Széles a bútorkínálat is, amit többek között Carlo Bugatti 1900 körül született sarokszéke (induló ára 1,1 millió forint) és a Nagyszebenben a múlt század második felében készült tekintélyes méretű emeletes írószekreter fémjelez; utóbbi 1,8 millióról indulva várja a liciteket. A kisebb múlt századi kaukázusi szőnyegek akár 30-40 ezer forintért megszerezhetők lesznek, a nagyobb és régebbi darabokért viszont mélyebben kell a zsebbe nyúlni; a legdrágább tétel, egy XIX. század végi perzsa-kirman-imaszőnyeg 950 ezer forinton kezd. Az aukció tételei itt és itt tekinthetők meg.

Célegyenesben a tavaszi aukciós szezon


Sarok szék, Carlo Bugatti, 1900 körül, kikiáltási ára 1,1 millió forint


Célegyenesben a tavaszi aukciós szezon


Perzsa.kirman-imaszőnyeg, 1890 körül, 214 x 134 cm, kikiáltási ára 950 ezer forint


A Virág Judit Galéria május 30-án 214 tételt árverez, a festmények mellett a ház hagyományainak megfelelően Zsolnay-kerámiákat is. Scheiber Hugó műveinek kínálata, mint mindig, most is gazdag, s ezúttal egy kiemelkedő művére, a Kabaréra is lehet licitálni, ami joggal kapott 30 milliós kezdő árat. Ugyanennyiről indul Munkácsy Mihály szalonképe is, míg Patkó Károly olaszországi tájképsorozatának egyik darabját, a Subiaco-t 24 millióról indítják. A csendéletek kedvelőinek figyelmét Márffy Ödön és Berény Róbert egy-egy művére hívjuk fel; ezek 20, illetve 16 millióról indulva várják a liciteket. Frank Frigyes életművének fontos darabja az okkal magas, 10 millió forintos induló árat kapott Párizsi kávéház. Természetesen az alacsonyabb árfekvésű tételek között is vannak igen kvalitásos munkák, példaként említjük Szőnyi István 4 millión kezdő Szobabelsőjét, vagy Kádár Béla Kubista városát, aminek induló ára 1,2 millió forint. Ne hagyják ki az árverést a kortárs gyűjtők sem; bár a kínálat ebben a szektorban ezúttal is nagyon szűkös, Hencze Tamás, Kupcsik Adrián és Váli Dezső munkái figyelmet érdemelnek. A Zsolnay-kínálat sztárdarabja ezúttal egy 2,5 millió forinton kezdő Tiffany-mintás cukortartó doboz lehet a XIX. század végéről. Az árverés tételei itt találhatóak.

Célegyenesben a tavaszi aukciós szezon


Scheiber Hugó: Kabaré, 1925 körül, becsértéke 50-70 millió forint


A Nagyházi Galéria ezúttal is háromnaposra tervezi nagy tavaszi árverését. Május 31-én régi és XIX. századi mesterek festményei és szobrai, június 1-én XX. századi művészek alkotásai, továbbá bútorok és szőnyegek, míg egy nappal később művészeti tárgyak, ezüstök és ékszerek kerülnek kalapács alá. A festménykínálat legértékesebb tételeit ezúttal a XVII. századi külföldi mesterek alkotásai között találjuk, ezek egy része csak néhány évtizede, külföldi aukciókról került hazai gyűjteményekbe. A spanyol Francisco Fernandez Szent György legyőzi a sárkányt című nagyméretű vászna 18 millió, a holland Matthias Stomer Szent Onofriusza - a művész minden bizonnyal egyetlen, magyar tulajdonban lévő munkája - 16 millió, míg Michiel Miereveld delfti mester női portréja 13 millió forinton kezd. A hazai anyagból Ferenczy Károly két munkája, egy 12 millióról indított női akt és egy 2,8 millió forinton kezdő csendélet mellett Aba-Novák Vilmos Itatás című vászna és Lotz Károly női portréja érdemel különös figyelmet, előbbi kikiáltási ára 5,5, utóbbié 4,2 millió forint. A kortárs anyag legdrágább tétele Fehér László 1,2 millióról indított festménye, és a kínálatban olyan további ismert művészek szerepelnek, mint Sváby Lajos, Galambos Tamás és Barabás Márton. Az árverés egyéb kategóriáinak anyagából egy 3 millió forinton kezdő francia falikárpitot emelünk ki, de érdemes odafigyelni az aukcióra többek között a fegyvergyűjtőknek, az ezüstöt és ékszereket kedvelőknek, a porcelán és a kerámia szerelmeseinek is. Az árverés első napja itt, második napja itt, utolsó napja itt tekinthető meg.

Célegyenesben a tavaszi aukciós szezon




Célegyenesben a tavaszi aukciós szezon


Női íróasztal, kikiáltási ára: 160.000 Ft



Az Arte június 4-i aukciójának középpontjában ezúttal is a grafikák állnak, s a kedvező kikiáltási árak jó befektetési lehetőségeket ígérnek. Olyan neves művészek, mint Derkovits Gyula, Dési Huber István, Vaszary János, Kmetty János, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Korniss Dezső, vagy a mai mesterek közül Nádler István, Fehér László és feLugossy László egyedi és sokszorosított grafikái rendszerint a 10-50 ezer forintos sávból indulnak. Ezúttal festmények is kalapács alá kerülnek, közöttük található az árverésen szereplő legdrágább mű, Kmetty János olajképe, ami legkevesebb 1,3 millió forintért lesz megszerezhető. A különleges tételek közé tartozik Perneczky Géza hét művészkönyve, melyek együttes induló ára 55 ezer forint.

Bár az Arte árverésével a tavaszi szezon lényegében lezárul, a nyári szünet kitörése előtt lesz még néhány aukció. A Műgyűjtők Háza június 15-ig folytatja kéthetenkénti árveréseit, a Pintér Aukciósháznál pedig június 16-án már kilencedszer rendezik meg a Soha többet! Harmadszor című, ezúttal kortárs reflexiókkal is bővített "szocreál" aukciót. ...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.