Részletes keresés

Fedezd fel a műtárgyakat! – Családi élmények a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

A művészettel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. Éppen ezért a május 26-28. között megrendezésre kerülő VI. Műtárgyak Éjszakája fesztiválon jobbnál jobb gyermek-, ifjúsági és családi programok közül is válogathatnak.

A múzeumi környezet, a tartalmas és játékos kulturális események a fiatalabb korosztály érdeklődését is felkeltik, ráadásul nemcsak a művészet, hanem a világ dolgai iránt is. A kiállításlátogatás segíti a kritikai gondolkodás és a képzelőerő, a múzeumpedagógiai foglalkozások pedig a kreativitás és a problémamegoldó képesség fejlődését. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a programok során a szülők minőségi időt töltenek el a gyermekeikkel közösen. A háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon a fiatalok játékos és kreatív formában találkozhatnak a művészetekkel, az eseményeken való részvétel kicsiknek és nagyoknak egyaránt maradandó élményt jelenthet.

A nemrégiben megújult Walter Rózsi-villában különleges helyszínen ismerkedhetnek a modernizmussal a gyerekek. A legkisebb korosztály különböző építőjátékokat próbálhat ki a Mi volt a Lego előtt nevet viselő eseményen, az alkotni vágyók pedig kézműves foglalkozásokon élhetik ki a kreativitásukat. A programokat Magyaróvári Fanni Izabella muzeológus tartja.

A 7-18 éves korosztály, valamint a családtagjaik számára jó választás a Gödöllői Iparművészeti Műhely Tükröződések című kiállítása, illetve az ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai program, amely a kortárs képző- és iparművészet sokszínűségét mutatja be néhány kiválasztott alkotáson keresztül, figyelemfelkeltő, befogadható formában.

Turistának lenni a saját országunkban, sőt akár a saját városunkban mindig izgalmas tapasztalat. Fedezzétek fel együtt Buda egyik legkülönlegesebb, gyönyörű szegletét, Gül Baba türbéjét és annak festői környezetét! A Rózsák Atyjának sírhelye és személye is számos érdekességet tartogat, az oszmán dervis életét övező legendákról éppúgy szó lesz a tárlatvezetésen, mint arról, hogy hogyan is fest pontosan egy oszmán pénzérme, vagyis az akcse. A türbe körül elhelyezkedő egykori Wagner villa állandó kiállítását önállóan is megtekinthetitek. Az Arasinda török zenekar koncertje pedig kiragad és messzire repít a város nyüzsgéséből.

Az alkotásban örömüket lelő fiatalok a porcelánfestéssel és a porcelánkészítéssel barátkozhatnak a Herendi Porcelán Palota foglalkozásain. A porcelánkészítés során rózsát formázhatnak, szakemberektől leshetik el a mesterség csínját-bínját.

A sportért, azon belül is a bicajozásért lelkesedő kamaszok, kiskamaszok és rokonaik a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a kerékpárversenyzés történetéről láthatnak nagyszabású kiállítást (Budapest saluta il Giro! – Budapest köszönti a Giro-t!), amely a Giro d’Italia és a kerékpársport történelmi tradíciói előtt tiszteleg. A tárlaton és a hozzá kapcsolódó vezetésen is fontos szerepet kapnak a versenyekhez fűződő legendák, így például a Giro d’Italia-n mindmáig egyetlen nőként induló Alfonsina Strada története.

A középiskolások természetesen már önállóan is ki tudják választani a nekik tetsző foglalkozásokat, azonban mégis felhívnánk az ő és a családtagjaik figyelmét két programra. 16 éven felülieknek lehet érdekes a Frida című film vetítése a Bem Moziban, amely az erős és szenvedélyes mexikói festőművész életét mutatja be. Az öltözködés minden életkorban az önkifejezés eszköze lehet, de talán sosem annyira hangsúlyosan, mint kamaszként. A KACs Műhely foglalkozásán (Te hogyan viseled?) olyan egyedi öltözékkiegészítők készítésére nyílik mód, amellyel egyrészt a különbözőségünket, másrészt a mások iránti együttérzésünket, tiszteletünket és támogatásunkat is kifejezhetjük. A foglalkozáson szó lesz a megkülönböztetésről és a másokért való kiállás fontosságáról. Újrahasznosítható alapanyagok, szabás-varrás, hímzés és csomózás várja a résztvevőket.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál többi programja között is megannyi izgalmas csemegére bukkanhattok – akár családilag is. A teljes programkínálat és a regisztráció  itt érhető el.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

2022-05-20
A szezon utolsó napjain is minden műfajban és minden árkategóriában számos izgalmas tétel várja a gyűjtőket és a befektetőket – olvashatjuk a műtárgy.com összefoglalójának második részében.Május 24-28. között igaz
Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

2022-05-20

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az ENSZ 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Hazánkban is kiállítások, szakmai események mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét, feltárva, milyen utat járt be ez a művészeti ág amíg a „magyarországi üvegművesség” 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezik: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig 60. évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma.

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

2022-05-13

Az aukciósházak tavaszi kínálata igen gazdag, és néhány kalapács alá kerülő mű ára akár a százmillió forintot is elérheti – derül ki a műtárgy.com összefoglalójából.Igen zsúfolt eseménynaptárral készülnek a ha

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.