Részletes keresés

Elkísérhetünk egy művészeti sétára? – Tematikus séták az V. Műtárgyak Éjszakáján

Kevesebb mint egy múlva kezdődik az V. Műtárgyak Éjszakája a műtárgy.com szervezésében, amelyet ebben az évben június 17-19-ig rendeznek meg. A háromnapos rendezvénysorozat idején csaknem 50 helyszínen több mint 100 különleges és izgalmas programmal várják a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget. Egy bérlet birtokában a résztvevők betekintést kaphatnak Budapest legnevesebb múzeumainak és galériáinak gyűjteményibe és színfalai mögé is.

A nagyszámú program miatt most tematikusan csoportosítva is adunk némi ízelítőt változatos programjainkból.

Először tematikus sétáink közül mutatunk be négyet. Szabadtéri programjainkon lehetőség nyílik hasznos ismereteket szerezni úgy, hogy közben a friss levegőn élvezhető a kora nyári napsütés.

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink Óbudán – június 18. 11:00–13:00 (Óbudai Múzeum)

Forrás: műtárgy.com

A régészeti séta az Óbudai Múzeum recepciójától indul. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi központ, majd ezt követően 1526-ig királynéi város volt. A középkori épületek és monumentális templomok azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd folyamatosan alakította azokat a Zichy-család és később a lakosság építkezése.

Programunk során felidézzük a középkori város csodálatos épületeit, valamint Piast Erzsébet királyné ikonikus alakját. A séta kezdetén megismerhetjük az egykor a Fő téren álló Szent Péter és Szűz Mária templomok történetét, valamint Piast Erzsébet királyné óbudai mecénási tevékenységét. További állomásaink: ferences templom és kolostor romjai a Vöröskereszt utcában – az egykori királyi, királynéi vár helyszíne a Kálvin-közben – a klarissza kolostor maradványai a Mókus utcában – a középkori piactér helyszíne és Ferenc deák lakóháza (az egyetlen fennmaradt középkori ház Óbudán) a Lajos utcában – végül a királynéi városrész Szent Margit plébánia templomának helyszíne a Szent Péter és Pál Főplébániánál.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/rejtozkodo-templomaink-kolostoraink-obudan a jegyvásárlást követően.  

A Múzeumkert titkai – június 18. 17:00–18:00 (Magyar Nemzeti Múzeum)

Forrás: műtárgy.com

A Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a Múzeumkert életére is tragikusan hatottak 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került.  A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók. Természetesen a Múzeumkert múltjának más rétegeire, dimenzióira is fény derül a séta során.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/a-muzeumkert-titkai-2.

Rejtőzködő római örökségünk – június 19. 16:00–17:00 (BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park)

Forrás: műtárgy.com

A séta a katonai városrész területét veszi górcső alá. A sétákon nem csak a már megszokott, ma is megtekinthető római emlékekről lesz szó, hanem a rejtőzködő, máig nem látható épületek is előtérbe kerülnek. Az egykori római település felépítése és hétköznapi élete mellett, természetesen rácsodálkozunk arra, hogy mi módon váltak antik emlékeink a modern városkép részévé. A sétához a találkozó a Fürdő Múzeum bejárata előtt lesz.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/rejtozkodo-romai-oroksegunk a jegyvásárlást követően.  

Holnemvolt szocializmus – június 17. 19:00–20:20 és június 19. 19:00–20:20 (Memento Park)

Forrás: műtárgy.com

A Memento Park – Szoborpark Múzeum bemutatója az 1945-1989 közötti, hétköznapi Magyarország tárgykultúrájának emlékeiből. Az érdeklődők eredeti szovjet és NDK autókba is beülhetnek, kipróbálhatják a ventillátorral kombinált zseblámpát, megcsodálhatják a világító plexi Kreml-modellt. „Politikai propaganda a köztéri szobroktól a képeslapokig” című előadásunkon bepillantást nyerhetnek a létező szocializmus kulisszái mögé. Fináléban az örök kedvencek: kóstolóval egybekötött Zizi cukor, Utas csokiroló és Márka üdítő bemutató!

A programokra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/memento-park.

Az V. Műtárgyak Éjszakája teljes programkínálata itt érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2021. A regisztrációhoz elengedhetetlen jegyvásárlást a következő linken érik el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvásárlás.

Címlapkép forrása: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.