Részletes keresés

E-rolleres kortárs galériatúra, csoportos kiállítás, tárlatvezetések a fenntarthatóság jegyében – ezek is várnak a 6. Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

A fenntarthatóság, illetve a fenntartható fejlődés fogalma egyre inkább előtérbe kerül a mindennapok során – a közbeszédben és a tudományos diskurzusokban is. A globális felmelegedés és a hulladékprobléma hatásait mindannyian a bőrünkön érezzük, nem csoda, hogy egyre többen gondolkodnak el rajta, hogy milyen élet vár az elkövetkező generációkra, a leszármazottainkra a bolygón. A 2022-es, május 26–28. között megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál is kiemelten foglalkozik a kérdéssel, a háromnapos programsorozat kínálatában a művészet és a fenntarthatóság iránt érdeklődők számos olyan eseménnyel találkozhatnak, amelyek e két témakört elegyítik.

A KUBIK közösségi irodában megtekinthető csoportos kiállítás – Ami a miénk lesz. Csoportos kiállítás a fenntarthatóságról –, amelynek kurátora Meggyesházi Éda, a kortárs művészet lencséjén, többféle médiumon keresztül mutatja be, hogy hogyan értelmezhető a fenntarthatóság kérdésköre a 21. században. Ez olyan örökérvényű emberi attribútumokkal kapcsolható össze, mint a szociális egyenlőség, a természeti rendek tisztelete, a természet és társadalom egyensúlyának megtartása, valamint az emberiség az ökoszisztémában betöltött szerepe.

Abban, hogy mekkora a szén- vagy karbonlábnyomunk, az is szerepet játszik, hogy a mindennapok során milyen közlekedési eszközök mellett tesszük le a voksunkat. A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál helyszínei tömegközlekedési eszközökkel és sétálva jól megközelíthetők, de az alternatív, környezetbarát opciók közül is szerephez jut egy a programban, méghozzá az elektromos roller. Az eszközre pattanva, Zsiklai Mónika művészettörténész, kurátor vezetésével rendhagyó kortárs galériatúrában lehet részünk, olyan intézmények felkeresésével, mint a Kisterem, a Molnár Ani Galéria, a TOBE Gallery, az Inda Galéria és a Viltin Galéria.

Bár a fogyasztói társadalom a folyamatos vásárlásra épül, nem pedig a megőrzésre vagy a megjavításra, a műtárgyaknak más sors jut osztályrészül, mint a használati cikkeknek. A hozzáértő restaurálás révén egy-egy műalkotásban sok generáció gyönyörködhet.  A Vaja Porcelán Restaurátor Műhelyben Vaja László porcelánszakértő a porcelán és a kerámia restaurálás izgalmas szempontjaiba avatja be a hallgatóságot. Szóba kerül például, hogy mi a gyakorlat Keleten és Nyugaton, de az is, hogy hibának számít-e a kopottság vagy éppen a gyártási esetlenség. A használati tárgyak esetében a kortalan szépség és okos dizájn megkönnyíti a ragaszkodást.  Az Art of Lamps Design Studio a kortalan harmóniával bíró lámpatestek világába kalauzol bennünket.

Amennyiben az eredeti funkció megőrzése már nem opció, az újrahasznosítás által is újjászülethetnek a tárgyak. Erre találhatunk példát az Üvegház Design Shopban, ahol a tervező és üzletvezető Kohut-Gorombai Luca azt is megmutatja, hogy hogyan készül egy törött borospohárból és kiürült borospalackból az ország legjobb éttermeinek tálalókészlete. Újrahasznosítható alapanyagok felhasználásával alkothatunk egyedi öltözék-kiegészítőket a  KACs Műhely foglalkozásán.  A művekkel kifejezhetjük különbözőségünket, de a mások iránti tiszteletünket és támogatásunkat is.

A pazarlás és a mértékletesség olyan fogalmak, amelyekkel mindenki nap mint nap találkozik. De vajon mit jelentettek régen, a 17. századi Hollandiában, vagyis az aranykor idején? Az ország életében soha nem látott gazdasági, kulturális és művészeti fellendülés következett be ekkor. A barokk művészet remekeit vizsgálva a Szépművészeti Múzeum tárlatvezetésén a pompa és a protestáns mértékletesség jeleit keressük a korszak viseletein, használati és berendezési tárgyain. Az asztali csendéletek titkait fürkészve pedig Hollandia gasztronómiai életéhez és a gyarmatokkal való kereskedelmi kapcsolatához kerülünk közelebb. Vajon van rejtett, a mai kor embere számára is megszívlelendő üzenetük az alkotásoknak?

