Részletes keresés

Ezeket a kiállításokat nem érdemes kihagyni a tavasz közeledtével

A műtárgy.com összegyűjtött néhány hazai kiállítást, amelyeket mindenképp érdemes megtekinteni, ha a fővárosban, illetve vidéken járunk.

1. À la recherche de Vera Molnár. Vera Molnár művei és kortárs reflexiók, Ludwig Múzeum

2024. február 10. – április 14.

A Ludwig Múzeum À la recherche de Vera Molnar című kiállítása a 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar életműve előtt tiszteleg. A két részből álló kiállítás áttekintést nyújt Molnar (1924-2023) pályájának meghatározó fejezeteiből, egyúttal nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt.

A kiállítás első fele áttekinti Vera Molnar pályájának meghatározó fejezeteit. A tárlaton szereplő egyedi és sokszorosított grafikai sorozatok, festmények a hatvanas évek végétől napjainkig mutatják be e különleges életmű legfontosabb témáit, műcsoportjait, végigkísérve Molnar vonal- és formarendszereinek alakváltozásait. A kiállítótér másik felében a világon elsőként lesz látható egy különleges anyag, amely meghívott, nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt, kutatja annak különböző jelentésrétegeit, valamint a jelenkori művészetre gyakorolt hatásait és utóéletét.

Budapesten további két kisebb kiállítás is megtekinthető, amelyek szintén Molnarra emlékeznek. A Kieselbach Galériában 2024. február 2–tól 18-ig tekinthető meg az Algoritmus a négyzeten címet viselő tárlat, amely a művésznő nagy gyűjtőjének, Offenbächer Ferencnek a kollekciójából válogat. A VINTAGE Galériában február 13-án nyílik meg a Job from Molnar című kiállítás, amely egészen március 22-ig látogatható lesz.



Molnár Vera stúdiójában 2011. május 28-án Párizsban, Franciaországban. Forrás: Catherine Panchout/ Sygma, Getty Images

Molnár alkotásai nemzetközi szinten egyaránt bemutatásra kerülnek: 2024. február 28-án a párizsi Centre Pompidou-ban szintén átfogó kiállítása nyílik Vera Molnar – Parler à l’œil címmel. A tárlat augusztus 26-ig lesz megtekinthető.  

2. Victor Vasarely mellett Pán Imre munkásságára fókuszáló, illetve kolorista alkotókkal foglalkozó tárlatok a Vasarely Múzeumban

2024. február 9. – április 28.

A Budapesti Vasarely Múzeumban február 9-én három kiemelkedő tárlat is megnyílik. A V.V. Victor Vasarely. 1=2, 2=1 című kiállítás Bruno Fabre francia műgyűjtő páratlan kollekciójából válogat és a művész különböző médiumok közötti szabad átjárásban fogant koncepcióját állítja középpontba. A lehető legváltozatosabb típusú plakátokon keresztül tárja fel előttünk a különböző országok és városok kulturális intézményeiben rendezett kiállításokat 1948 és 1998 között. A művész fél évszázados karrierjét felölelő plakátokon egy-egy alkotói korszak jellegzetes művei szerepelnek. Ezeknek az alkotásoknak a kiindulópontjával, illetve az eredetinek egy másik médiumban, eltérő technikával kivitelezett replikájával egymás társaságában találkozhat a közönség.



Pán Imre és Victor Vasarely.
Forrás: Vasarely Múzeum Budapest

A második tárlat a Morphèmes – Morfémák. Pán Imre és Victor Vasarely közös párizsi történetei címet kapta. Az időszaki kiállítás többek között Pán Imre – a MA folyóirat köréhez tartozó költő, az IS dadaista kiadvány létrehozója, az Európai Iskola egyik alapító-teoretikusa - a Magyarországon kevésbé ismert franciaországi tevékenységének fontos periódusára fókuszál, melyben Victor Vasarely kapta az egyik főszerepet. Pán 1957-ben költözött végleg Párizsba, és 1972-ben bekövetkezett haláláig száznegyvenöt egyedi grafikákat tartalmazó bibliofil kiadványfüzetet adott ki, köztük tizennégyet a „Signe”, „Morphèmes”, illetve „Mini-Musée” című sorozataiból Vasarely művészetének szentelt. A kiállítás anyagának javát közös albumaik Vasarely-rajzai, -kollázsai, -akvarelljei és szerigráfiái, illetve az 1930 és 1960 között készített grafikai művei alkotják.

