Részletes keresés

Delacroix, Monet, Matisse, Picasso - sorra dőltek a rekordok a Rockefeller-árveréseken

Lezajlott a két leginkább várt árverés a Christie’s-nél a Rockefeller-gyűjteményből. Az aukción olyan világhírű művészek alkotásai szerepeltek, mint Picasso, Monet, Delacroix, Seurat, Gauguin, Willem de Kooning és még sokan mások. Az aukciók iránti érdeklődés óriási volt, hiszen rekordokra lehetett számítani, ráadásul a nyereséget olyan szervezetek között osztják majd el, amelyeket a Rockefeller házaspár életében támogatott. A két esti aukció után (amelyeket több online és napközbeni is kísér) megállapíthatjuk, hogy a várakozásoknak megfelelően (sőt, azokat esetenként talán kicsit túl is szárnyalva) szerepeltek a műremekek.

A május 8-ai árverés összbevétele 646 133 594 dollár volt (jutalékokkal együtt). Az aukción 19. és 20. századi műalkotások szerepeltek, minden tétel elkelt. 34 országból érkeztek a vevők, akik bizonyos festmények esetében komoly csatározásokat folytattak. Az este folyamán több aukciós rekord is megdőlt. Az első rekordot Eugène Delacroix  Tigre jouant avec une tortue c. festménye hozta, ami 9 875 000 dollárért kelt el, megdöntve a festő korábbi, 1998-ban felállított 7 762 290 dolláros csúcsát.  Ezután Corot festménye, a Venise, vue du Quai des Esclavons döntötte meg a festő korábbi rekordját a maga 9 009 844 dolláros árával, majd új aukciós csúcs született Armand Seguin életművében is.

Eugène Delacroix: Tigre jouant avec une tortue, 1862

Az aukció  legjobban várt tételei Matisse, Monet és Picasso munkái voltak. Matisse 1923-as  Odalisque couchée aux magnolias c. festménye 80 750 000 dollárért kelt el, a 14 perces licit új rekordot eredményezett az életműben. Monet Nymphéas en fleur c. alkotását szintén rekordáron, 84 687 500 dollárért értékesítette az aukciósház.

Henri Matisse: Odalisque couchée aux magnolias, 1923

Az aukció sztárja Picasso Fillette à la corbeille fleurie c. festménye volt, az egyik első kép a festőtől, amit megvásárolt Leo és Gertrude Stein. A mű 115 millió dollárt ért az új tulajdonosának, így a második legdrágább aukción értékesített Picasso-festmény lett, valamint az eddigi legdrágább, ami Picasso rózsaszín korszakából származik.

Pablo Picasso: Fillette à la corbeille fleurie, 1905

A második, május 9-ei aukción az amerikai művészet legjei szerepeltek. Az összbevétel jutalékokkal együtt 106 883 500 dollár volt – ez a Christie’s eddigi legsikeresebb, amerikai művészetnek szentelt árverése. 23 ország vásárlói versenyeztek a remekművekért. A legdrágábban elkelt tétel Willem de Kooning Untitled XIX c. festménye lett, amelyet a művész 1982-ben festett, a karrierje végén. A kép 10 perc licitálás után 14 262 500 dollárért lett az új tulajdonosáé.

Willem De Kooning: Untitled XIX, 1982

Az est második legdrágább tétele Gilbert Stuart George Washington portréja lett, amely 11 562 500 dollárért kelt el, ez egyben aukciós rekord is a festő életművében. Diego Rivera A Riválisok c. alkotása is új csúcsot állított be a maga 9 762 500 dolláros eladási árával, egyrészt aukciós rekord lett a festő életművében, másrészt ez lett az eddigi legdrágábban aukcionált Latin-amerikai festmény. A képet Abby Aldrich Rockefeller, a MoMA egyik alapítója rendelte meg a művésztől a fia, David és Peggy házasságkötésére.

Ma még zajlanak a Rockefeller-gyűjtemény darabjaiból rendezett további aukciók, képző- és iparművészeti tárgyak is a kalapács alá kerülnek.

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.