Részletes keresés

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

A kánikulában nem csak a vízparton tudunk hűsölni, jó döntés lehet a múzeumok, galériák felé is venni az irányt, ahol amellett, hogy jelentősen kellemesebb a hőmérséklet, mint kint, aktívan tudunk kikapcsolódni. Bár a nyár általában egy csendesebb időszak a kiállítások szempontjából, az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy kifejezetten izgalmas tárlatok kerülnek megrendezésre az év ezen szakaszában is. Ezt alátámasztandó mutatjuk a nyári kiállításajánlónkat, amelyben – reményeink szerint - mindenki találhat kedvére valót.

 

Jacques Henri Lartigue, Bibi l’île Saint-Honorat-ban, Cannes, 1927. május | Bibi in l’île Saint-Honorat, Cannes, May 1927 © Ministère de la Culture France/ Association des Amis de Jacques Henri Lartigue, France (kép forrása: Capa Központ)

A napokban nyílt az idei nyári szezon egyik legjobban várt tárlata, A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben. A Magyar Nemzeti Galériában október 20-ig megtekinthető kiállítás hét nagyobb szekcióban tekinti át a szürrealizmust. A kiállító művészek névsora igen illusztris, a Galériában olyan alkotók munkáival találkozhatunk, mint például Dalí, Magritte, Picasso, Yves Tanguy, Francis Picabia, Alberto Giacometti, Giorgio de Chirico, Max Ernst, Miró és Jean Arp. A szürrealista fotográfia képviselői Man Ray, André Kertész és Brassai. A művek a párizsi Pompidou Központból, a madridi Museo Thyssen-Bornemiszából, a Magyar Fotográfiai Múzeumból és magángyűjteményekből érkeztek. André Kertész munkáival nem csak a Galériában találkozhatunk idén nyáron. A világhírű fotóművész 125 éve született, ennek alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítással tiszteleg előtte. Az André Kertész – a kamera poétája című tárlat július 3-tól október 6-ig látogatható. A PIM kollekciójában több mint 70 André Kertész-fotográfia szerepel, amely különböző hagyatékokból került a múzeum tulajdonába, például az író Bölöni György gyűjteményéből. Az író és a fotográfus több projekten is együtt dolgozott, legnagyobb közös munkájuk Az igazi Ady című monográfia. Idén Ady halálának 100. évfordulójára is emlékezünk, így a kiállítás több szempontból is időszerű. A Bölöni házaspárhoz kapcsolódik egy olyan, 11 képből álló fotósorozat is, amely szinte teljesen ismeretlen a nemzetközi irodalomban, a PIM-ben azonban most megtekinthetjük. A Capa Központban szeptember 11-ig egy másik, de hasonlóan 125 éve született fotóművész, Jacques Henri Lartigue színes felvételeiből tekinthetünk meg egy válogatást, a Jacques Henri Lartigue – Life in color című kiállításon. A művészről Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora így ír: „Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg.”

 

Frida országa

 Maradjunk még a fotónál! Egy rendkívül izgalmas világ elevenedik meg a szemünk előtt a Műcsarnok kamarakiállításán, a Frida országa / Guillermo Kahlo mexikói fotográfiáin. A nálunk leginkább csak a rendkívül népszerű festő, Frida Kahlo édesapjaként ismert fotográfus neve a nemzetközi fotós szintéren jól cseng. A Műcsarnok tárlata a mexikói Ricardo B. Salinas Pliego Collection egyedülálló Kahlo-fotóanyagából válogatott. A felvételek visszarepítik a nézőket az 1900-as évek első három évtizedének Mexikójába, ízelítőt kínálnak az ország rendkívüli kultúrájából, sok évszázados építészeti örökségéből. A német származású Guillermo modellje sok esetben a saját lánya, Frida volt, akinek művészetére hatással volt édesapja fényképészműhelyének rejtélyes világa. A kiállítás június 21-től szeptember 22-ig megtekinthető.

 

A Műcsarnokban még augusztus 20-ig látható a TÉR///ERŐ II. Építészeti Nemzeti Szalon, amely felvonultatja a kimagasló hazai építészeti eredményeket, valamint nagy hangsúlyt fektet a falak között zajló közösségi tevékenységek, együttes aktivitás bemutatására is. Az apszisban berendezett szekció a 60 éve elhunyt, újító Medgyaszay István modern építészete előtt tiszteleg. Ha már kiemelkedő építészegyéniégek: ne felejtsük el, hogy az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó, Városligeti fasori Ráth-villában szeptember 15-ig látogatható a Kőrössy Albert Kálmán építészetét bemutató kiállítás, a „Díszítőérzékkel átszőtt tudás”. Medgyaszayval szemben itt egy méltatlanul elfeledett alkotóról van szó, akinek egyebek mellett olyan szépséges épületeket köszönhetünk, mint amilyen a Népligettel szemben álló Tündérpalota.

