Részletes keresés

Csúcsra jár az aukciós piac karácsony előtt

Az évvégi vásárlási kedvet kihasználva a legtöbb árverőház színre lép decemberben. A kínálat a komoly befektetési lehetőségeket keresőket éppúgy megszólítja mint a nívós karácsonyi ajándékra vadászókat.

A Biksady Galéria december 6-án festmény-, majd másnap ezüst, ékszer, műtárgy és bútorárverést tart. A festménykínálatból kiemelkedik Kontuly Béla 9,5 millió forintról induló, aukción már korábban is szerepelt vallási témájú vászna. A kevésbé ismert művészek kvalitásos alkotásai is a befektetők fantáziáját mozgathatják meg, pl. Csortos Elek József 5 és fél millión kezdő monumentális vászna, Az élet forrása. Az ékszerkínálat sztárja egy 4,8 millió forinton indított, kb. 1460 karátos citrin, de egy 3,48 karátos gyémánttal ékített modern platina gyűrű is hasonló, 4,6 milliós árról indul. A bútorok között két XVIII. századi magyar írószekreter, illetve egy 1900 körül készült olasz ágy tartozik a milliós tételek közé. Az árverések katalógusait itt, illetve itt lehet megtekinteni.

Csúcsra jár az aukciós piac karácsony előtt


Ez a gyémánt dísszel ékített platina gyűrű 4,6 millió forintos áron kezd a Biksady Galéria árverésén


A Műgyűjtők Háza december 7-i kínálatából Gyarmathy Tihamér, Zemplényi Magda és Marosán Gyula kisebb egyedi munkái és Derkovits Gyula ismert Dózsa fametszet-sorozatának egy darabja tűnnek ki, a kikiáltási árak néhány tízezer forintnál indulnak és általában nem haladják meg a 150-200 ezer forintot. Az aukciós katalógusért kattintson ide.

A Párisi Galéria december 8-i karácsonyi árverésének tételei közül Czóbel Béla, Kádár Béla és Molnár C. Pál egyaránt 1,2 millió forintról induló festményei mellett a Zsolnay kerámiák gazdag választéka emelkedik ki, közülük kettő kezdő ára átlépi az egymilliós küszöböt.

Ugyanezen napon a Boda Gallery of Art vegyes profilú árverésén többek között Szőnyi István és Aba-Novák Vilmos sokszorosított grafikáira, valamint Gorka Géza és Lívia kerámiáira lehet licitálni. A legmagasabb, 570 ezer forintos kezdőárat egy tízszemélyes, közel 3 kilogramm összsúlyú ezüst teáskészlet kapta. Az árverés teljes anyaga itt található.

Az Arte Galéria december 10-i grafikai, fotó-, érem- és kisplasztikai árverésének sztártételei ezúttal a fotók közül kerülnek ki. André Kertész négy, bábfigurákat ábrázoló fotójának vintage nagyításáért, illetve Kinszki Imre A lépcső című, ugyancsak vintage nagyításáért 500 ezer forintról indul a licit, míg Danassy Károly, Escher Károly és Kálmán Kata munkái 400 - 450 ezer forinton kezdenek.

A debreceni Villás Galéria ugyanezen a napon tartja festmény- és műtárgy árverését, melyen két tétel is egymillió forint felett kezd majd: Perlmutter Izsák Kislány cicával című munkája 1,8 millió, Markó Ferenc falusi életképe pedig 1,2 millió forintról indul. A kortárs munkák közül kiemelkedik Fehér László 550 ezer forinton kezdő 1989-es pasztellje, míg a háznál hagyományosan erős ezüstkínálat vezető tétele egy több mint öt kiló nettó súlyú 12 személyes evőeszközkészlet, háromnegyedmilliós kikiáltási árral. A ház két nappal későbbi karácsonyi árverésének anyagából két Holló László-festményt említünk; a debreceni mester alkotásai 140 ezer forintról indulnak.

A kecskeméti Premier Galéria anyagában a 300 ezer forintot nem meghaladó áron kínált kortárs munkák dominálnak, az árverés legdrágább tétele viszont egy százévesnél is idősebb alkotás, Rippl-Rónai József Balatoni strand című pasztellje lesz, amit 1,6 millió forintról indítanak.

