Részletes keresés

Dollármilliókért kelhet el egy pajtában talált Anthony van Dyck-kép

Anthony van Dyck Szent Jeromosról készült tanulmányképe.
Forrás: Sotheby’s

 

Akár hárommillió dollárért (egymilliárd forintért) is elkelhet Anthony van Dyck 17. századi flamand mester olajfestménye, amely egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és amelyet 600 dollárért vett meg egy műgyűjtő.

A Szent Jeromosról készült tanulmányképet a Sotheby's bocsátja árverésre csütörtökön New Yorkban. Az aukciósház közleményéből kiderül, hogy a 17. századi művész alkotására madárpiszokkal borítva egy pajtában bukkantak rá Kinderhookban még 2002-ben. A mű jelentőségét egy műgyűjtő, Albert B. Roberts ismerte fel, aki 600 dollárért (218 ezer forintért) vásárolta meg.

A kép becsült értékét 2 és 3 millió dollár (728 millió és egymilliárd forint) közötti összegben határozták meg a Sotheby's szakértői. Az aukciósház tájékoztatása szerint a mű eredetiségét Susan Barney művészettörténész állapította meg, és azt is hangsúlyozta, hogy a festmény meglepően jó állapotú. Az egy méter magas festmény a mester élő modellről készült, és máig fennmaradt két ilyen méretű tanulmányának egyike. Az idős férfit meztelenül ábrázoló képet 1615 és 1618 között festette a művész, I. Károly angol király udvari festője tanulmányként a Szent Jeromos az angyallal című festményéhez.

A rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeum egy kiállításán már együtt mutatta be a tanulmányt és a kész képet. A 2021-ben elhunyt Roberts hagyatékának gondozói bocsátják árverésre a ritka olajtanulmányt.

A bevétel egy része az Albert B. Roberts Alapítványé lesz, amely művészeket, alkotókat és jótékony szervezeteket támogat.

Forrás: MTI

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.