Részletes keresés

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

A kánikulában nem csak a vízparton tudunk hűsölni, jó döntés lehet a múzeumok, galériák felé is venni az irányt, ahol amellett, hogy jelentősen kellemesebb a hőmérséklet, mint kint, aktívan tudunk kikapcsolódni. Bár a nyár általában egy csendesebb időszak a kiállítások szempontjából, az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy kifejezetten izgalmas tárlatok kerülnek megrendezésre az év ezen szakaszában is. Ezt alátámasztandó mutatjuk a nyári kiállításajánlónkat, amelyben – reményeink szerint - mindenki találhat kedvére valót.

 

Jacques Henri Lartigue, Bibi l’île Saint-Honorat-ban, Cannes, 1927. május | Bibi in l’île Saint-Honorat, Cannes, May 1927 © Ministère de la Culture France/ Association des Amis de Jacques Henri Lartigue, France (kép forrása: Capa Központ)

A napokban nyílt az idei nyári szezon egyik legjobban várt tárlata, A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben. A Magyar Nemzeti Galériában október 20-ig megtekinthető kiállítás hét nagyobb szekcióban tekinti át a szürrealizmust. A kiállító művészek névsora igen illusztris, a Galériában olyan alkotók munkáival találkozhatunk, mint például Dalí, Magritte, Picasso, Yves Tanguy, Francis Picabia, Alberto Giacometti, Giorgio de Chirico, Max Ernst, Miró és Jean Arp. A szürrealista fotográfia képviselői Man Ray, André Kertész és Brassai. A művek a párizsi Pompidou Központból, a madridi Museo Thyssen-Bornemiszából, a Magyar Fotográfiai Múzeumból és magángyűjteményekből érkeztek. André Kertész munkáival nem csak a Galériában találkozhatunk idén nyáron. A világhírű fotóművész 125 éve született, ennek alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítással tiszteleg előtte. Az André Kertész – a kamera poétája című tárlat július 3-tól október 6-ig látogatható. A PIM kollekciójában több mint 70 André Kertész-fotográfia szerepel, amely különböző hagyatékokból került a múzeum tulajdonába, például az író Bölöni György gyűjteményéből. Az író és a fotográfus több projekten is együtt dolgozott, legnagyobb közös munkájuk Az igazi Ady című monográfia. Idén Ady halálának 100. évfordulójára is emlékezünk, így a kiállítás több szempontból is időszerű. A Bölöni házaspárhoz kapcsolódik egy olyan, 11 képből álló fotósorozat is, amely szinte teljesen ismeretlen a nemzetközi irodalomban, a PIM-ben azonban most megtekinthetjük. A Capa Központban szeptember 11-ig egy másik, de hasonlóan 125 éve született fotóművész, Jacques Henri Lartigue színes felvételeiből tekinthetünk meg egy válogatást, a Jacques Henri Lartigue – Life in color című kiállításon. A művészről Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora így ír: „Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg.”

 

Frida országa

 Maradjunk még a fotónál! Egy rendkívül izgalmas világ elevenedik meg a szemünk előtt a Műcsarnok kamarakiállításán, a Frida országa / Guillermo Kahlo mexikói fotográfiáin. A nálunk leginkább csak a rendkívül népszerű festő, Frida Kahlo édesapjaként ismert fotográfus neve a nemzetközi fotós szintéren jól cseng. A Műcsarnok tárlata a mexikói Ricardo B. Salinas Pliego Collection egyedülálló Kahlo-fotóanyagából válogatott. A felvételek visszarepítik a nézőket az 1900-as évek első három évtizedének Mexikójába, ízelítőt kínálnak az ország rendkívüli kultúrájából, sok évszázados építészeti örökségéből. A német származású Guillermo modellje sok esetben a saját lánya, Frida volt, akinek művészetére hatással volt édesapja fényképészműhelyének rejtélyes világa. A kiállítás június 21-től szeptember 22-ig megtekinthető.

 

A Műcsarnokban még augusztus 20-ig látható a TÉR///ERŐ II. Építészeti Nemzeti Szalon, amely felvonultatja a kimagasló hazai építészeti eredményeket, valamint nagy hangsúlyt fektet a falak között zajló közösségi tevékenységek, együttes aktivitás bemutatására is. Az apszisban berendezett szekció a 60 éve elhunyt, újító Medgyaszay István modern építészete előtt tiszteleg. Ha már kiemelkedő építészegyéniégek: ne felejtsük el, hogy az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó, Városligeti fasori Ráth-villában szeptember 15-ig látogatható a Kőrössy Albert Kálmán építészetét bemutató kiállítás, a „Díszítőérzékkel átszőtt tudás”. Medgyaszayval szemben itt egy méltatlanul elfeledett alkotóról van szó, akinek egyebek mellett olyan szépséges épületeket köszönhetünk, mint amilyen a Népligettel szemben álló Tündérpalota.

