Részletes keresés

Ezeket a kiállításokat nem érdemes kihagyni a tavasz közeledtével

A műtárgy.com összegyűjtött néhány hazai kiállítást, amelyeket mindenképp érdemes megtekinteni, ha a fővárosban, illetve vidéken járunk.

1. À la recherche de Vera Molnár. Vera Molnár művei és kortárs reflexiók, Ludwig Múzeum

2024. február 10. – április 14.

A Ludwig Múzeum À la recherche de Vera Molnar című kiállítása a 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar életműve előtt tiszteleg. A két részből álló kiállítás áttekintést nyújt Molnar (1924-2023) pályájának meghatározó fejezeteiből, egyúttal nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt.

A kiállítás első fele áttekinti Vera Molnar pályájának meghatározó fejezeteit. A tárlaton szereplő egyedi és sokszorosított grafikai sorozatok, festmények a hatvanas évek végétől napjainkig mutatják be e különleges életmű legfontosabb témáit, műcsoportjait, végigkísérve Molnar vonal- és formarendszereinek alakváltozásait. A kiállítótér másik felében a világon elsőként lesz látható egy különleges anyag, amely meghívott, nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt, kutatja annak különböző jelentésrétegeit, valamint a jelenkori művészetre gyakorolt hatásait és utóéletét.

Budapesten további két kisebb kiállítás is megtekinthető, amelyek szintén Molnarra emlékeznek. A Kieselbach Galériában 2024. február 2–tól 18-ig tekinthető meg az Algoritmus a négyzeten címet viselő tárlat, amely a művésznő nagy gyűjtőjének, Offenbächer Ferencnek a kollekciójából válogat. A VINTAGE Galériában február 13-án nyílik meg a Job from Molnar című kiállítás, amely egészen március 22-ig látogatható lesz.



Molnár Vera stúdiójában 2011. május 28-án Párizsban, Franciaországban. Forrás: Catherine Panchout/ Sygma, Getty Images

Molnár alkotásai nemzetközi szinten egyaránt bemutatásra kerülnek: 2024. február 28-án a párizsi Centre Pompidou-ban szintén átfogó kiállítása nyílik Vera Molnar – Parler à l’œil címmel. A tárlat augusztus 26-ig lesz megtekinthető.  

2. Victor Vasarely mellett Pán Imre munkásságára fókuszáló, illetve kolorista alkotókkal foglalkozó tárlatok a Vasarely Múzeumban

2024. február 9. – április 28.

A Budapesti Vasarely Múzeumban február 9-én három kiemelkedő tárlat is megnyílik. A V.V. Victor Vasarely. 1=2, 2=1 című kiállítás Bruno Fabre francia műgyűjtő páratlan kollekciójából válogat és a művész különböző médiumok közötti szabad átjárásban fogant koncepcióját állítja középpontba. A lehető legváltozatosabb típusú plakátokon keresztül tárja fel előttünk a különböző országok és városok kulturális intézményeiben rendezett kiállításokat 1948 és 1998 között. A művész fél évszázados karrierjét felölelő plakátokon egy-egy alkotói korszak jellegzetes művei szerepelnek. Ezeknek az alkotásoknak a kiindulópontjával, illetve az eredetinek egy másik médiumban, eltérő technikával kivitelezett replikájával egymás társaságában találkozhat a közönség.



Pán Imre és Victor Vasarely.
Forrás: Vasarely Múzeum Budapest

A második tárlat a Morphèmes – Morfémák. Pán Imre és Victor Vasarely közös párizsi történetei címet kapta. Az időszaki kiállítás többek között Pán Imre – a MA folyóirat köréhez tartozó költő, az IS dadaista kiadvány létrehozója, az Európai Iskola egyik alapító-teoretikusa - a Magyarországon kevésbé ismert franciaországi tevékenységének fontos periódusára fókuszál, melyben Victor Vasarely kapta az egyik főszerepet. Pán 1957-ben költözött végleg Párizsba, és 1972-ben bekövetkezett haláláig száznegyvenöt egyedi grafikákat tartalmazó bibliofil kiadványfüzetet adott ki, köztük tizennégyet a „Signe”, „Morphèmes”, illetve „Mini-Musée” című sorozataiból Vasarely művészetének szentelt. A kiállítás anyagának javát közös albumaik Vasarely-rajzai, -kollázsai, -akvarelljei és szerigráfiái, illetve az 1930 és 1960 között készített grafikai művei alkotják.

