Részletes keresés

Először rendezik meg a FIKSZ elnevezésű független iparművészeti kortárs szalon kiállítást – Alt Andrea szervező, kurátor mesél a kezdeményezésről

December ezüst hétvégéjén kerül megrendezésre a Független Iparművészeti Kortárs Szalon első nyilvános, kiállítással egybekötött vására. Megtalálja nálunk a hazai keramikusok, üvegművészek, ékszerészek, textil - és bőrművesek prominens képviselőit, közel 70 kiállítót.

Megálmodóját, Alt Andrea művészeti menedzsert kérdeztük az azóta megvalósult ötletéről és elsősorban arra voltunk kíváncsiak mi motiválta ennek létrehozásában.

Miről szól a FIKSZ és mi motiválta a Szalon és az ehhez kapcsolódó rendezvények elindításában?

A F I K SZ - Független Iparművészeti Kortárs Szalon- egy olyan alkotói közösség, amely Magyarország legnevesebb iparművészeit foglalja magába; nyilvános eseményein a szakma hazai kiválóságainak és az igényes tárgyi kultúrára érzékeny közönségnek ad közvetlen találkozási lehetőséget. Rendszeres periodikával kívánjuk megvalósítani rendezvényeinket, idén decemberben lesz az első. 2020 végén szerettünk volna debütálni, de sajnos erre nem volt lehetőség, gondolom mindannyian élénken emlékszünk még a tavalyi év szigorú és keserű végére. Azonban ez a fiaskó is csak azt bizonyította és erősítette, hogy mennyire nagy szükség van az ilyen jellegű offline fórumokra, ahol a művészek személyesen mutatják be munkáikat, ezzel egy további különleges hozzáadott értéket adva a gyűjtő/műértő/vásárló számára. A F I K S Z ezáltal szakít a hagyományos kereskedelmi csatornákon történő iparművészeti műtárgy értékesítéssel és visszahozni szándékozik az “egyenesen a mester kezéből” szemléletet.

 


Diós Gabi

 

Vannak más hasonló iparművészeti csoportok és vásárok. Honnan jött a Szalon ötlete?

Igen, szerencsére több iparművészeti rendezvénnyel, vásárral találkozhatunk szerte az országban; különösen december hónapban, a karácsony közelsége miatt. Ebből a szempontból nem minősül nóvumnak a F I K SZ. Amiben mégis más, hogy a több mint 60 főt számláló, a magyar iparművészet elitjét alkotó kiállítóink olyan exkluzív színhelyet kapnak alkotásaik bemutatására, melyre méltán rászolgáltak, megilleti őket. A budapesti Károlyi-palota selyemtapétás, Lotz freskóval díszített, aranyozott facsilláros termei szolgálnak otthonul a 2 napos rendezvény idején.

Az idea alapja pedig pont az volt, hogy végre a „helyére kerüljön” a hazai iparművészet. Szimbolikus üzenet, mely az esemény hétvégéjén garantáltan megvalósul. Ugyanakkor célkitűzésünk, hogy a rendezvénynek mindenképpen a nagyérdemű legyen a másik nyertese, ehhez többek között azzal járulunk hozzá, hogy a Szalon ingyenesen látogatható.

 


Smetana Ágnes

 

Hogyan fogadták a művészek ezt a kezdeményezést?

Egyértelműen üdvözölték és a legnagyobb lelkesedést tanúsították irányába. Számukra azért is fontosak ezek a fórumok, mert a közös szellemiség útján kialakuló tárgyi kötődés összekapcsolja ugyan őket közönségükkel, mindazon túl a művészeket az így nyerhető közvetlen visszajelzések segíthetik tovább az inspirálódás és fejlődés útján.

Kiállítók: Akli Luca, AME création-Pálfalvi Emese, Andrási Edina, Bajcsi-Nagy Balázs, Bartha Ágnes, Borsódy Eszter, Botta Mónika, Bubutimár Éva, Czakó Anna, Csala Zsuzsa, Császár Magdolna, Csíkszentmihályi Réka, Diós Gabi, Fürjes Dóra, Gálffy Ildikó, Gera Klára, Göbölyös Márta, Gyeviki Hajnal, Hellenbach Gabriella, Hoover Laura, Hoover Szabó Nóra, Kállai Nagy Krisztina, Kanics Márta, Kecskeméthy Zsuzsanna, Király Fanni, Kiss Ilona, Kocsor Eszter Sára, Kósa Reneszánsz- Kósa Klára, Kuti Krisztina, Leel-Őssy Enikő és a new.see store csoport, Le’saac- Pásztor Sarolta, Lublóy Zoltán, Márton Marianna, Mile-Tóth Judit, Molnár Zsuzsa Lili, Monaperla-Czifra Mónika, Monori Anita, Móró Barbara, Páger Bernadett, Palásti Renáta, Paróczi Tímea, Pauli Anna, Pinviczki Judit, Radics Márta, Rejka Erika, Reményi Katalin, Segesdi Bori, Smetana Ágnes, Soltész Melinda, Somos Anna, Szabó Anikó, Szalay Andrea, Szárnyas Ildikó, Szentgyörgyi Tünde, Szőke János, Szula Gergely, Tandem Grafikai Stúdió, Terstyánszky Anna, Tóth Árpád Dávid, Tóth Zoltán, Törő Attila, ÜVEGHÁZ-Kohut Görömbei Luca, Vaszil Gabi (Horváth Márton), Vándor Brinkus Kata, Vándor Stúdió-Vándor Krisztina, Zimits Andrea, Zocskár Andrea.

 


Tóth Zoltán, sisak nyaklánc

 

Helyszín: Károlyi-palota, 1053 Budapest, Károlyi u. 16.

Időpont: 2021 december 11., szombat 12 - 20 óra között és
december 12., vasárnap 11 – 20 óra között

A rendezvény INGYENESEN látogatható!

www.fiksz.hu

https://www.facebook.com/iparmuveszetiszalon2020

https://www.facebook.com/events/2976194032642439/

Kontakt: Alt Andrea T: 30/755 1917, e-mail: fiksz@fiksz.hu

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.