Részletes keresés

Erdélyi ötvösművek az egykori Herzog-gyűjteményből (x)

Erdélyi ötvösművek az egykori Herzog-gyűjteményből

Újabb kinccsel gazdagodott a magyar múzeumi hálózat – újabb páratlan értékek az ország első múzeumában, a Magyar Nemzeti Múzeumban

2011 májusában a Christie’s aukciós ház New York-i árverésén egy jelentős közép-európai ötvösmű-csoport is kalapács alá került.  A 16. század vége és a 19. század első harmada között készült emlékek között világi ezüstművek valamint zománcos, drágaköves ékszerek voltak, melyek jegyük, típusuk vagy éppen feliratuk, címereik alapján a magyarországi, erdélyi iparművészet fontos emlékei közé sorolhatók. Az ezüstművek többségükben erdélyi mesterek alkotásai, a jeggyel is ellátott darabok elsősorban nagyszebeni és brassói mesterek munkái. Közöttük számos kiemelkedő jelentőségű, szépséges alkotás, melyek felbukkanása valódi szenzációnak számított. Utoljára a 20. század első harmadában rendezett tárlatokon szerepeltek; e bemutatók katalógusaik, dokumentációjuk révén a szakma előtt korábban is jól ismertek voltak, a 20. század közepe óta azonban létezésük is kérdéses volt. A tudósok és gyűjtők szinte már lemondtak róluk és azt hitték, elpusztultak. A tárgyak egykor ugyanis Herzog Mór Lipót gyűjteményének részét képezték; a méltán híres képgyűjtemény mellett Herzog báró a 20. század első felének egyik legjelentősebb ötvösgyűjteményét is felépítette.

 

 132_400       127_400

Bal oldali képen: A Herzog-gyűjtemény egyik emblematikus műve ez a nautilus serleg. A lábasfejűek közé tartozó nautilus háza nagyon kedvelt volt a kora újkorban, mint dísz-ötvösművek nyersanyaga. Általában a vízzel, tengerrel kapcsolatos tematikájú volt díszítésük is. E példány felső, cuppa-részén Jónás életéből vett jelenetek láthatók. 

Jobb oldali képen: A magyar szabású kora újkori férfi viselet egyik jellegzetes kiegészítője volt a sapkát, süveget díszítő tolltok, az úgynevezett forgó. A stilizált tollat formázó ötvösművekbe valódi – sokszor igen borsos árú – különleges tollakat illesztettek. A Herzog-gyűjtemény rekeszzománcos darabja kvalitásos és különösen ép állapotban fennmaradt 17. század közepi példája a típusnak. 

Magyarországra való visszakerülésük így valóságos csodaszámba megy, még akkor is, ha csak a gyűjtemény egy töredéke került vissza és gazdagítja a magyar nemzeti értékeinket. Az egykori gyűjtemény magyarországi eredetű anyagának nagyobbik része kerül most a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe és – egyáltalán – közgyűjteménybe: a jeggyel is ellátott tárgyak többsége erdélyi ötvösök munkája. A jegy nélküli emlékek az analógiák, típusuk vagy éppen feliratuk alapján sorolhatók az erdélyi mesterek munkái közé. A 32 tárgy között döntő többségben vannak a különböző világi ezüstmunkák: poharak, kannák és serlegek. 

(Megtekinthető: 2014. október 10 – 2015. január 25.)

013_400       074_400

Bal oldali képen: Aranyozott ezüst serleg, Johann Schelker nagyszebeni ötvös műve a 17.század közepéről. Egykor Radvánszky Géza báró gyűjteményének darabja volt, Herzog a Radvánszky-gyűjtemény 1929-es aukcióján vásárolhatta meg az ötvösművet.

Jobb oldali képen: Aranyozott ezüst kanna a 17. század közepéről. Michael Schelling brassói ötvös remeke a Herzog-gyűjtemény egyik legismertebb műve. A zenélő puttókkal díszített, jellegzetes erdélyi tárgyat Herzog Mór egy bécsi műkereskedőtől vásárolta 1920 körül.

018a_400

Szász mellboglár. Az ifjabb Johannes Süssmilch brassói mester műve 16765 körül készült. A késő középkori eredetű kerek kapocs-forma az erdélyi szász patrícius asszonyok viseletének jellegzetes dísze volt a 17. században.

 

További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.