Részletes keresés

Egy titkos kapcsolat képei - kiállítás Hincz Gyula aktjaiból

Hincz Gyula munkásságának mindezidáig rejtett, izgalmas időszakát ismerhetjük meg a több mint 60 egyedi grafikát és olajképet bemutató Aktok - Hincz Gyula titkos múzsája című kiállításon. 

 

 


Hincz Gyula (1904-1986) kétszeres Kossuth-díjas és Munkácsy-díjas magyar grafikus, festő. Munkássága szerteágazó: a festményeken és a grafikákon túl készített üvegmozaikot, szobrokat, kerámiát és könyvillusztrációkat - az ő keze munkáját dicsérik Weöres Sándor Bóbita című verseskötetének illusztrációi is. Alkotásai stílusukat tekintve is rendkívül sokfélék, mivel a festő nyitott volt a korszakban megjelenő új művészeti irányzatok felé.

Életművének értékes részét képezik az aktok, amelyeknek modellje szinte kivétel nélkül a felesége, Neufeld Anna - Ancika volt. Legalábbis az eddig ismert oeuvre alapján így gondolhattuk. Most azonban egy közel tíz évig tartó titkos szerelmi viszony képi lenyomatait tekinthetjük meg.

Egy titkos kapcsolat képei - kiállítás Hincz Gyula aktjaiból



Hincz Gyulát 1958-ban nevezték ki az Iparművészeti Főiskola élére, ekkortájt alakított ki szerelmi kapcsolatot az ott titkárnőként dolgozó Bene Margittal. A festő 1958-tól 1968-ig tartó munkásságát eddig alig ismerhettük, a most kiállított alkotások arról tanúskodnak, hogy Hincz ezidőtájt szinte csak új múzsáját, Margitkát festette.

Az alkotásokon a nőiség és a termékenység motívumai, várandós nőalakok, telt formák vannak a leghangsúlyosabban jelen, ennek oka többek között abban keresendő, hogy míg a festőnek Neufeld Annától nem lehetett gyermeke, addig szeretőjének két leánygyermeke is volt, így a kapcsolat a vágyott család meglelésének illúzióját is jelenthette a számára.

Egy titkos kapcsolat képei - kiállítás Hincz Gyula aktjaiból



A titkos viszonynak az vetett véget, hogy Hincz Gyula édesanyja a halálos ágyán megeskette a fiát, hogy megszakítja kapcsolatát Margitkával és visszatér feleségéhez. A szakítás után a művek a szeretőnél maradtak, a hagyatékot jelenleg Bene Margit örökösei és a BÁV gondozza.

A BÁV Apszistermében megrendezett ingyenes tárlaton az egyedi grafikákon túl több, nagyméretű olajtechnikával készült aktot is megtekinthetünk, valamint kerekasztalbeszélgetéseken és tárlatvezetéseken ismerhetjük meg Hincz Gyula művészetét.

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.