Részletes keresés

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

A bútorok körbevesznek minket, jelenlétük annyira természetes, sőt, szükségszerű, hogy nem sokszor gondolunk rájuk a műtárgyaknál megszokott szempontok szerint. A harmadik Műtárgyak Éjszakáján több programon is lehetőséget kapunk arra, hogy elmélyülhessünk a bútorok érdekes és összetett világában. Összetett, hiszen az könnyen belátható, hogy a jó bútor nemcsak esztétikus, legalább annyire fontos, hogy ergonomikus is legyen. A legsikeresebb, örökzöld dizájnok pedig általában mindkettőt tudják.

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor



Ha magyar tervező által létrehozott bútorra kell gondolnunk, legtöbbünknek Breuer Marcell világszerte ismert csővázas székei ugranak be. Főleg 2019-ben, amikor a 100 éves Bauhaust ünnepeljük. Az iskolában készítette el az ún. Vaszilij széket, a Bauhaus másik tanára, Vaszilij Kandinszkij lakásába. Azonban nem csak Breuer volt az egyetlen sikeres magyar származású tervező. A "Modern, mint a holnapi nap" című előadáson a két világháború között alkotó művészek modern bútorairól hallhatunk, kitekintve a külföldi példákra, előzményekre is. Milyen bútorokat tervezett a már említett Breuer Marcellen kívül például a sokoldalú Kozma Lajos vagy Bortnyik Sándor? Az általuk megálmodott bútorok hogyan foglalták el helyüket a modern belsőépítészetben, lakáskultúrában? A program során kiderül. (További információ itt.)

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor



A fa bútor sosem megy ki a divatból, akármilyen modern anyag üti is fel a fejét. A tömör fából készült szék, asztal, könyvespolc időtálló eleganciát sugall. Június 1-én a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolájának diákjai beavatnak bennünket a fából készült bútorok rejtelmeibe. Megtudhatjuk például, hogy melyek a bútorkészítés során használt legnépszerűbb fafajták, valamint bevezetnek bennünket a népszerű díszítési eljárás, az intarziakészítés rejtelmeibe és a politúrozásba is. (Hogyan készül? Bútordíszítési eljárások a gyakorlatban)

A bútorokat, akárcsak a többi műtárgyat, bizonyos stílusjegyek alapján meg lehet határozni. Aki tudja, hogy melyek ezek, illetve mikre kell még figyelni, meg tudja mondani, hogy az adott darab mikor készülhetett, milyen anyagból, milyen eljárással. Ezután pedig már az értékére is következtetni lehet. Hogy pontosan miket kell alaposan vizsgálni egy bútor esetében, Pauló Tamás faipari szaktanár árulja el, a BÁV Szent István Antikvitásban, a bútorbecsüs órák keretében. (Bútorbecsüs óra I., Bútorbecsüs óra II.)

A bútorok is időről időre restaurálásra szorulnak, ez nem is csoda, hiszen használati tárgyakról van szó. Egy-egy ilyen alkalommal az adott darab akár teljesen meg is újulhat, új színt, huzatot, fényezést kapva. Ilyesmi történik többek között a Fabrika műhelyében, amelyet a Műtárgyak Éjszakáján lehetőségünk nyílik megnézni. A Fabrika a huszadik századi régiségek lelőhelye, ahol különleges kincsekre bukkanhat az ember. A vezetés során kézbe is vehetjük a műhelyben felújított műtárgyritkaságokat, közben pedig a galéria munkatársai elméleti ismereteinket bővítik. (Műhelylátogatással egybekötött vezetés.)

+1 A bútorokkal való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. A gyermekek bútortörténeti érdekességek meghallgatása után kreatív foglalkozáson tervezhetnek bútorokat, majd egy képzeletbeli bútorüzlet berendezésére is vállalkozhatnak. (A program további tudnivalók itt, a gyermekprogramokról ajánló itt.)

szerző: műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.