Részletes keresés

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

Kárpáti Tamás festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Vigadóban. A Credo című tárlaton az alkotó mintegy hatvan táblaképe és tíz bronz kisplasztikája mellett az életművet kísérő dokumentumokat is megtekinthetik az érdeklődők. Ennek ellenére nem egy életműkiállítással van dolgunk, hiszen a művész számára kiemelt jelentőséggel bír az, hogy az őt aktuálisan foglalkoztató kérdéseket, gondolatokat felvonultató, tehát a nemrégiben készült képeket tárhassa a nyilvánosság elé. Így aztán a tárlaton látható művek kifejezetten frissek, az elmúlt körülbelül három év gyümölcsei.

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

 

Kárpáti Tamás: Cseres (2018, olaj, papír, fa, 25×31 cm)


Kárpáti Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész 1949-ben született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán Sarkantyu Simon és Barcsay Jenő tanítványaként kapott diplomát. Budapesten és Szentendrén él és dolgozik, idén ünnepli hetvenedik születésnapját.

Munkásságának kezdetére a tájképek jellemzők, majd a tájban megjelentek emberalakok is. Napjainkban pedig jelzésszerű, szakrális, bibliai motívumok tűnnek fel a festményein. A művész - saját megfogalmazása szerint - nem a Biblia illusztrálására vállalkozik, hanem a személyes hit közvetítésére, szakrális művészet létrehozására. A belső fényt, a spiritualitást nemcsak a képeken megjelenő keresztény szimbólumok hordozzák, hanem a művek színvilága és felépítése is. A leginkább mély tónusú, újabban főleg meleg színárnyalatokban játszó vásznak elmosódottak, hangulatuk sejtelmes. Külön világok sejlenek fel rajtuk, amelyeket a fény és az árnyékok uralnak. Ilyen közegben tűnnek fel a konkrétabb formák, bibliai alakok.

A bársonyos, ragyogó felületet a festő többek között a lazúrozással éri el, amely során a festéket áttetsző rétegekben viszi fel a vászonra. Ez a technika meg-megállást igényel, hiszen az egyes rétegek száradását ki kell várni.

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

 

Kárpáti Tamás: Szent János evangélista (2018, olaj, vászon, 82×62 cm)


Kárpáti Tamásnak ez a harmadik tárlata a Vigadó Galériában. A művész számára kiemelt fontossággal bíró hit a mostani kiállítás címében - Credo - is visszaköszön.
Május 28-án a kurátor, Wehner Tibor a kiállítási térben beszélget a festőművésszel. (A részvételhez regisztráció szükséges.)

A tárlat május 3. és július 19. között látogatható. (További információ itt.)

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.