Részletes keresés

Fehér arany - Mindent a porcelánról!

A porcelánt régen fehér aranynak hívták, mivel nagyon értékesnek számított, az előállítását pedig titok övezte. A porcelánkészítés komoly mesterségbeli tudást és technikai felkészültséget igényel. Az anyag rendkívül sokoldalú, készülhet belőle többek között szigetelő, használati tárgy és nipp is - nem csoda, hogy töretlen népszerűségnek örvend. A harmadik Műtárgyak Éjszakáján jobban megismerhetjük a "fehér aranyat", válogatásunkban a kapcsolódó programokból mutatunk ízelítőt.

Fehér arany - Mindent a porcelánról!


A porcelánok őshazája Kína, Európában a 18. század elején dolgozta ki a technikát egy német alkimista, Johann Friedrich Böttger. Az európai porcelán születésének megismeréséhez és a világszerte népszerű, hazai Herendi Porcelánmanufaktúra működésében való elmélyüléshez filmvetítést ajánlunk, a Legenda születése I.-II. c. filmeket, amelyeket az érdeklődők a Herendi Porcelán Palotában tekinthetnek meg. (A programokról bővebb információt itt és itt talál.) Maradva a helyszínen: ismerkedjünk meg a modern porcelánbolttal Benson Marcell belsőépítész vezetésével.

Talán nem túlzás azt állítanunk, hogy a nippek reneszánszukat élik. Fellapozva egy-egy lakberendezési magazint, megtekintve egy-két hasonló témájú blogot azt láthatjuk, hogy ezek a sokszor bolondos, "giccses", vidám figurák egyre-másra felütik a fejüket. És általában vonzzák a tekintetünket is. Korántsem a vitrinben, csipketerítőn, tucatjával elhelyezett porcelánokról van szó, sokkal inkább az egy-egy jól megválasztott pontra lerakott, színében a többi tárggyal harmonizáló, frappáns, nem egyszer vicces alkotásokról. Ezek a kis szobrok sokszor kódolt üzeneteket, pikáns mondanivalót hordoznak, különösen népszerűek voltak a rokokó idején. Hogyan tudjuk értelmezni ezen kisplasztikák világát? Vaja László porcelán-restaurátor és műtárgybecsüs előadásából kiderül.

Fehér arany - Mindent a porcelánról!


Herendi Porcelán Palota

A porcelánokban a kecses, játékos formákon túl a festett minta az, ami leginkább megragadja a figyelmünket. Egy kézzel festett, színes, fantáziadús dekor nagyban növeli az adott tárgy értékét, elkészítéséhez kézügyesség és precizitás szükséges (no meg türelem). A porcelánmanufaktúrákban - Herenden is - többféle dekor létezik, amelyek eseményekhez, konkrét személyekhez, növényekhez, állatokhoz kapcsolódnak. A Herendi gyár egyik legkedveltebb díszítménye például a Viktória-minta, egy lepkés-virágos, élénk színű dekor, amit a gyár az 1851-es londoni világkiállításra készített. Nevét Viktória angol királynőről kapta, aki rendelt az étkészletből. Hogyan készül a festés? Kik dolgoznak rajta? Milyen titkok, történetek húzódnak meg egy-egy dekor hátterében? A kérdésekre választ kaphatunk a Herendi Porcelán márkaboltban, ahol a porcelánfestési bemutatón bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is. (További információ itt.)

Fehér arany - Mindent a porcelánról!


Herendi porcelánfestés

Azoknak pedig, akik szeretnék maguk is kipróbálni, milyen érzés ecsetet ragadni, mesterek segítségével Herendi porcelánra festeni, ajánljuk a porcelánfestő-workshopokat. (A Herendi titok: Porcelánfestés I. és II.)

És ez még nem minden! A Műtárgyak Éjszakája során lehetőségünk nyílik kipróbálni a porcelánformázást is: porcelánrózsát készíthetünk a Herendi Porcelán Palotában. (A Herendi-titok: Porcelánformázás I. és II.)

Minden porcelánrajongó és -gyűjtő tudja, hogy nincs is annál rosszabb, amikor a féltve őrzött kincs megsérül, eltörik. Mivel törékeny, gyakran apró részletekben bővelkedő tárgyakról van szó, számolnunk kell a sérülés lehetőségével is. Szerencsére azonban ilyenkor sincs minden veszve, hiszen restaurátorokhoz fordulhatunk a problémával. Vaja László restaurátorműhelyében bepillanthatunk a kulisszák mögé, restaurátor szakemberek mesélnek a hivatásuk szépségeiről, nehézségeiről, és válaszolnak a kérdéseinkre is. (További információ itt.)

A porcelánfestés rejtelmeibe avat be minket az Óbudai Múzeum Törékeny vágyak című kiállításán Szentgáli Varga Szilárd. Vele olyan kérdésekre keressük többek között a választ, hogy hogyan ismerhetjük fel a porcelánban az értéket. (Értékbecslésre egyébként a három nap alatt sort keríthetünk.) A program a Törékeny vágyak kiállításban kurátori vezetéssel indul. (Porcelánok nagyításban - hogyan készült?) Idén a festést az Óbudai Múzeumban is kipróbálhatjuk, ahol bemelegítés gyanánt Szentgáli Varga Szilárd körbevezet minket a Törékeny vágyak című kiállításon, majd megtanítja az alapvető ecsetkezelést és technikákat, hogy elkészíthessük a saját porcelánunkat. (Ecsetem alatt a fehér arany! - porcelánfestő workshop és szubjektív tárlatvezetés)

A harmadik Műtárgyak Éjszakájával kapcsolatban további információt itt talál.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.