Részletes keresés

Dorotheum, Bécs - Vírushelyzet: online zálog, élő aukció

Megjelent a Műértő 2020. őszi lapszámában.

Dorotheum, Bécs - Vírushelyzet: online zálog, élő aukció

Az uzsorások lelkiismeretlenül magas kamatától akarta megmenteni I. József császár anyagi nehézségekkel küzdő alattvalóit, amikor 1707-ben megalapította a központi zálogházat az osztrák fővárosban. A tisztes haszon nemcsak a később aukciósházzal is bővült Dorotheum sikeres túlélését tette lehetővé, hanem a bécsi részleghez idővel országszerte közel harminc fiók is társult. A hitel ellenében letétbe helyezett értéktárgyak átlátható, kompetens és biztos kezelését 85 ezer kliens veszi ma is igénybe, akiknek 80 százaléka törzsközönségnek számít, azaz a tárgyak 90 százalékát kiváltják.

A cég több mint három évszázados történetében most először fordult elő, hogy március végén a járvány miatt hatósági rendeletre a teljes zálogfiók-hálózatot be kellett zárni. Amint azt Michael Holubowsky, a részleg vezetője közölte: azonnali hatállyal megszervezték helyette online szolgáltatásukat, hogy a cég régi hagyományai szerint gyorsan és bürokráciamentesen, akár 35 euró fölötti mikrohitelekkel is kisegíthessék a vírushelyzet miatt átmeneti pénzszűkébe került ügyfeleket. Így az úgynevezett „online zálog” keretében otthonról lehetett indítani hiteligénylést egy típusnyomtatvány kitöltésével, a személyi igazolvány másolatának és a tárgy fotójának csatolásával. A zálogtárgyat postázni kellett, értékét a becsüscsoport rögtön felmérte, és ajánlatot tett. A kliens beleegyezésével azonnal folyósították az összeget, és küldték a zálogcédulát is.

A több mint két hónapos kényszerszünet után – mely idő alatt a palotában helyszíni közönség nélkül, csak virtuálisan tartottak árveréseket – június elején végre ismét (bár korlátozott számban) nemzetközi résztvevők előtt folyt az aukciós nagyhét. Ezúttal két rekordleütésről írunk részletesebben. Az összes egészségvédelmi szabályok betartása mellett a június 10-i ékszerárverést időben is két részre bontották: 11-től, illetve 16 órától került sor az egyenként több mint 150 tétel kikiáltására. A mezőnyt a világhírű Cartier márka uralta kéttucatnyi különféle tétellel (nyakékként is használható fejdísz, időmérő függelék és karóra, fülbevaló és medál, gyöngysor és karkötő, briliánsgyűrű és klipsz, pecsétgyűrű). Az ékszerészdinasztia alapítója, Louis-François Cartier 1847-ben nyitotta meg Párizsban luxusáruházát, majd 1902-ben londoni filiáléját. VII. Edward király már Wales hercegeként is rendszeresen járt a francia fővárosba ékszert rendelni, 1902-es koronázása pedig a brit fővárosban is az élvonalba emelte Cartier-t, akinek a „Királyok ékszerésze, az ékszerészek királya” lett a szlogenje. A ceremónián részt vett európai fejedelmek szintén rendszeres vevőivé váltak, a brit uralkodó pedig még abban az évben az udvar hivatalos szállítójává nevezte ki.

VI. György 1936-os trónra lépésekor valóságos „diadémláz” tört ki: a fejdíszből 27 darabot rendeltek sorozatban. Ezek egyike az a most rekordáron, 582800 euróért leütött tétel, amelyet előzetesen 34 és 70 ezer euró közé értékeltek, majd a több száz érdeklődő által interneten is követett heves licitpárbaj során a jelenlévők, a telefonos és online résztvevők közül egy telefonon bejelentkező vihette el. A Halo-tiara elnevezésű típus, amely a brit uralkodóház női tagjainak fényképein ma is látható, egy glóriaszerű körív mentén felfelé ágazó drágakőmustrákból áll; hátul nyitott, de egy fehérarany biztonsági lánccal és zárral kiegészítve, lefele fordítva nyakban is hordható. Az art deco stílusú fejdísz 1930–1935 között készült, átmérője 11–13 cm, a platinaalapot 4 karát gyémánt és kb. 70 karát vízkék akvamarin díszíti.

 

Pieter Coecke van Aelst: A királyok imádata, 1523

olaj, fatábla, 112×75 cm

Fotó: Dorotheum, Bécs

Ennél is többet, 1 137 800 eurót adtak a régi mesterek árverésén az antwerpeni flamand festő, id. Pieter Brueghel mentora és apósa, Pieter Coecke van Aelst Királyok imádása (1523) című, fatáblára olajjal festett, manierista oltárképéért, amely egy triptichon középső darabja volt, és előzőleg 400–600 ezer euró közötti leütést jósoltak neki. A röntgenátvilágítás tanúsága szerint a tömegjelenet hátteréül szolgáló boltíves épületet korábban girlandok díszítették, de a festmény ezek elhagyásának ellenére is gazdag a pazar részletekben. Eredetileg egy imaterembe rendelték a XVI. században, de a XVIII. században „útra kelt”: vagy a reformok nyomán elapadt egyházi jövedelmek ellentételezése céljából adták el, vagy a francia forradalom megszálló katonái vitték magukkal a párizsi Louvre „kistafírozására”. Majd az orániai herceg, az 1815-ös waterlooi csata hőse, a katonái által „karcsú Billy”-ként emlegetett későbbi II. Vilmos király tulajdonába került, aki Napóleon legyőzése után a flamand reneszánsz rajongójaként brüsszeli és hágai palotáját frissen vásárolt műkincsekkel dekorálta. Huib van Hove 1842-es akvarelljén meg is örökítette, ahogy az uralkodó a hágai Paleis Kneuterdijk gótikus nagytermében egy kék ruhás dáma oldalán épp ezt a képet csodálja. Halála után öccse örökölte a remekművet, amely az 1960-as évekig leszármazottainak birtokokában maradt. A kép mostani fogadtatása a Dorotheum újraindult kereskedésének biztató kezdetét jelenti.

Wagner István

Megjelent a Műértő 2020. őszi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.