Részletes keresés

A járvány tárgyai - gyűjteménygyarapítás a COVID-19 idején

A világszerte bezárt múzeumokban nem állt meg a munka, sőt, számos intézmény épp azon gondolkodik, hogyan dokumentálja, őrizze meg ennek a vészterhes időszaknak a történéseit az utókor számára – ehhez segítségül hívják az embereket, gyűjteménygyarapítási felhívásokat is közzétéve. Na de milyen tárgyak lehetnek alkalmasak arra, hogy később felidézhessük általuk a járványhelyzetet?

Kép forrása

Ha körülnézünk a saját környezetünkben, vagy megnézzük a világ különböző pontjairól érkező híreket, láthatjuk, hogy valóban kezd körvonalazódni egy olyan tárgykultúra, amely a jövőben emlékeztethet majd minket a járványhelyzetre. Hogy csak néhány példát említsünk, elterjedtté váltak a saját készítésű maszkok, szivárványos transzparensek, felértékelődtek az olyan hétköznapi dolgok, mint például a kézfertőtlenítő vagy az élesztő és a liszt. Utóbbiakról számos vicces illusztráció is született.  A múzeumok számára érdekesek lehetnek továbbá az üres utcákat, tereket megörökítő felvételek, az emberek érzéseit, gondolatait rögzítő naplók, közösségi média bejegyzések, a járványt megörökítő legkülönbözőbb kreatív projektek. A bécsi Wien Museum igazgatója, Matti Bunzl például egy horgolt koronavírust nevez meg az egyik kedvenc objektumaként, amely arra is felhívja  a figyelmet, hogy a jelenlegi pandémia azért is más, mint a korábbiak, mert ma az emberek jelentős része már a vírus biológiai struktúrájának képével is tisztában van – ez nem is csoda, hiszen a híradásokban rendszeresen találkozhatunk vele.

A londoni Science Museum célja olyan tárgyak összegyűjtése – írja a The Art Newspaper -, amelyek megörökítik a járványra adott orvosi, tudományos és kulturális válaszokat. Kézfertőtlenítők, a szociális távolságtartásra buzdító poszterek mind érdemesek lehetnek arra, hogy megőrizzék őket a következő generációknak. A digitális tartalmak is a kutatás fontos részét képezik.

Itthon, profiljának megfelelően, természetesen a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum is bekapcsolódott a járvány dokumentálásába. Az orvosi, gyógyszerészeti eszközökön túl hivatalos vagy civil kiadású nyomtatványokat, a vírussal kapcsolatba került betegek vagy hozzátartozók naplóit, visszaemlékezéseit, valamint a járványhelyzet miatt megváltozott életmóddal kapcsolatba hozható tárgyi emlékeket várnak. Ezeket persze a helyzet enyhüléséig biztonsági okokból csak virtuálisan tudják fogadni.

A hazai Néprajzi Múzeum, mint írja, társadalmi múzeumként feladatának tartja a kortárs társadalmi és kulturális jelenségek vizsgálatát, ezért online gyűjtőkampányba kezdett. A #karanténtárgyak elnevezésű kampány a vírus miatt megváltozott hétköznapok dokumentálását tűzte ki célul. Olyan tárgyak fotóit és a hozzájuk kapcsolódó történeteket várják, amelyekkel akár száz év múlva is megmutathatják, milyen volt a 2020-as karantén idején élni.

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.