 

Még augusztus 20-ig elcsíphetjük az utóbbi idők legértékesebb műtárgyvásárlása köré szervezett kamarakiállítást a Szépművészeti Múzeumban. Renoir Fekvő női aktját több mint száztíz éve már láthatta a hazai közönség, ezúttal azonban már a múzeum tulajdonát képezi a mű. A tárlatot egyébként a tekintélyes brit napilap, a The Times beválogatta a világ különböző nagy múzeumainak kiállításai közé, amelyeket érdemes megtekinteni idén nyáron. Az újság a 25 kiemelt program egyikeként hivatkozik a budapesti tárlatra.

 

Ha nyár, akkor víz és vízpart, ezekkel most a balatonfüredi Vaszary Galériát meglátogatva hatványozottan is kapcsolatba kerülhetünk. Az éltető víz című kiállítás 19. századi, döntően francia és magyar, a vízhez kötődő remekművekből válogat. Courbet, Benczúr, Munkácsy, Szinyei Merse és Ferenczy Károly festményei is szerepelnek a november 17-ig megtekinthető tárlaton. A debreceni Déri Múzeumba látogatók pedig még közelebb kerülhetnek Munkácsy Mihály művészetéhez. A Munkácsy MÁS/KÉP(P) kiállításnak több apropója van: 175 éve született a művész, illetve a Golgota kezelői jogát megkapta az intézmény. A tárlat a festőóriás 1874 és 1896 közötti termékeny időszakába vezeti be az érdeklődőket, akik megismerhetik a művész párizsi műtermét, személyes tárgyait, továbbá természetesen festményeit és a Golgotához, valamint az Ecce Homohoz készített vázlatait. December végéig látogatható a kiállítás.

 

Újabb évforduló, amely első pillantásra meglepő lehet egy művészeti kiállításajánlóban: 50 éve lépett ember a Holdra. A holdraszállásra emlékezik a Vasarely Múzeum szeptember 22-ig megtekinthető, rendhagyó tárlata, a Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr. Az 1969-es év Victor Vasarely számára is fontos, ekkor ért ugyanis pályája csúcsára, kiállításai rengeteg látogatót vonzottak. Az emberek nyitottak voltak az élet több területét, így a művészetet is átható tudományos fejlődésre. Vasarely az 50-es évektől előszeretettel adott az űrrel kapcsolatos címeket műveinek. A kiállítás egyik legizgalmasabb, egyben névadó darabja egy pici csempelap, amelyen többek között Warhol, Oldenburg és Rauschenberg miniatűr rajzai találhatók. A tárgy egyik példánya a második sikeres holdraszállás során az égitestre került.

  A kék terem

Izgalmas és sokrétű kiállítást láthatunk a Kiscelli Múzeumban is. Azonban sietnünk kell, mert csak július 14-ig látogatható a Tehnica Schweiz: A kék terem. A Tehnica Schweiz név egy művészpárost takar, László Gergelyt és Rákosi Pétert, akik 15 éve dolgoznak együtt. Az egyik korábbi projektjük a dunaújvárosi garázsváros tényleges és elképzelt funkcióit járta körbe. A mostani munka főszereplője a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolati gyűjteménye, amely több mint negyven évig a tatai zsinagógában volt bemutatva. A második világháború előtt Tatán az ipar jelentős része izraelita származású kereskedők tulajdonában volt. A város egyik leghíresebb alakja a zsidó származású Fischer Mór, aki a porcelángyártásban ért el sikereket. A zsinagógában lévő szobrokat tavaly elszállították a komáromi Csillagerődbe, a templom belső terét pedig a MOME Tárgyalkotó Tanszék MA hallgatói vették birtokba, hogy a gipszek kicsinyített, porcelánba átültetett másolatait hozzák létre. Így érnek össze a szálak. A kiállításon a projektről készült film, illetve egy installáció látható.

 

A Ludwig Múzeumban Király Tamás underground divattervező munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Király felfogásában az öltözködés számos más területet is magába foglalt, így a film, a performansz, a színház és a képzőművészet terepe is volt egyben. A július 12. és szeptember 15. között megtekinthető tárlat bemutatja a művész egyedi, saját korát sokszor megelőző, három évtizedes tevékenységét, jövőbe látó kreációit. Király Tamás. Out of the Box.

 

Végezetül még egy évforduló: 100 éves a Hopp Múzeum, ebből az alkalomból egy éven át látogatható a Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című tárlatuk, amelyen a múzeum története, nagy korszakai, munkatársai, gyakran érdekes sorsú műtárgyai és különleges gyűjteményei a főszereplők.

 

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.