A BÁV december 13-án ékszerekkel és órákkal, december 14-én pedig ezüst és egyéb műtárgyakkal várja az érdeklődőket. Az első nap kezdő árai széles sávban, 40 ezer és 3,8 millió forint mozognak; előbbi összegről egy arany függő, míg utóbbiról egy 19,6 karátnyi briliánssal díszített fehérarany nyakék indul. Az órák között egy 2,6 millión indított Breguet arany férfi karóra lehet a sztár. A második napon főként ezüsttárgyakkal találkozhatunk, az ünnepi asztalra illő gyertyatartókkal, cukordobozokkal, étkészletekkel, kávéskészletekkel és egy különleges francia vodkáskészlettel. Az árverések teljes anyagáért kattintson ide, illetve ide.

Csúcsra jár az aukciós piac karácsony előtt


A BÁV aukcióján 480 ezer forintos kikiáltási áron indítják ezt a Zsolnay szecessziós díszvázát.


A Nagyházi Galéria 13-án és 14-én kétnapos festményárverést tart; különösen a régi külföldi mesterek gyűjtői válogathatnak igen gazdag kínálatból. A zömmel XVII. századi németalföldi, spanyol, olasz és francia mesterek több esetben védett, muzeális értékű festményei rendszerint az 5-10 millió forint közötti sávból indulnak, de Carlo Palme francia barokk festő képére 40 millión kezdődik a licit. A XIX. századi hazai anyagból Telepy Károly és Mészöly Géza, a XX. századiból Perlrott Csaba Vilmos, Koszta József és Csók István munkái kívánkoznak kiemelésre. 15-én a ház Wagner János festőművész sokrétű, többek között ortodox ikonokat, népi bútorokat, ázsiai műtárgyakat, az afrikai törzsi művészet remekeit, továbbá modern és kortárs hazai képzőművészeti alkotásokat is tartalmazó gyűjteményét árverezi. Igazi kincsesbánya, melyben a kikiáltási árak csak ritkán haladják meg a 200 ezer forintot. A sorozat 17-én a művészeti tárgyak, ezüstök és ékszerek két árverésével zárul. Igen gazdag, földrajzilag is változatos a fajansz edények kínálata, sok lesz az ázsiai műtárgy, az igényes bútor, szőnyeg és nyolc és fél millió forintos induló áron kalapács alá kerül egy Michallon Claude által tervezett XVIII. századi kandeláber pár is. Az ékszerkínálatból egy 4 karátos briliánssal ékített szoliter gyűrű emelkedik ki, ami 5 millió forintról indulva várja új tulajdonosát.

A Virág Judit Galéria december 18-án zárja az évet, s a főszerepet ezúttal is a múlt század első évtizedeiben született munkák játszhatják. Boromisza Tibor Rőzsehordók a ligetben című 1908-as nagybányai képe a 80-100 milliós becsérték mellett viszonylag alacsonyan, 42 millión, míg Rippl-Rónai alig egy évvel korábbi remeke, a Társaság a kastélyparkban és Aba Novák Vilmos 1993-as Álarcfestője 34 millió forinton kezd. A legdrágább tételek között akad egy XIX. századi is: Munkácsy Mihály ifjúkori Naplementéjére 40 millión kezdődhet a licit. A néhány milliótól 25 millióig terjedő sávban fontos munkák képviselik többek között Szobotka Imre, Kmetty János, Márffy Ödön, Szőnyi István és Bernáth Aurél munkásságát is. A hagyományosan gazdag Zsolnay-anyag vezető tétele ezúttal egy Mack Lajos formaterve alapján készült, 78 centiméter magas, 4,4 millió forintról induló váza. Az árverés teljes anyaga itt tekinthető meg.

Csúcsra jár az aukciós piac karácsony előtt


Boromisza Tibor Rőzsehordók a ligetben című festményére 42 millió forinton indul a licit a Virág Judit Galériánál


A Blitz Galéria december 19-i kortárs aukcióján a skála a pályájuk elején álló fiatal művészek 2-300 ezer forintos, jószemű felfedezőkre váró képeitől a befutott mesterek fontos munkáiig terjed. Nem kevesebb mint 20 tétel kezd egymillió forint felett; a már lezárt életművű Frey Krisztián festményére 4,8 millióról indul a licit, míg Váli Dezső, Fehér László, Lakner László, Tót Endre, Méhes László, Földi Péter és az idehaza is lassan újra felfedezett Francois Fiedler munkái 2-4 millió forint közötti kezdőárat kaptak. Az aukciós katalógus itt érhető el.

...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.