A Színek, számok című tárlat gondolatát Maurer Dóra vetette fel 2022-ben. A színek használata, rendszerezése során az arány, a ritmus, a mennyiség és más, matematikai vagy geometriai természetű kérdések merülnek fel. A kiállítás egyrészt kolorista alkotókra fókuszál, akiknél a színelméleti megközelítés meghatározó és saját színtani kutatásokkal, egyéni színelmélettel rendelkeznek. Másrészt viszont olyanokat alkotókat is bemutat, akiknél a számok más módon jelentkeznek, és a számokkal kapcsolatos formaalkotás kap főszerepet. A kiállítás a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) és az MAERZ Artist Association Linz szervezésében valósulhat meg.

Mind a három kiállítás 2024. április 28-ig tart nyitva az érdeklődők számára. 

3. A szín képe, a kép misztériuma - Kiállítás az Antal-Lusztig-gyűjtemény monokróm szegmenséből, MODEM Debrecen

2024. február 10. - május 12.

A kiállítás átfogó válogatást mutat be a legjelentősebb hazai magángyűjtemények közé tartozó Antal–Lusztig-gyűjtemény monokróm festészeti darabjaiból. Dr. Antal Péter a 2000-es évek közepén kezdett monokróm festményeket vásárolni, a több mint ötszáz mű gyűjteményének különálló szegmensét képezi. Az elmúlt évtizedekben számos itthoni és külföldi tárlaton láthattunk kisebb-nagyobb szelekciót ezekből a monokróm munkákból.

A tárlat 7+1 külön egységbe szerveződve kalauzolja végig a látogatót egy olyan – egyszerre fizikai és imaginárius – útvonalon, amely a festészet anyagi összetevőiből kiindulva a monokróm festők kutatásain keresztül a festészet olyan evidensnek gondolt fogalmain vezet végig, mint a gesztus, a kép tere, a kép határa vagy a kép rétegei.

A kiállításon számos hazai és nemzetközi alkotó munkája tárul a nézők szeme elé.

4. Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből, NEO Kortárs Művészeti Tér

2024. február 2. - május 12.

A kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum legféltettebb alkotásait vonultatja fel tematikus egységekbe rendezve Budapest új kiállítóhelyén, a Neo Kortárs Művészeti Térben. A városligeti kiállítóhelyen bemutatott tárlat képanyagának kiválasztásakor több szempont is előtérbe került, egyrészről a múzeum gyűjteményeinek legfontosabb képei kerültek olyan összetett szempontoknak megfelelően kiválasztásra, melyek egyben magukban hordozzák a magyar fotótörténet megismerésének lehetőségét, valamint hét tematikus csoport mentén mutatják be a fotográfia műfajainak alkotói attitűdváltozásait a 19. századtól napjainkig.



Kertész André, Víz alatt úszó Esztergom a Mala uszodában, 1917. augusztus 31. Forrás: Magyar Fotográfiai Múzeum

Mozdulat, A város arcai, az Arcok, a Táj, a Trompe-l’œil, Az erőszak arcai, valamint a Sorsok című fejezetek a művészetek területén már kialakult műfajok mentén szervezik a fotográfiákat, ugyanakkor felmutatnak csak a fotóra jellemző alkotói szemléletmódokat is, mint például a szociofotó, a dokumentarizmus, illetve a fotográfiára, mint médiumra való reflektálás. A tárlaton többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi és Robert Capa legfontosabb munkáival találkozhat a nagyközönség.

5. Mások bőrében – Elsa és Johanna számos élete, Mai Manó Ház

2024. január 26. – március 18.

Két ismétlődő arc, számtalan karakter és történet. Valóság, fikció, szépség, szomorúság, identitás, vágyakozás, emlékezet és magány. Ezek jellemzik a két francia fotográfus, Elsa Parra és Johanna Benaïnous munkásságát, akik 2014 óta dolgoznak együtt. Az alkotópáros védjegye, hogy történeteikben kitalált és valós elemek keverednek, ezek elbeszéléséhez – különböző karakterek bőrébe bújva – saját magukat állítják színpadra, egyszerre betöltve a modell, a stylist, a díszlettervező és a fotográfus szerepét. Érzékeny és aprólékos munkáik földrajzi, társadalmi és kulturális miliőket barangolnak be, amelyeket a fotó eszközével értelmeznek.



Edith, A kis nappali IV, a Douze heures du jour et de la nuit sorozatból, 2022. Forrás: Elsa & Johanna / Galerie La Forest Divonne / Mai Manó Ház

A kiállítás – amely Elsa és Johanna három különböző sorozatából válogat – egy-egy külön univerzumba kalauzol. A kiállítás fókuszában a duó legújabb projektje áll, ami a női identitást vizsgálja, a karakterek felszín alatt rejlő érzelmeit kutatva.

Források: Ludwig Múzeum, Vasarely Múzeum Budapest, MODEM, Magyar Fotográfiai Múzeum, Mai Manó Ház

Címlapkép: Victor Vasarely, Tridim-Gordes, 1970.

Forrás: Mutual Art


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.