Részletes keresés

Fegyverek kalapács alatt

Fegyverek kalapács alatt

A régi fegyverek aukciós piaca szűk Magyarországon: fegyver- és militária árveréseket  csupán egy-két kisebb aukciósház szervez; emellett néhány nagy műtárgypiaci szereplő, így a BÁV és a Nagyházi vegyes műtárgykínálatában bukkannak fel időnként ebbe a kategóriába tartozó tételek. A hazai gyűjtők inkább az erre szakosodott régiségkereskedésekből (Ármádia, Moró Antik, Militaria-Antik) egészítik ki kollekciójukat. Más a helyzet külföldön, ahol a nagy nemzetközi aukciósházak szinte kivétel nélkül tartanak – több-kevesebb rendszerességgel – fegyverárveréseket, másrészt, főleg az Egyesült Államokban, működnek kifejezetten erre a témára szakosodott intézmények is. Az utóbbi évek új fejleménye e területen is a kizárólag online értékesítést folytató aukciósházak megjelenése. A festmény- vagy az ékszerárverésekkel összevetve a fegyveraukciókon kevesebb a befektetési célú vásárlás; a vevők főleg a történelmi relikviák gyűjtői és a fegyverek szerelmesei közül kerülnek ki.

Budapesthez legközelebb Bécsben vehetünk részt rendszeresen fegyverárveréseken; ezeket a Dorotheum szervezi negyedéves gyakorisággal. Itt egy-egy alkalommal 3-400 tétel kerül kalapács alá, rendszerint a néhány száz, illetve a néhány ezer eurós sávban. A legutóbbi, szeptember eleji árverésen egyetlen tétel, egy 1600 körül feltehetően Németországban készült puska ára lépte át a tízezer eurós küszöböt. Svájc legrégebbi aukciósháza, a luzerni Fischer évente csak egy fegyverárverést tart, ezen azonban lényegesen bővebb a választék és igazi ritkaságok is nagyobb eséllyel bukkannak fel. Az idei szeptemberi aukció vezető tételei mind egy gyűjteményből, a tavaly elhunyt mezőgazdasági vállalkozó Theo Meierhans hagyatékából kerültek ki. A legmagasabb, a becsértéket négyszeresen meghaladó árat, 190 ezer frankot egy 16. század végi szászországi,13,5 mmkaliberű, növényi és állatmotívumokkal gazdagon díszített, rendkívül ritka vadászpuskáért adták. A magas árszínvonalat jelzi, hogy a Top 10-be csak 45 ezer frank feletti leütési árral lehetett bekerülni. Magyar vonatkozású tételek a Dorotheumnál és a Fischernél is rendszeresen szerepelnek; Luzernben például legutóbb egy 1750 körüli, virágmintával ékesített szablyáért, melyre a Maria Mater Dei Patrona Hungaria feliratot vésték, a várt 1600 helyett 5500 frankot adtak; egy 100 évvel későbbi, kövekkel díszített szablya pedig 700 frankos taksájával szemben 1600-ért cserélt gazdát.

A „fegyverpiac” aktív szereplője a két legnagyobb nemzetközi aukciósház, a Sotheby’s és a Chrisitie’s is. Ők - többnyire Londonban - évente két-három fegyverárverést tartanak; a Sotheby’s ehhez Gavin Gardiner, a régi fegyverek ismert szakértőjének és kereskedőjének cégében egy állandó együttműködő partnert is talált. Ezeken az árveréseken gyakran szerepelnek olyan tételek, melyek értékét elsősorban nem ritkaságuk vagy különleges műszaki paramétereik adják, hanem provenienciájuk. A Sotheby’s - Gardiner áprilisi aukcióján például egy olyan vadászpuska került kalapács alá James Purdey és fiai műhelyéből, mely 1873-ban a későbbi VII. Edward király számára készült, s amit a király, akkor még walesi hercegként egy 1876-os indiai vadászaton használt is.

Fontos piaci szereplő a Bonhams is, évi 3-4, több száz tételt felvonultató árveréssel. A legutóbbi, augusztusi oxfordi aukció sztárja nem egy fegyver, hanem egy olyan emlékkönyv volt, mely a brit Királyi Légierő 107 tisztjének aláírását tartalmazza 1941-ből; sokan közülük nem érték meg a II. világháború végét. A bőrkötésű könyvért 33.600 fontot fizettek.

Amerikában a Greg Martin Auctions a piacvezető;  a céget 2002-ben az a három szakember – Greg Martin, John Gallo és Bernard Osher – alapította, akik korábban a Butterfields & Butterfields-ben építették fel és vezették sikerre ezt az üzletágat. Székhelyük San Franciscóban van, árveréseiket Dallasban, New Yorkban, Las Vegasban és Beverly Hillsben rendezik. Ez év elején a Heritage Auctions is csatlakozott hozzájuk; első közös munkájuk egy online árverés volt júliusban. Az első élő aukción augusztusban már mintegy ezer tételt árvereztek Dallasban, az igazi szenzáció azonban egy hónappal később született meg ugyanott, amikor a 378 tétel között egy magángyűjtemény, az Alfred Cali kollekció 29, együttesen 7 millió dollárra becsült darabját bocsájtották áruba. A négy évtized alatt felépített gyűjtemény éke az első Samuel Colt Paterson revolver egy példánya volt 1836-ból, mely bő egy évszázaddal később még 1650 dollárért cserélt gazdát. Most 700 ezret vártak érte, de a licitálók végül (jutalékkal együtt) 977.500 dollárra verték fel az árat, ami a lőfegyverek kategóriájában új világrekordot jelent. Ebből a revolverből annak idején feltehetően mintegy 3 ezer darab készült, de manapság már csak kevés példány holléte ismert, s a most kalapács alá került darabnak állapotát tekintve alig akad vetélytársa. Az aukció teljes forgalma végül elérte a 8 millió dollárt; ennek csaknem felét a Cali gyűjtemény négy vezető tétele adta. 2011. 11. 16.

További cikkek
Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

2020-04-02

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész végrendeletében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetre hagyta művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, mindazt, amely színészi munkássága részeként keletkezett.

Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.