Részletes keresés

Egy képzeletbeli vendéglátás krónikája – feledésbe merült tárgyaink

Hívj egy vendéget. Kínáld meg tarkedlivel. Rakj elé egy csalikorsót. Ha megesett rajta a szíved, cseréld ki a csalikorsót bokályra. Esetleg butellára.

 

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy a fenti mondatokat sok Olvasó gond nélkül értelmezni tudja. Azonban nincs kétségünk afelől sem, hogy jó páran vannak azok is, akiknek meggyűlik a bajuk a dekódolással. Nincs is ebben semmi meglepő. Régi tárgykultúránk egy jelentős része mára feledésbe merült, és a legtöbben csak szülők, nagyszülők elbeszéléseiből hallhattunk róla.

Kár lenne azonban teljesen veszni hagyni ezt a tudást, hiszen fizikai valójukban találkozhatunk még ezekkel a tárgyakkal számos háztartásban, olvashatunk róluk irodalmi művekben és végül, de nem utolsósorban felbukkannak a műtárgypiacon is. Most például a Nagyházi Galéria és Aukciósház október 11-12-i aukciójának második napján láthatjuk őket. Érdemes foglalkozni velük, rácsodálkozni míves megmunkálásukra és gondolatban eljátszani vele, hogy milyen is lehetett egy olyan konyhában sürögni-forogni, ami ilyen igényes használati tárgyakkal volt berendezve.

Na de ismerjük meg a fenti vendéglátós epizód „szereplőit”!

 

„Kínáld meg tarkedlivel”

 

A tarkedli, másnéven talkedli egy olyan cseh fánk-féleség, amit egy speciális, szabályos kis mélyedésekkel ellátott sütőformában, a tarkedlisütőben sütöttek eleink. Nevét a sütőrőformáról kapta, a cseh „vdolky” annyit tesz, hogy „kis edények”. Németül Dalkenné vált, Magyarországra érkezvén pedig tarkedlivé vagy talkedlivé. Különösen nagy népszerűségnek örvendett a 19. század végén, de a 20. században is előszeretettel készítették a háziasszonyok. Sőt, ma is találkozhatunk különböző változataival, és ahogyan a tészta, úgy a sütő is átalakult.

500795601_737.jpg

Tarkedlisütő, Dunántúl, 19. század vége, Nagyházi Galéria és Aukciósház, 219. aukció, kiáltási ár: 22 000 Ft

 

„Rakj elé egy csalikorsót”

Nem tévedünk sokat, ha a név alapján arra tippelünk, itt némi furfangossággal állunk szemben. Bizony, a csalikorsó nem a praktikusságáról híres. A mázas cserépedény jellegzetessége abban rejlik, hogy a különbözö, hamis és valódi ivónyilások roppantul megnehezítik a korsóba töltött ital elfogyasztását. Az ivás azonban nem teljesen reménytelen, általában minden korsónak megvan a maga nyitja. A csalikorsó nem csak frappáns, esztétikailag is jelentős, elkészítése komoly mesterségbeli tudásról árulkodik.

 

csalikorso.jpg

Csalikorsó, Modor 19. század vége, Nagyházi Galéria és Aukciósház, 219. aukció, kikiáltási ár: 38 000 Ft

 

„Cseréld ki a csalikorsót bokályra”

A bokállyal már sokkal egyszerűbben csillapíthatjuk a szomjunkat. Az egyfülű, körte alakú cserép borosedény általában mázas kivitelben készült, egyes helyeken azonban mázatlan formája is ismeretes. A habánok ónmázzal díszítették az edényt. Érdekesség, hogy Erdélyben a bokály, mint melléknév volt használatos, az ónmázas edényt nevezték bokály edénynek. Maga az elnevezés az itáliai bocal, azaz kancsó kifejezésből származik.

 

500795449_585.jpg

Bokály, Kőhalom, 19. század közepe, Nagyházi Galéria és Aukciósház, 219. aukció, kikiáltási ár: 26 000 Ft

 

 

„Esetleg butellára”

Ismertebb nevén: butykos. Ólommázas cserépedény, pálinka tartására szolgált. Formája sokféle lehet, a nagyobbak kulacshoz hasonló fület is kaphattak, hogy tulajdonosuk szíjra fűzve magával vihesse őket. Rendeltetésüket az a vidám kis rigmus is elárulja, amit gyakran az oldalukra írtak készítőik: Egy butella pálinka, nincsen aki megigya, megiszom én s víg leszek, soha meg sem öregszek.

 

500795496_632.jpg

Könyvbutella, Rimaszombat, 1919, Nagyházi Galéria és Aukciósház, 219. aukció, kikiáltási ár: 30 000 Ft

 

 

Így tehát jóllakattuk és megitattuk vendégünket, nem érheti szó a ház elejét. A csalikorsó játékossága, valamint a bokály és a butella tartalma  gondoskodott a jókedvünkről.

 

Szerző: Járfás Eszter , műtárgy.com

 

 

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.