A fenntarthatósággal már egészen fiatalon, játékos formában érdemes megkezdeni az ismerkedést. A szemlélet akár a gyerekszobákban is érvényesülhet, a nemrégiben felújított Walter Rózsi-villában fény derül arra, hogy mitől fenntartható egy gyerekszoba és hogy mit tanulhatunk a harmincas évek gyerekszobáiból. Magyaróvári Fanni Izabella muzeológus a két világháború közötti gyermekélet, reformpedagógia és modernizmus kapcsolatába is beavatja az érdeklődőket. A legkisebbek különböző építőjátékokat próbálhatnak ki a villában, a gyermekprogram a Mi volt a Lego előtt címet viseli.

Napjainkra az állandó pörgés, a felgyorsult életmód jellemző. A rengeteg bennünket érő inger jócskán megnehezíti a pillanat megélését, átélését. A művekben való gyönyörködés segíthet a lassulásban, a mindennapok sodrásából történő kiszakadásban. A háromnapos fesztivál során a Ludwig Múzeum különleges programmal várja azokat, akik a művek segítségével egy belső utazásra indulnának: a Slow looking – Meditatív társasutazás tárlatvezetés az Időgép állandó kiállítás néhány darabjának rendhagyó felfedezésével lassítja le az időt és zárja ki a külvilágot. A Kiterjesztett jelen – átmeneti valóságok című tárlat – szintén a Ludwig Múzeumban – az emberi ittlét súlyos törésével és általános tájékozódás-vesztésével járó jelen kérdéseivel foglalkozik, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy nyitottan tudjunk fordulni az új világrend, a transzhumán jövő felé. A tárlatvezetést és beszélgetést a kiállítás egyik kurátora, Üveges Krisztina tartja. 

A visszatalálás a természethez már régóta foglalkoztatja az embereket, de ma, a zsúfolt városokból nézve talán még vonzóbbnak látjuk a természetesebb, nyugodtabb mederben folyó életet. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum gyűjteményében című kiállításon Enerel Bat-Ochir, aki maga is egy nyugat-mongóliai nomád törzs tagja, tart angol nyelvű, személyes példákkal illusztrált vezetést, amelynek fókuszában a nomád életmódot folytató mongolok mindennapi használati tárgyai lesznek. Egymás és a világ tisztelete, a város és a vidék kettőssége mutatkozik be az 1945 utáni művészetből csemegéző Lépésváltás kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában. Nemes Anita budapesti grafikus-illusztrátor örök témája a nyüzsgő város, az utcai élet és az emberek. Műveivel a  Könnyű zenészek, nehéz iparosok - egy kiállítás a melóról című tárlaton, a Fabrika Studioban találkozhatunk.

Bizonyára sokak számára ismert, hogy a gödöllői művésztelep alkotói kiemelt figyelmet fordítottak az életmódjukra: rendszeresen mozogtak, organikus élelmiszereket fogyasztottak, sőt sokan vegetáriánusok is voltak. Király Zsuzsanna múzeumpedagógus az MNG Modern idők című tárlatán a kolónia alkotóinak műveivel ismertet meg bennünket. Amennyiben pedig valaki a múzeum falain belül is természetre vágyik, Balla Enikő kalauzolásával a 19. századi állandó kiállítás tájképeivel, a többek között a Dunakanyart és a Balatont ábrázoló remekműveivel találkozhat – szintén az MNG-ben. A Herendi Porcelán Palotában a mesés, részletgazdag porcelánokon az élővilág, az állatok és élőhelyek kollekció darabjai gyönyörködtethetik a természetbarátokat. Az Öt földrész élőhelyei és állatai program átrepít óceánokon és hegycsúcsokon.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál teljes programkínálata itt érhető el.

 

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

2022-05-20
A szezon utolsó napjain is minden műfajban és minden árkategóriában számos izgalmas tétel várja a gyűjtőket és a befektetőket – olvashatjuk a műtárgy.com összefoglalójának második részében.Május 24-28. között igaz
Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

2022-05-20

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az ENSZ 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Hazánkban is kiállítások, szakmai események mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét, feltárva, milyen utat járt be ez a művészeti ág amíg a „magyarországi üvegművesség” 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezik: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig 60. évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma.

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

2022-05-13

Az aukciósházak tavaszi kínálata igen gazdag, és néhány kalapács alá kerülő mű ára akár a százmillió forintot is elérheti – derül ki a műtárgy.com összefoglalójából.Igen zsúfolt eseménynaptárral készülnek a ha

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.