Részletes keresés

Élénk kereslet, csúcsárak az alapításának 240. évfordulóját ünneplő BÁV művészeti aukcióján

Hatalmas érdeklődés kísérte az alapításának 240. évfordulóját ünneplő BÁV háromnapos tavaszi művészeti aukcióját. Az árverésre került tételek nagy része elkelt, jó néhány közülük, az élénk licitharcok után a kikiáltási ár többszöröséért, sőt akadt műtárgy, amely a 12-szereséért. Az aukció slágere a katalógus címlapján is szereplő holland festmény és egy anatóliai szőnyegritkaság volt.

A várakozásoknak megfelelően az első napon óriási kereslet volt az antik és modern ékszerek iránt egyaránt: a zsúfolásig megtelt teremben a gazdag és változatos kínálatot nyújtó 278 tétel szinte maradéktalanul elkelt.  A leütési árak többsége 100 és 400 ezer forint között mozgott, de a nívós brilliáns ékszerek esetében a millió fölötti, sőt a többmilliós leütési csúcs sem volt ritka. Az aukció szenzációja ezúttal az a Bécsben készült, mikro-mozaik technikával díszített aranyszelence volt, amelyért az elszánt gyűjtők között izgalmas licitharc alakult ki. Végül a kikiáltási árának több mint háromszorosáért, 4,6 millió forintért talált gazdára.

Megkülönböztetett figyelem kísérte a 18.-19. századi, gyönyörűen megmunkált, míves antik ékszerek választékát. Egy 18. századi, gyémánttal díszített arany női gyűrű hatszoros leütési áron kelt el, és élénk licitálás folyt az antik ékszerkollekció két másik egyedi darabjáért, a dagerrotípiát rejtő eljegyzési karkötőért és a bilincs karékért is. A különleges kitüntetések, emlékplakettek és szelencék kínálata is elnyerte a gyűjtők tetszését, a legmagasabb leütési árat az a Vöröskereszt-kitüntetés érte el, amelyet egy, az Osztrák Vöröskeresztben nővérként dolgozó  grófnő kapott 1929-ben.

Kelendőek voltak a férfiak által igen kedvelt márkás karórák (IWC, OMEGA).  Ahogy az várható volt, a zsebórák közül egy ritkaságnak számító, egyedi szépségű, a 19. század első feléből származó, két mozgó harangot ütő angyalfigurával díszített óra volt a sláger, melynek leütési ára több mint kétmillió forint lett. Az árverés végén kerültek kalapács alá a nagyméretű brilliánsokkal ékesített ékszerek. A választék nem csupán gazdag és változatos volt, de a női vásárlók körében igen kedvelt, finom megmunkálású ékszereket kínált, amelyek egyben jó befektetésnek is számítanak. Ennek eredménye megmutatkozott: a tételek jellemzően magas leütési árakon szinte teljes egészében elkeltek.

Kiegyensúlyozott kereslet jellemezte a második napon a festmények árverését, különösen élénk érdeklődés mutatkozott a kismesterek (Berkes, Háry, Gergely, Neogrády) 150-450 ezer forintos sávban mozgó munkái iránt. Némi meglepetésre a legnagyobb, négyszeres árugrást két, igen mutatós keretben elhelyezett metszetpár érte el. A festménynap slágerét a kikiáltási árát megkétszerező és 10 millió forint fölötti értéken elkelt, a katalógus címlapján szereplő kép, Geraldine Jacoba Bakhyzen holland festőnő Csendélet virágokkal és gyümölcsökkel című alkotása jelentette. Millió fölött kelt el Ifj. Markó Károly 1877-ben készült tájképe és Schaffer Béla Csendélet antik kancsóval című munkája is. A piaci igények változását mutatja, hogy erőteljesen érződött a modern és kortárs művek iránti változó vásárlói érdeklődés. Ezzel együtt Gyémánt László, Szász Endre, Hincz Gyula képei mellett Szabó Gyula egyik főműve, az 1969-ben készült Aranyhíd is közel kétmilliós árat ért el.

A több évszázadot felölelő bútorkínálatból a legkeresettebbek a kisméretű, mutatós darabok voltak, amelyeket igen kedvező áron vásárolhattak meg az érdeklődők. A változatos és igényesen összeállított szőnyegkollekcióból főként a kaukázusi szőnyegek iránt volt kiemelkedő kereslet, a kikiáltásinál jelentősen magasabb áron találtak vevőre. A várakozásoknak megfelelően a legnagyobb érdeklődés az igazi szenzációnak számító, anatóliai Yürük szőnyegért folyó licitharcot kísérte, melynek nyomán a több száz éves ritkaság a kikiáltási ár háromszorosáért, csaknem négymillió forintért kelt el.

Nagy vásárlási kedv jellemezte a harmadik napon a műtárgyaukciót is, az első blokk kínálatában szinte minden műtárgy elfogyott. A vevők változó ízlését tükrözte, hogy az igen dekoratív  Jugendstil és art deco dísztárgyak mindegyike gazdára talált. Egymást követték a magas leütések: a nagy izgalommal várt, Claudius (Johann) Herr által jegyzett porcelán biedermeier női portré közel háromszoros, a rendkívül dekoratív, szecessziós ezüstdíszítménybe foglalt üveg csemegéskosár négyszeres kikiáltási áron került új tulajdonosához. Népszerűek voltak a keleti, különösen a japán műtárgyak: a bravúrosan aprólékos, halakat etető társaságot ábrázoló Satsuma dísztál ötszörös, a finom motívumokkal díszített, színes festett rekeszzománc Cloisonné díszváza tizenkétszeres /!/ áremelkedést ért el.

A műtárgynap tudatosan a Zsolnay-kollekció köré szerveződött, ami - a leütési árak és az izgalmas licitharcok  tanúsága szerint - sikeresen vonzotta a Zsolnay-gyűjtők egyre bővülő körét. Teljes egészében elkeltek a 19.-20. századforduló körül készült, historizáló dísztárgyak, az 1902-ben készített, várral és panorámaképpel díszített, mindössze 15 cm-es miniatűr váza közel egymillió forintért, az ugyanebben az évben, Sikorski Tádé formaterve alapján készült, mikulásvirággal dekorált váza másfél millió forintért talált vevőre, hasonlóan a kollekció utolsó darabjaként kalapács alá került, aranyfácánokkal díszített virágtartóhoz.

Az utolsó blokkban kínált antik ezüsttárgyak szintén csaknem mind elfogytak, a legmagasabb leütési árakat a történeti Magyarország területén készített ötvös munkák érték el. A rendkívül ritka, szétszedhető kassai empire gyertyatartó párért, a Besztercebányán 1670 körül, valamint 1700 körül készített barokk díszkanalakért olyan heves licitharc folyt, hogy a közönség nagy tapssal köszöntötte a nyerteseket.

 

Az alapításának 240. évét ünneplő BÁV sikeres művészeti aukciót zárt. A cég legközelebb november 12-13-14-én rendez művészeti árverést, amelyre a műtárgyfelvétel valamennyi műkereskedelmi boltjában folyamatos és 2013. szeptember 6-án zárul.

 

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.