Részletes keresés

Erdélyi ötvösművek az egykori Herzog-gyűjteményből (x)

Erdélyi ötvösművek az egykori Herzog-gyűjteményből

Újabb kinccsel gazdagodott a magyar múzeumi hálózat – újabb páratlan értékek az ország első múzeumában, a Magyar Nemzeti Múzeumban

2011 májusában a Christie’s aukciós ház New York-i árverésén egy jelentős közép-európai ötvösmű-csoport is kalapács alá került.  A 16. század vége és a 19. század első harmada között készült emlékek között világi ezüstművek valamint zománcos, drágaköves ékszerek voltak, melyek jegyük, típusuk vagy éppen feliratuk, címereik alapján a magyarországi, erdélyi iparművészet fontos emlékei közé sorolhatók. Az ezüstművek többségükben erdélyi mesterek alkotásai, a jeggyel is ellátott darabok elsősorban nagyszebeni és brassói mesterek munkái. Közöttük számos kiemelkedő jelentőségű, szépséges alkotás, melyek felbukkanása valódi szenzációnak számított. Utoljára a 20. század első harmadában rendezett tárlatokon szerepeltek; e bemutatók katalógusaik, dokumentációjuk révén a szakma előtt korábban is jól ismertek voltak, a 20. század közepe óta azonban létezésük is kérdéses volt. A tudósok és gyűjtők szinte már lemondtak róluk és azt hitték, elpusztultak. A tárgyak egykor ugyanis Herzog Mór Lipót gyűjteményének részét képezték; a méltán híres képgyűjtemény mellett Herzog báró a 20. század első felének egyik legjelentősebb ötvösgyűjteményét is felépítette.

 

 132_400       127_400

Bal oldali képen: A Herzog-gyűjtemény egyik emblematikus műve ez a nautilus serleg. A lábasfejűek közé tartozó nautilus háza nagyon kedvelt volt a kora újkorban, mint dísz-ötvösművek nyersanyaga. Általában a vízzel, tengerrel kapcsolatos tematikájú volt díszítésük is. E példány felső, cuppa-részén Jónás életéből vett jelenetek láthatók. 

Jobb oldali képen: A magyar szabású kora újkori férfi viselet egyik jellegzetes kiegészítője volt a sapkát, süveget díszítő tolltok, az úgynevezett forgó. A stilizált tollat formázó ötvösművekbe valódi – sokszor igen borsos árú – különleges tollakat illesztettek. A Herzog-gyűjtemény rekeszzománcos darabja kvalitásos és különösen ép állapotban fennmaradt 17. század közepi példája a típusnak. 

Magyarországra való visszakerülésük így valóságos csodaszámba megy, még akkor is, ha csak a gyűjtemény egy töredéke került vissza és gazdagítja a magyar nemzeti értékeinket. Az egykori gyűjtemény magyarországi eredetű anyagának nagyobbik része kerül most a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe és – egyáltalán – közgyűjteménybe: a jeggyel is ellátott tárgyak többsége erdélyi ötvösök munkája. A jegy nélküli emlékek az analógiák, típusuk vagy éppen feliratuk alapján sorolhatók az erdélyi mesterek munkái közé. A 32 tárgy között döntő többségben vannak a különböző világi ezüstmunkák: poharak, kannák és serlegek. 

(Megtekinthető: 2014. október 10 – 2015. január 25.)

013_400       074_400

Bal oldali képen: Aranyozott ezüst serleg, Johann Schelker nagyszebeni ötvös műve a 17.század közepéről. Egykor Radvánszky Géza báró gyűjteményének darabja volt, Herzog a Radvánszky-gyűjtemény 1929-es aukcióján vásárolhatta meg az ötvösművet.

Jobb oldali képen: Aranyozott ezüst kanna a 17. század közepéről. Michael Schelling brassói ötvös remeke a Herzog-gyűjtemény egyik legismertebb műve. A zenélő puttókkal díszített, jellegzetes erdélyi tárgyat Herzog Mór egy bécsi műkereskedőtől vásárolta 1920 körül.

018a_400

Szász mellboglár. Az ifjabb Johannes Süssmilch brassói mester műve 16765 körül készült. A késő középkori eredetű kerek kapocs-forma az erdélyi szász patrícius asszonyok viseletének jellegzetes dísze volt a 17. században.

 

További cikkek
Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

2019-07-03

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt az utazási főszezon is. A tengerparti desztinációk mellett érdemes egy-egy nagyvárost is meglátogatni, hiszen a kulturális pezsgés nyáron sem csillapodik. Erre tökéletes példa London, k

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

2019-07-02

A kánikulában nem csak a vízparton tudunk hűsölni, jó döntés lehet a múzeumok, galériák felé is venni az irányt, ahol amellett, hogy jelentősen kellemesebb a hőmérséklet, mint kint, aktívan tudunk kikapcsolódni. Bár a nyár általában egy csendesebb időszak a kiállítások szempontjából, az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy kifejezetten izgalmas tárlatok kerülnek megrendezésre az év ezen szakaszában is. Ezt alátámasztandó mutatjuk a nyári kiállításajánlónkat, amelyben – reményeink szerint - mindenki találhat kedvére valót.

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

2019-06-27

Gondolt már valaha arra, hogy milyen illata lehet a Milói Vénusznak? Teszi fel a kérdést csak félig viccelve az artnet újságírója. A világ egyik legnépszerűbb múzeuma, a Louvre nyolc elismert parfümőrt kért fel arra, hogy a gyűjteményében található nyolc mesterműhöz passzoló illatokat álmodjon meg. A fenti szinesztézia tehát a valóságban is megtapasztalhatóvá válik idén nyáron, a tervek szerint már a következő héttől.

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

2019-06-26

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakkal ismerkedhetnek meg olvasóink és láthatják, hogyan illeszkedhetnek be ízlésesen az otthonunkba és a mindennapjainkba.

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG - Válság és újjászületés 1929-ben

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG - Válság és újjászületés 1929-ben

2019-06-26

A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Galéria – a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett – kiállításán. A csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultató tárlat a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet helyezi középpontba. Az október közepéig látható kiállításon többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveinek segítségével ismerhetik meg a látogatók az izgalmas korszakot.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.