 

Még augusztus 20-ig elcsíphetjük az utóbbi idők legértékesebb műtárgyvásárlása köré szervezett kamarakiállítást a Szépművészeti Múzeumban. Renoir Fekvő női aktját több mint száztíz éve már láthatta a hazai közönség, ezúttal azonban már a múzeum tulajdonát képezi a mű. A tárlatot egyébként a tekintélyes brit napilap, a The Times beválogatta a világ különböző nagy múzeumainak kiállításai közé, amelyeket érdemes megtekinteni idén nyáron. Az újság a 25 kiemelt program egyikeként hivatkozik a budapesti tárlatra.

 

Ha nyár, akkor víz és vízpart, ezekkel most a balatonfüredi Vaszary Galériát meglátogatva hatványozottan is kapcsolatba kerülhetünk. Az éltető víz című kiállítás 19. századi, döntően francia és magyar, a vízhez kötődő remekművekből válogat. Courbet, Benczúr, Munkácsy, Szinyei Merse és Ferenczy Károly festményei is szerepelnek a november 17-ig megtekinthető tárlaton. A debreceni Déri Múzeumba látogatók pedig még közelebb kerülhetnek Munkácsy Mihály művészetéhez. A Munkácsy MÁS/KÉP(P) kiállításnak több apropója van: 175 éve született a művész, illetve a Golgota kezelői jogát megkapta az intézmény. A tárlat a festőóriás 1874 és 1896 közötti termékeny időszakába vezeti be az érdeklődőket, akik megismerhetik a művész párizsi műtermét, személyes tárgyait, továbbá természetesen festményeit és a Golgotához, valamint az Ecce Homohoz készített vázlatait. December végéig látogatható a kiállítás.

 

Újabb évforduló, amely első pillantásra meglepő lehet egy művészeti kiállításajánlóban: 50 éve lépett ember a Holdra. A holdraszállásra emlékezik a Vasarely Múzeum szeptember 22-ig megtekinthető, rendhagyó tárlata, a Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr. Az 1969-es év Victor Vasarely számára is fontos, ekkor ért ugyanis pályája csúcsára, kiállításai rengeteg látogatót vonzottak. Az emberek nyitottak voltak az élet több területét, így a művészetet is átható tudományos fejlődésre. Vasarely az 50-es évektől előszeretettel adott az űrrel kapcsolatos címeket műveinek. A kiállítás egyik legizgalmasabb, egyben névadó darabja egy pici csempelap, amelyen többek között Warhol, Oldenburg és Rauschenberg miniatűr rajzai találhatók. A tárgy egyik példánya a második sikeres holdraszállás során az égitestre került.

  A kék terem

Izgalmas és sokrétű kiállítást láthatunk a Kiscelli Múzeumban is. Azonban sietnünk kell, mert csak július 14-ig látogatható a Tehnica Schweiz: A kék terem. A Tehnica Schweiz név egy művészpárost takar, László Gergelyt és Rákosi Pétert, akik 15 éve dolgoznak együtt. Az egyik korábbi projektjük a dunaújvárosi garázsváros tényleges és elképzelt funkcióit járta körbe. A mostani munka főszereplője a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolati gyűjteménye, amely több mint negyven évig a tatai zsinagógában volt bemutatva. A második világháború előtt Tatán az ipar jelentős része izraelita származású kereskedők tulajdonában volt. A város egyik leghíresebb alakja a zsidó származású Fischer Mór, aki a porcelángyártásban ért el sikereket. A zsinagógában lévő szobrokat tavaly elszállították a komáromi Csillagerődbe, a templom belső terét pedig a MOME Tárgyalkotó Tanszék MA hallgatói vették birtokba, hogy a gipszek kicsinyített, porcelánba átültetett másolatait hozzák létre. Így érnek össze a szálak. A kiállításon a projektről készült film, illetve egy installáció látható.

 

A Ludwig Múzeumban Király Tamás underground divattervező munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Király felfogásában az öltözködés számos más területet is magába foglalt, így a film, a performansz, a színház és a képzőművészet terepe is volt egyben. A július 12. és szeptember 15. között megtekinthető tárlat bemutatja a művész egyedi, saját korát sokszor megelőző, három évtizedes tevékenységét, jövőbe látó kreációit. Király Tamás. Out of the Box.

 

Végezetül még egy évforduló: 100 éves a Hopp Múzeum, ebből az alkalomból egy éven át látogatható a Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című tárlatuk, amelyen a múzeum története, nagy korszakai, munkatársai, gyakran érdekes sorsú műtárgyai és különleges gyűjteményei a főszereplők.

 

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

2019-09-06
Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művésze
Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

2019-09-06

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Művészeti igazságok

Művészeti igazságok

2019-09-05
A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyik

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.