Részletes keresés

Erősen indul a főszezon a hazai aukciós piacon

Május hagyományosan az egyik legerősebb hónap az árverési piacon - a műtárgy.com összefoglalójából kiderül, hogy nem lesz ez másként idén sem.

 
 


A Krisztina Aukciósház május 11-én záruló online árverése a régi okmányok, fotók, filatéliai dokumentumok gyűjtőit várja. Az aukciós tételeket itt lehet megnézni.

A Budapest Poster Gallery az idei évtől Plakátbolt néven folytatja aukciós tevékenységét, május 12-i árverésének anyagában zömmel film- és reklámplakátok szerepelnek. A kikiáltási árak 6 és 300 ezer forint között szóródnak, utóbbi összegről egy 1905-ös zongora-kereskedelmi plakát indul.

54. árveréséhez érkezik május 13-án a debreceni Villás Galéria. A kínálat sztárdarabja Koszta József aukciókon már többször szerepelt muskátlis női portréja, ami ezúttal 3,4 millió forinton kezd, de milliós kikiáltási ára van Brodszky Sándor, Nagy Oszkár és Markó András festményeinek is.

Május 15-én tartja tavaszi árverését a Virág Judit Galéria. Összesen 94 tétel indul hétszámjegyű kikiáltási áron, közülük 22 az ötmilliós küszöböt is átlépi. Az aukció sztárja Szinyei Merse Pál kevésszámú balatoni tájképeinek egyike lehet; a többszörösen kiállított és reprodukált, egykoron Horthy Miklós lakosztályát díszítő mű 50-70 millió forintos becsértéket kapott. Ugyanennyi a taksája Gulácsy Lajos Séta a régi olasz városban című kifinomult színvilágú, sodró erejű kompozíciójú remekének, ami egykoron Bedő Rudolf híres gyűjteményét gazdagította. A magyar fauve-os festészet értékes darabja Boromisza Tibor Őszi reggel című 1911-es alkotása, ami floridai és spanyolországi állomások után tért most vissza Magyarországra, hogy 40-60 milliós taksával várja a liciteket. Fauve-os remekmű Tihanyi Lajos 1909-es nagybányai tájképe is, amiért 40-55 millió forint közötti összeget várnak. A számos Zsolnay kerámia között ezúttal egy 1902-ben készült félméteres díszváza viszi a prímet 6-8 millió forintos becsértékkel, s említést érdemel az aukció egyetlen szobra, Kisfaludi Strobl Zsigmond márvány aktja, amiért 8-12 millió forintot várnak. Az árverés tételei itt tekinthetők meg.

Erősen indul a főszezon a hazai aukciós piacon

 

Szinyei Merse Pál Szép idő (Derűs idő a Balatonon) című festménye 30 millió forintról indul a Virág Judit Galéria árverésén

 

Erősen indul a főszezon a hazai aukciós piacon

 

Gulácsy Lajos Séta a régi olasz városban című, 1908-1910 között született festménye 50-70 millió forintos becsértékkel szerepel a Virág Judit Galéria árverésén



A BÁV kétnapos művészeti aukciójának első napján, május 16-án közel 200 ékszer és óra kerül kalapács alá. Kisebb nyakékekre és fülbevalókra már 40 ezer forintról indulva is lehet licitálni, míg az árskála másik végén 11 tétel kezd hétszámjegyű kikiáltási áron. Egy 4,8 karátos briliánssal ékített art deco nyakéket 4,6 millió forintról indítanak; ez a rendkívül finom kidolgozású, értékes drágakövekkel ékített darab gyűjtők és befektetők figyelmét egyaránt felkeltheti. A gyűjtők kedvencének ígérkezik egy 1840 körül készült arany függőóra is, ami az óraművesség két nagy alakja, Anton Patek és Francois Czapek közös vállalkozásának állít emléket. A karórák kínálatában a legnevesebb márkák szerepelnek. A legmagasabb kikiáltási árról, 3,5 millió forintról egy Breitling for Bentley karóra indul, ami a legendás svájci órás cég és a nem kevésbé patinás brit autógyár együttműködéséből született, de csak milliós árért lesz megszerezhető egy Audemars Piguet és egy Girard Perregaux férfi karóra is. A teljes anyagot itt lehet megnézni.

A második nap, 17-e a festményeké és műtárgyaké; itt nem kevesebb, mint 32 tétel indul milliós kikiáltási árról. Mednyánszky László vízparti tájáért 18, Vaszary János fürdőző nőiért 14 millió forinton kezdődik a licit, de az életműben elfoglalt helye okán hasonlóan nagy érdeklődést kelthet a XX. század első felében működött kárpátaljai magyar festő, Erdélyi Béla jóval alacsonyabbról, 7 millióról indított Virágzó magnóliafája is. A kínálat sokszínűségét jelzi, hogy a milliós tételek között régi külföldi mesterek - Willem van Herp és Luca Giordano - művei éppúgy megtalálhatók, mint a neves hazai modern vagy akár kortárs alkotók vásznai, illetve szecessziós Zsolnay vázák és dísztárgyak. A második nap anyaga itt tekinthető meg.

Erősen indul a főszezon a hazai aukciós piacon

 

Ez az egyedi férfi karóra, Breitling for Bentley 3,5 millió forintról indul a BÁV aukciójának 1. napján


Erősen indul a főszezon a hazai aukciós piacon

 

Mednyánszky László Vízparti táj című alkotása 18 millió forintos kikiáltási áron szerepel a BÁV árverésének 2. napján



A Blitz Galéria is ezen a napon tartja kortárs árverését. A túlnyomó többségében magyar művészek alkotásaiból összeállított anyagban befutott, részben már lezárt pályájú művészek - így Korniss Dezső, Zemplényi Magda, Mulasics László, El Kazovszkij, Nádler István, Hencze Tamás, Tót Endre, Kelemen Károly, Méhes László, Klimó Károly - éppúgy szerepelnek mint egészen fiatal alkotók, köztük Makkai-Kovács Beatrix és Bardon Barnabás. A legmagasabb áron, 3,8 millió forinton Nyári István friss, nagyméretű vászna kezd, míg Váli Dezső igen keresett zsidó temető-sorozatának egyik darabja legkevesebb 2,8 millió forintért lesz megszerezhető. Fehér Lászlótól három nagyméretű munka is szerepel a tételek között, egységesen 1,3 millió forintos kikiáltási árral. A kisszámú külföldi tétel között olyan világhírű művészek kedvező áron indított sokszorosított grafikáira lehet licitálni mint Joseph Beuys, Dennis Oppenheim, valamint Gilbert & George.

A kéthetente árverező Műgyűjtők Háza ugyancsak május 17-én tartandó következő aukciójának anyagából főként a grafikák érdemelnek említést. Anna Margit, Berény Róbert és Pór Bertalan egyedi rajzai 60-90 ezer forint között indulnak, míg Martyn Ferenc, Szabó Vladimir, Gross Arnold, Kass János, Földi Péter és efZámbó István sokszorosított munkáinak kikiáltási ára nem haladja meg a 35 ezer forintot. Baranyay András fotójára 60 ezer forinton kezdődhet a licit. Az árverés anyaga itt található.

A május 17. utáni aukciók ismertetésére hamarosan visszatérünk.
...


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.