Részletes keresés

Félbehagyott Madonna gyermekével vázlatot találtak Botticelli festménye alatt

A vörös körvonal segítségével a festmény fejjel lefelé fordított képén láthatóvá válik a Madonna gyermekével kompozíció
Forrás: The Art Newspaper

 

A New York-i Sotheby's aukción január 27-én eladásra kerülő Sandro Botticelli: The Man of Sorrows című festményéről készült infravörös felvételek azt mutatják, hogy egy korábbi kompozíció található alatta.

A 40 millió dollárra becsült Botticelli remekmű még nem került széles körű vizsgálat alá, mivel eddig a 19. század óta magántulajdonban volt. Az aukciósház az árverésre való felkészülés során végzett technikai elemzése azonban máris feltárt egy váratlan felfedezést: a festékrétegek alatt egy Madonna és gyermeke kép figyelhető meg.

Chris Apostle, a New York-i Sotheby's vezető alelnöke és a régi mesterek osztályának igazgatója, akinek lehetősége volt a képet alaposan megvizsgálni, úgy véli, hogy egy elhagyott kompozícióról van szó, egy „Irgalmas Máriáról”, amely a görög ikonokból származó típus. A kompozíción Madonna bensőségesen, arccal az arcához simulva öleli magához a kis Jézust. Az arcvonások, különösen az orr, a szemek és a nevető száj, amelyek a gyermek Krisztus vonásai, jól kivehetők az infravörös képen, ha a képet fejjel lefelé forgatjuk.

 

Az „Irgalmas Mária” görög ikonkép típus - ez a példa Angelos Akotantos alkotása 1420-ból
Forrás: The Art Newspaper

 

Ez a fej a The Man of Sorrows mellkasa alatt foglal helyet, míg Krisztus jobb keze melletti területről egy női fejhez tartozó szem és szemöldök jelenik meg. Az alak alsó részén fehér, valószínűleg kadmiummal készült aláfestés is látható. Az elhagyott kompozíció egyéb látható részei közé tartoznak még a köpeny ráncainak tűnő rétegződések, a díszes sávozása a ruha vállának és a ruhaujjnak, valamint a Gyermek pufók karja is kivehető.

A kis Jézus feje „egyedi”: nincs másolata egyetlen autográf Botticelli- vagy műtermi műben sem annak, amit itt látunk.

Szokatlan tehát, hogy ilyen aláhúzást találunk? Apostle azt mondja, hogy ő már találkozott ilyesmivel korábban is. A panel értékes árucikk volt a reneszánszban, így ha csak úgy ott hevert a művészek közelében egy-egy félbehagyott kép, jelen esetben egy Madonna gyermekével kompozíció (olyan, amilyet Botticelli és szorgos műterme rendszeresen gyártott), akkor azt esetenként újra felhasználták. Úgy tűnik tehát, hogy Botticelli fogta a panelt, megfordította, és úgy döntött, hogy egy rendkívüli kompozícióhoz veszi igénybe, amely tükrözi Itália ez idő tájt uralkodó, ötszáz éves vallási szorongását: a művet előzetes becslések szerint 1500 körülre datálják, amikor az apokalipszis jóslatai és a személyes megváltás iránti remények különös intenzitást értek el.

 

Jézus arca
Forrás: The Art Newspaper

Forrás: The Art Newspaper

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.