Részletes keresés

D25 Művészeti, műtárgy és papírrégiség aukció

Melyik az az aukcióház, amelyik az elmúlt tíz évben a legnagyobb fejlődést produkálta? A kérdésre egy jó válasz biztosan létezik.

A Darabanth Aukciósház az elmúlt évtizedben folyamatosan egyre színvonalasabb aukciókat rendezett, így mind a gyűjtők, mind a cég részéről nagy várakozás és izgalom előzi meg a tavasszal megrendezésre kerülő 25. nagyaukciót. A D25 Művészeti, műtárgy és papírrégiség aukció várhatóan  ismét a fejlődés egy új lépcsőfoka lesz. Az aukcióra még várják a beadásokat. De a már összegyűlt anyagból szemezgettünk egy kicsit.

A Darabanth Aukciósház hagyományosan a papírrégiségek és a numizmatika területén erős, a kezdetektől színvonalas árveréseket szervez ezeken a területeken, de nem mellékes a grafikai és műtárgy aukciók terén betöltött szerepe. Az évi két-három nagyaukción ezeknek a gyűjtési területeknek a kvalitásos tételeit mutatja be. Az aukcióra  hagyományosan erős filatélia és postatörténeti anyag gyűlik össze. Kiemelt érdekesség lesz ebben a kategóriában egy ajánlott postázott távirat borítékja 1872-ből kőnyomat 15kr bélyeggel. A bélyeggel bérmentesített táviratokból csak néhány példány ismert. Kikiáltási ára 1,8 millió forint.

Szintén papírrégiség, de más téma a Deák Ferenc 1856-os evele sógorának, melyben többek között beszámol a Vörösmarty árvái javára indított gyűjtésről. 140 000 forintról indul a tétel.

1299681-dek_ferenc_400 

Emellett szerepelnek levelek, érdekes kéziratok Bercsényi Miklós, Gömbös Gyula, József főherceg, Arany László, Tisza István, Görgei Artúr keze alól, címeres levelek és adománylevelek a XVII. századtól, számos uralkodó, és politikus kézirata.

A könyv anyagban is számos érdekesség lesz, Micskey Imre ritka vízjogi munkája, Gőrgei Artúr önéletírása, Willy Pogány illusztrált ritka munkái a várhatóan több száz tétel között.

Világritkaságként szerepel az aukción a Qianlong kínai császár győzelmeit megörökítő metszet-sorozat két darabja a Nyugati régiók meghódítása sorozatból, valamint néhány egyéb ritkább metszet és térkép.

 

A festmények és műtárgyak közül kiemelkedik Rudnay Gyula Vándorszínészek c. olajképe mely 160 000 forintról indul

 1332288_-_rudnay_400

 

Valamint Scheriber Hugó Csavargó című munkája, számos más szintén jó kvalitású hazai és külföldi mű mellett. A műtárgyak közül kiemelkedő tétel eddig egy áttört Zsolnay váza 1890-körül.

1321426-zsolonay_400 

 

Nagyon erős lesz az aukció fotó és fényképezőgép kategóriája. A művek között a hazai legnagyobbak: Kerny, Kinszky, Divald munkáiból látható majd érdekes kiállítású anyag, a számos városkép mellett, de jelen lesz a tecnhika is az aukción. A hazai fotóoptika csúcsteljesítményei a MOM-tól éppúgy helyet kapnak mint a Leica III. és más kiváló külföldi gépek.

 

A numizmatika és a falerisztika is hagyományosan erős anyaggal képviselteti magát az aukción. Kiemelhető az 1906-os Athéni olimpia érme, vagy a Napóleon legyőzésének 100. évfordulójára kiadott orosz emlékérem 280 000 forintos induló árral.

1342539-orosz_birodalom1912_400 

De a magyar numizmatika is olyan ritkaságokkal képviselteti magát, mint Ottó vagy III. András, vagy Imre dénárja, vagy a Vaskorona Rend III. osztálya arany kitüntetés, amely 550 000 forintról indul. Megjelennek az aukción más későbbi kitüntetések is, köztük a Kádár kor ritkább darabjai. 

A felsorolt tételek csak ízelítőül szolgálnak, hiszen az április 30-án megrendezésre kerülő D25  nagyaukcióra még március 17-ig várják a beadásokat a Darabanth Aukciósház Andrássy úti irodájában. (x)

 

Darabanth Aukciósház

1061 Bp. Andrássy út 16.

Nyitvatartás: H-Sz : 10-17, Cs: 10-19

Tel: 317 4757,

info@darabanth.com

www.darabanth.com

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.