Részletes keresés

Drága-e egy Munkácsy? – Munkácsy árak az aukciós piacon

A Virág Judit Galéria őszi aukcióján 90 millió forinton ütötték le Munkácsy Mihály Fasor című festményét, a képért a licit 32 millió forintról indult. 2003-ban Munkácsy Poros út I. című festménye volt az, ami először átlépte a 200 milliós értékhatárt és sokáig abszolút magyar aukciós rekord volt, aztán ugyanazt a képet 2019 elején 500 millió forintért vásárolta meg az MNB. De miért is ilyen drága egy Munkácsy?

Munkácsy Mihály (1844-1900) egyike a magyar festészet leginkább ismert és megbecsült alakjainak, ha nem „a” legismertebb.  A „mondj egy magyar festőt” kérdésre legtöbben az ő nevét vágnák rá.

Élete hollywoodi forgatókönyvet idéz: korán árvaságra jutott, asztalos inasként kezdte pályáját, halálakor viszont kora egyik legismertebb és legkeresettebb festője, a becsületrend lovagja, fényűző párizsi palotája az ottani társadalmi élet egyik központja.

A mestert a magyar kritikai realizmus legnagyobb alakjaként tartja számon a művészettörténet: leghíresebb képeit, az „Ásító inas”-t, az 1870-es párizsi kiállításon aranyérmet nyert „Siralomház”-at vagy a „Zálogház” című festményét számtalan helyen reprodukálták Magyarországon, iskolai tankönyvektől kezdve a postabélyegekig.


Munkácsy Mihály: Az alvó nagyapó, 1887. Forrás: Virág Judit Galéria, műtárgy.com

 

Az első magyar művész volt, akit modern felfogás szerint „menedzseltek”. Korabeli sikereiben nem kis része volt Sedelmeyer műkereskedőnek, kinek ténykedése nyomán Munkácsy műveit a világ minden fontos helyszínén kiállították.

Műkereskedelmi árai már életében meglehetősen magasak voltak, annak ellenére, hogy sok műve esetében az eredetiség megállapítása szinte lehetetlen, mert a mester a párizsi műhelyében dolgozó ösztöndíjas fiatal művészek alkotásait is sajátjaként szignálta és értékesítette. Ezzel ő is jól járt, és felfogható úgy is, hogy így támogatta a neki dolgozó kezdő festők pályáját, akik műveikért saját nevük alatt tizedannyit sem kaptak volna.

Aukciós forgalom földrajzi megoszlása (2011-2020), millió forint. Forrás: artadvisory.hu, műtárgy.com

 

Festményei gyakorlatilag halála óta a nemzetközi aukciós házak kínálatának is rendszeres szereplői, amerikai aukciókon is viszonylag gyakran felbukkannak Munkácsy művek. A 2011 és 2020 közötti aukciós forgalmának földrajzi eloszlását mutató grafikon is jól ábrázolja, hogy Magyarország után az Egyesült Államokban árverezik a legtöbb Munkácsy képet, de Angliában és Szlovákiában is viszonylag magas a műtárgyállomány. Művészi kvalitásait minden rendszer elismerte, festményeiben minden időszak megtalálta a neki szóló mondanivalót, ezért aztán képeihez még az ötvenes-hatvanas években sem lehetett igazán olcsón hozzájutni. A legutóbbi időszakban, főleg a 2003-as aukciós rekordja óta a rajzai is millió feletti árakon kelnek el a hazai aukciókon. Nagy rájuk a kereslet, mert a Munkácsy gyűjtők is szívesen kiegészítik a festményanyagukat vázlatrajzokkal, és azok is licitharcba indulnak értük, akiknek az olajfestményei elérhetetlen árkategóriába esnek. 2011 és 2020 között 40 Munkácsy festmény és 73 rajz talált gazdára a hazai aukciókon.

Több jelentős képét árverezték külföldön a nyolcvanas-kilencvenes években, ezért jól nyomon következő a Munkácsy-képek árszintjének alakulása az egyes évtizedekben, mindig fellelhető róla adat. Ez azért is fontos, mert árai stabilak, megalapozottak és kiszámíthatóak. 1989-ben New Yorkban a Sotheby’s –nél 87.500 dollárt fizettek egy fára festett nagyméretű képéért. 2003-ban a New York-i Christie’s-nél is aukcionáltak egy monumentális szalonzsánert (Két család címmel), itt 150 millió forintnyi dollár lett a végső licit. Azután a londoni Sotheby’s-nél árverezték a Thyssen-Bornemissza gyűjteményből származó, doboló kisfiút ábrázoló képet, amelyért vásárlója forintra átszámolva, akkori értéken 35 milliót fizetett.

