Részletes keresés

Erdélyi ötvösművek az egykori Herzog-gyűjteményből (x)

Erdélyi ötvösművek az egykori Herzog-gyűjteményből

Újabb kinccsel gazdagodott a magyar múzeumi hálózat – újabb páratlan értékek az ország első múzeumában, a Magyar Nemzeti Múzeumban

2011 májusában a Christie’s aukciós ház New York-i árverésén egy jelentős közép-európai ötvösmű-csoport is kalapács alá került.  A 16. század vége és a 19. század első harmada között készült emlékek között világi ezüstművek valamint zománcos, drágaköves ékszerek voltak, melyek jegyük, típusuk vagy éppen feliratuk, címereik alapján a magyarországi, erdélyi iparművészet fontos emlékei közé sorolhatók. Az ezüstművek többségükben erdélyi mesterek alkotásai, a jeggyel is ellátott darabok elsősorban nagyszebeni és brassói mesterek munkái. Közöttük számos kiemelkedő jelentőségű, szépséges alkotás, melyek felbukkanása valódi szenzációnak számított. Utoljára a 20. század első harmadában rendezett tárlatokon szerepeltek; e bemutatók katalógusaik, dokumentációjuk révén a szakma előtt korábban is jól ismertek voltak, a 20. század közepe óta azonban létezésük is kérdéses volt. A tudósok és gyűjtők szinte már lemondtak róluk és azt hitték, elpusztultak. A tárgyak egykor ugyanis Herzog Mór Lipót gyűjteményének részét képezték; a méltán híres képgyűjtemény mellett Herzog báró a 20. század első felének egyik legjelentősebb ötvösgyűjteményét is felépítette.

 

 132_400       127_400

Bal oldali képen: A Herzog-gyűjtemény egyik emblematikus műve ez a nautilus serleg. A lábasfejűek közé tartozó nautilus háza nagyon kedvelt volt a kora újkorban, mint dísz-ötvösművek nyersanyaga. Általában a vízzel, tengerrel kapcsolatos tematikájú volt díszítésük is. E példány felső, cuppa-részén Jónás életéből vett jelenetek láthatók. 

Jobb oldali képen: A magyar szabású kora újkori férfi viselet egyik jellegzetes kiegészítője volt a sapkát, süveget díszítő tolltok, az úgynevezett forgó. A stilizált tollat formázó ötvösművekbe valódi – sokszor igen borsos árú – különleges tollakat illesztettek. A Herzog-gyűjtemény rekeszzománcos darabja kvalitásos és különösen ép állapotban fennmaradt 17. század közepi példája a típusnak. 

Magyarországra való visszakerülésük így valóságos csodaszámba megy, még akkor is, ha csak a gyűjtemény egy töredéke került vissza és gazdagítja a magyar nemzeti értékeinket. Az egykori gyűjtemény magyarországi eredetű anyagának nagyobbik része kerül most a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe és – egyáltalán – közgyűjteménybe: a jeggyel is ellátott tárgyak többsége erdélyi ötvösök munkája. A jegy nélküli emlékek az analógiák, típusuk vagy éppen feliratuk alapján sorolhatók az erdélyi mesterek munkái közé. A 32 tárgy között döntő többségben vannak a különböző világi ezüstmunkák: poharak, kannák és serlegek. 

(Megtekinthető: 2014. október 10 – 2015. január 25.)

013_400       074_400

Bal oldali képen: Aranyozott ezüst serleg, Johann Schelker nagyszebeni ötvös műve a 17.század közepéről. Egykor Radvánszky Géza báró gyűjteményének darabja volt, Herzog a Radvánszky-gyűjtemény 1929-es aukcióján vásárolhatta meg az ötvösművet.

Jobb oldali képen: Aranyozott ezüst kanna a 17. század közepéről. Michael Schelling brassói ötvös remeke a Herzog-gyűjtemény egyik legismertebb műve. A zenélő puttókkal díszített, jellegzetes erdélyi tárgyat Herzog Mór egy bécsi műkereskedőtől vásárolta 1920 körül.

018a_400

Szász mellboglár. Az ifjabb Johannes Süssmilch brassói mester műve 16765 körül készült. A késő középkori eredetű kerek kapocs-forma az erdélyi szász patrícius asszonyok viseletének jellegzetes dísze volt a 17. században.

 

További cikkek
Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

2019-09-06
Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művésze
Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

2019-09-06

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Művészeti igazságok

Művészeti igazságok

2019-09-05
A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyik

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.