Részletes keresés

Egy elfeledett festői életpálya sosem látott remekművei – Kiállítás nyílik a Bodó Galériában

Valódi kincsekkel találkozhat, aki szeptember 10. és 24. között a Bodó Galéria és Aukciósház felé veszi az irányt. Ott ugyanis egy olyan művész alkotásaiból nyílik tárlat, kinek munkássága, sőt még neve is jórészt ismeretlen lehet ma a legtöbbek számára, holott aktív éveiben igen dicsérően szóltak róla kritikusai. A Fenyő György Elfeledett Művészete című válogatás viszont bizonyítékul szolgálhat arra, hogy az életmű napjainkban is jogosan tart igényt a figyelemre.

A múzeumokban, galériákban járva-kelve mindig jó érzés rádöbbenni a már ismert műalkotások átütő, leginkább csak szemtől szemben tapasztalható erejére. Közelről szemügyre venni az albumokban és az interneten számtalan helyen felbukkanó műveket olyan érzés, mintha újra felfedezhetnénk a magunk számára őket. Talán még izgalmasabb és üdítőbb a művészeti élmény, ha sosem látott képekre csodálkozhatunk rá a falakon. Fenyő György rendkívül kvalitásos munkáit nézve nehéz elhinni, hogy eddig jóformán nem is hallhattunk az alkotóról. Édesapjáról, Fenyő Miksáról, aki a Nyugat folyóirat alapító főszerkesztőjeként írta be magát a történelembe, már annál többet. 

Az 1904-ben, más források szerint 1906-ban született Fenyő György olyan szellemi légkörben nevelkedett, amelynek fontos részét képezte a lap köré tömörülő szerzők csoportja, azok a jelentős írók, költők, gondolkodók, akik közül nem egyet a közeli ismerőseként, barátjaként is számontarthatott.  Már gyermekkorában megismerkedett a francia irodalom és képzőművészet nagyjaival, értékrendjével, a haladó szellemű művészet eszmeáramlataival, és ezek az újító, progresszív törekvések az egész festői pályafutásában tetten érhetők.

Fenyő-9
Fenyő György: ÜLŐ AKT CSÍKOS FOTELBAN FELTEHETŐLEG 1938 KÖRÜL. Forrás: Műtárgy.com

Kmetty János és Berény Róbert voltak magyarországi mesterei, Münchenben, Düsseldorfban és a párizsi Julian akadémián is folytatott tanulmányokat. Első önálló kiállítására 1930-ban, rendhagyó módon Londonban került sor. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, a kritikusok ünnepelték a művész kitűnő színérzékét és nagyszerű rajzkészségét, képeinek koloritját Matisse alkotásaihoz mérték. Itthon olyan alkotókkal együtt állított ki, mint például Csontváry Kosztka Tivadar vagy Ferenczy Károly. Üde színekből építkező, elegánsan komponált tájképei jelentős tetszést arattak a közönségnél, komoly rajztehetségről árulkodó portréit rendszeresen közölte hasábjain a Nyugat. A sikeres pályát a második világháború megtörte, Fenyő többé nem szerepelt tárlatokon, restaurátorként dolgozott. 1956-ban Londonba emigrált, és feltételezhetően itt is hunyt el.

Az 1935-ös, Ernst Múzeumban megrendezett önálló kiállítása óta most először tekinthetik meg az érdeklődők a festőművész munkáit, ráadásul több mint 60, eddig sosem látott remekmű szerepel a válogatásban. A ragyogó színek és a kifejező formavilág megragadják a néző tekintetét, a művekben megmutatkozik mindaz, ami az 1920-as évek végén, 1930-as évek elején jellemezte a hazai progresszív művészeti törekvéseket. Cézanne és Matisse hatásán is eltöprenghet a látogató. Ugyanakkor mindehhez egyedi hangvétel és kimagasló tehetség társul, Fenyő művészetét nehéz lenne egyik vagy másik konkrét irányzathoz besorolni.

Fenyő-12
Fenyő György: ÖNARCKÉP CSENDÉLETTEL (VAN GOGH PORTRÉVAL), (MŰTEREM), 1937. Forrás: Műtárgy.com

A tárlat mellé hiánypótló könyv is készült, amely az alkotó munkásságának feldolgozásán túl a kor művészeti irányzatait is felvonultatja. A Műtárgyak Éjszakájához tartozó programokon további izgalmas részletek derülnek ki az életművel kapcsolatban. Vajon hogyan alakult a festmények titokzatos sorsa, hol őrizték őket például a második világháború alatt? Erről tart előadást szeptember 18-án Buza Péter újságíró, történész. Kaszás Gábor és Nagy Zsófia Nóra művészettörténészek szeptember 17-i és 19-i tárlatvezetése pedig még közelebb hozza az elfeledett remekműveket a résztvevőkhöz. Az eseményekről további információ itt.

A tárlat szeptember 10-24 között ingyenesen megtekinthető. Bővebb információt itt talál.

Szerző: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
KÖZELEBB - a kortárs művészethez

KÖZELEBB - a kortárs művészethez

2020-09-23

Új sorozatunkban a vizualitásra, a képek erejére helyezzük a hangsúlyt. Mert egy kép többet ér ezer szónál, de azért mi hozzáfűzünk majd minden esetben egy-két magyarázó mondatot, amik erősítik a hatást és érthetővé

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

2020-09-16

Az Art Paris - Európa első élőben megrendezett vására a vírus berobbanása óta – meglepően pozitív mérleggel zárt. Az idei, módosított időpontban  (szeptember 10-13.) lezajlott vásár a lokális piacra épített, ennek el

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

2020-09-14

Nem teltek persze eseménytelenül az elmúlt hónapok sem, számos árverőház tartott online aukciókat, de, mint ahogy a műtárgy.com előzeteséből kiderül, az idei első nagy élő árverésekre csak most kerülhet sor – feltéve

A Lilaruhás nő tragédiákkal teli, titokzatos élete

A Lilaruhás nő tragédiákkal teli, titokzatos élete

2020-08-31

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Lilaruhás nő a magyar festészet egyik legismertebb és legkedveltebb alkotása. Szinyei Merse Pál művét, amelyet a Nemzeti Galériában csodálhatunk meg, a magyar Mona Lisaként is szokás e

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.