Részletes keresés

David Bowie lemezborítójának grafikája aukción

David Bowie rajongóinak számára ez az árverés egy valóra vált álom: az aukció alkalmával lehetőség nyílik eredeti grafikák, tervek, portrék, szobrok és zenekari fotózások vásárlására azon művész személyes gyűjteményéből, aki az énekes egyik legsikeresebb albumának borítóját tervezte.

2021. július 16-án kezdődött egy 120 tételes online aukció Edward Bell tervezeteinek, fényképeinek és lenyomatainak gyűjteményével a középpontban. Az aukció július 16-tól augusztus 1-ig tartott.

Amikor Bowie megbízta Edward Bellt azzal, hogy készítse el az elismert Scary Monsters (and Super Creeps) albumának dizájnját, amely album a Berlin Trilógiát követte, akkor ez egy olyan kapcsolat kezdete volt, ami egészen az 1990-es évekig tartott, és ami az ikonikus rock és pop művész Tin Machine időszakát is felölelte.

Ez az album annak az időszaknak a kezdetét jelezte, amikor Bowie a dalkészítés folyamata során már kereskedelmi megfontolásokat is tett, és ez a hozzáállás három évvel később hatalmas sikert hozott számára a Let’s Dance című albummal és a The Serious Moonlight turnéval.

A Shrewsbury-ben, az Egyesült Királyságban elhelyezkedő Halls Fine Art aukciósház a walesi Dory Galériával együttműködve egyedi műveket mutatott be – némelyiket maga Bowie dedikálta is, és mindegyik munkát először kínálják a piacon – egy elhivatott online aukció alkalmával, aminek címe The David Bowie Collection, és amit Edward Bell művész mutatott be.

david bowie 2
A Tin Machine album borítója, amit 1991 márciusára pecsételtek, és amiben megtalálható David Bowie dedikálása: „Kiváló, ragyogó erőfeszítés, csak így tovább!”. Becslések szerint 2000-4000 font. A Halls Fine Art tulajdona, forrás: The Art Newspaper.

A kínált darabok között szerepelt egy sor portré, amik Bowie-t Lazarusként mutatják be, és a Savage Heart szobor, amit a Tin Machine II CD-borítójának díszítésére hoztak létre.

A rajongók érdeklődésére talán az 1980-as Fashion című sláger eredeti lenyomatai, a Scary Monsters album borítójának eredeti lenyomatai, a Bell Bowie-ról a Scary Monsters albumhoz készített eredeti diptichon-vázlata, illetve azok az eredeti fotók tarthattak leginkább számot, amik a vázlat elkészítéséhez adták az ihletet a művész számára.

Az árak sem voltak kiemelkedően magasak, a kínálat nagy része száz fontos tartományokban mozgott, a legkeresettebb darabok pedig 1000-2000 fontra becsülhetőek, ideértve a Scary Monsters borítójának tervezeteinek lenyomatait is.

Abigail Molenaar, a Halls Fine Art szakembere így fogalmazott: „Személyes kedvencem a 42. tétel, a Savage Heart szobor, amit Bowie felsőtestéről mintáztak a Tin Machine II grafikájához.”

Címlapkép: Diptichon-vázlat a Scary Monsters albumának grafikájához (1980). Becslések szerint 400-600 angol font. A kép a Halls Fine Art tulajdona, forrás: The Art Newspaper.

 

2021.07.29.


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.