A Színek, számok című tárlat gondolatát Maurer Dóra vetette fel 2022-ben. A színek használata, rendszerezése során az arány, a ritmus, a mennyiség és más, matematikai vagy geometriai természetű kérdések merülnek fel. A kiállítás egyrészt kolorista alkotókra fókuszál, akiknél a színelméleti megközelítés meghatározó és saját színtani kutatásokkal, egyéni színelmélettel rendelkeznek. Másrészt viszont olyanokat alkotókat is bemutat, akiknél a számok más módon jelentkeznek, és a számokkal kapcsolatos formaalkotás kap főszerepet. A kiállítás a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) és az MAERZ Artist Association Linz szervezésében valósulhat meg.

Mind a három kiállítás 2024. április 28-ig tart nyitva az érdeklődők számára. 

3. A szín képe, a kép misztériuma - Kiállítás az Antal-Lusztig-gyűjtemény monokróm szegmenséből, MODEM Debrecen

2024. február 10. - május 12.

A kiállítás átfogó válogatást mutat be a legjelentősebb hazai magángyűjtemények közé tartozó Antal–Lusztig-gyűjtemény monokróm festészeti darabjaiból. Dr. Antal Péter a 2000-es évek közepén kezdett monokróm festményeket vásárolni, a több mint ötszáz mű gyűjteményének különálló szegmensét képezi. Az elmúlt évtizedekben számos itthoni és külföldi tárlaton láthattunk kisebb-nagyobb szelekciót ezekből a monokróm munkákból.

A tárlat 7+1 külön egységbe szerveződve kalauzolja végig a látogatót egy olyan – egyszerre fizikai és imaginárius – útvonalon, amely a festészet anyagi összetevőiből kiindulva a monokróm festők kutatásain keresztül a festészet olyan evidensnek gondolt fogalmain vezet végig, mint a gesztus, a kép tere, a kép határa vagy a kép rétegei.

A kiállításon számos hazai és nemzetközi alkotó munkája tárul a nézők szeme elé.

4. Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből, NEO Kortárs Művészeti Tér

2024. február 2. - május 12.

A kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum legféltettebb alkotásait vonultatja fel tematikus egységekbe rendezve Budapest új kiállítóhelyén, a Neo Kortárs Művészeti Térben. A városligeti kiállítóhelyen bemutatott tárlat képanyagának kiválasztásakor több szempont is előtérbe került, egyrészről a múzeum gyűjteményeinek legfontosabb képei kerültek olyan összetett szempontoknak megfelelően kiválasztásra, melyek egyben magukban hordozzák a magyar fotótörténet megismerésének lehetőségét, valamint hét tematikus csoport mentén mutatják be a fotográfia műfajainak alkotói attitűdváltozásait a 19. századtól napjainkig.



Kertész André, Víz alatt úszó Esztergom a Mala uszodában, 1917. augusztus 31. Forrás: Magyar Fotográfiai Múzeum

Mozdulat, A város arcai, az Arcok, a Táj, a Trompe-l’œil, Az erőszak arcai, valamint a Sorsok című fejezetek a művészetek területén már kialakult műfajok mentén szervezik a fotográfiákat, ugyanakkor felmutatnak csak a fotóra jellemző alkotói szemléletmódokat is, mint például a szociofotó, a dokumentarizmus, illetve a fotográfiára, mint médiumra való reflektálás. A tárlaton többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi és Robert Capa legfontosabb munkáival találkozhat a nagyközönség.

5. Mások bőrében – Elsa és Johanna számos élete, Mai Manó Ház

2024. január 26. – március 18.

Két ismétlődő arc, számtalan karakter és történet. Valóság, fikció, szépség, szomorúság, identitás, vágyakozás, emlékezet és magány. Ezek jellemzik a két francia fotográfus, Elsa Parra és Johanna Benaïnous munkásságát, akik 2014 óta dolgoznak együtt. Az alkotópáros védjegye, hogy történeteikben kitalált és valós elemek keverednek, ezek elbeszéléséhez – különböző karakterek bőrébe bújva – saját magukat állítják színpadra, egyszerre betöltve a modell, a stylist, a díszlettervező és a fotográfus szerepét. Érzékeny és aprólékos munkáik földrajzi, társadalmi és kulturális miliőket barangolnak be, amelyeket a fotó eszközével értelmeznek.



Edith, A kis nappali IV, a Douze heures du jour et de la nuit sorozatból, 2022. Forrás: Elsa & Johanna / Galerie La Forest Divonne / Mai Manó Ház

A kiállítás – amely Elsa és Johanna három különböző sorozatából válogat – egy-egy külön univerzumba kalauzol. A kiállítás fókuszában a duó legújabb projektje áll, ami a női identitást vizsgálja, a karakterek felszín alatt rejlő érzelmeit kutatva.

Források: Ludwig Múzeum, Vasarely Múzeum Budapest, MODEM, Magyar Fotográfiai Múzeum, Mai Manó Ház

Címlapkép: Victor Vasarely, Tridim-Gordes, 1970.

Forrás: Mutual Art


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan a vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.