Alkotásainak magyarországi áremelkedését is nyomon lehet követni, köszönhetően annak, hogy a szocializmus évtizedeiben rendre felbukkantak a BÁV árverésein. „A Dajka” című védett képét például 1971-ben a BÁV-nál, 1994-ben pedig a Nagyházi Galériánál árverezték. 1971-ben a kép leütési ára 70 ezer forint volt, 23 évvel később 3,4 millió. Munkácsy volt az első művész, akinél egy kép ára itthoni aukción túllépte a 10 millió forintos álomhatárt: 1996-ban a Nagyházi Galériánál a „Kézimunkázó hölgy” című festményét 12 millió forinton ütötték le.  És aztán Munkácsy lett az is, aki a 200 milliós nem is álom-, hanem a valószerűtlenség határát is átlépte. A hazai, aukción szereplő művészek árait a műtárgy.com gondozza, és ebből nyerhető ki árelemzés. Az adatbázis több mint 40 000 aukciós leütési adatból áll, mely lehetővé teszi toplisták, többek között a Top 100 legdrágább magyar műalkotás és a Top 20 élő magyar művész rangsorának összeállítását is. A különböző szolgáltatásokat itt lehet elérni.

444444
Top 10 műalkotás. Forrás: artadvisory.hu, műtárgy.com

 

2003 lett a nagy Munkácsy sikerek éve először, és a sikeres év betetőzéseként minden idők rekordját érte el a Poros út I., mikor is 220 millió forintért ütötték le a Mű- Terem téli aukcióján. Ezt megelőzően, ugyancsak 2003 áprilisában, a Baba látogatói zsánerkép 160 millióért talált gazdára.

A Poros út I. 1944-ig Vida Jenő, a két háború közötti időszak egyik legjelentősebb műgyűjtőjének tulajdona volt.  Amikor Vidát a holokauszt idején Auschwitzba hurcolták, a Poros utat épp egy kiállításra kölcsönözte a Szépművészeti Múzeum, onnan perelték vissza 2002-ben Vida örökösei, s amikor visszakapták, 2003-ban aukcióra bocsájtották. 

555555
Top 10 műalkotás 2019-ben és 2020-ban. Forrás: artadvisory.hu, műtárgy.com
A most 2020 őszén árverezett Fasor című kép 1873-ban készült, ami Munkácsy legtermékenyebb évei közé tartozik. Ebben az évben vált sajátjává, amit Courbet festészetében megfigyelt. Munkácsy 1873-ban érkezett Barbizonba, és egy hónapot maradt, ami alatt több tájképet festett.
2020-ban az aukciókon négy Munkácsy művet adtak el eddig, mindegyiket a Virág Judit Galéria őszi aukcióján, összesen 94,100,000 forintért: a 90 millió forinton leütött Fasor című kép mellett három tanulmányrajzot a Krisztus Pilátus előtt című képhez 1,1, illetve 1,3 és 1,7 millió forintért.
6666666
Munkácsy Mihály: Fasor, 1873. Forrás: Virág Judit Galéria, műtárgy.com

A cikk szerzője a műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Inside Art konferencia az Art Market Budapesten

Inside Art konferencia az Art Market Budapesten

2020-10-21
Az INSIDE ART nemzetközi művészeti konferencia, idén a műtárgy.com szervezésében, az Art Market Budapest 2020 kiállítási napjain Zoom Webinar keretében kerül megrendezésre. Jelentős nemzetközi szakmai személyiségek rész
Soha nem fizettek még ennyit árverésen egy irodalmi műért

Soha nem fizettek még ennyit árverésen egy irodalmi műért

2020-10-14
Csaknem 10 millió dollárral a világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve lett Shakespeare első gyűjteményes kötetének (fóliójának) egy példánya, amelyet 9,97 millió dollárért, átszámítva kereken hárommilliárd for

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.