Részletes keresés

Felújítás után, új állandó kiállítással nyílt meg a budapesti Vasarely Múzeum

Egyéves felújítás után megújult épületben és újragondolt állandó kiállítással június 20-tól ismét látogatható a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma, így a Múzeumok Éjszakáján már programokkal is várja az érdeklődőket. A múzeum, amelynek gyűjteményét Victor Vasarely a nyolcvanas évek elején adományozta a magyar államnak, az óbudai Zichy-kastély épületében 1987-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A több mint négyszáz ‒ egyedi és sokszorosított ‒ alkotást tartalmazó kollekció teljes áttekintést nyújt a művész életművéről a korai, még Magyarországon készült akadémikus rajzoktól és reklámgrafikáktól a hatvanas–hetvenes évekből származó op-art művekig és plasztikai munkákig.

 

Harminc év elteltével most került először sor a megnyitása óta erősen leromlott épület teljes körű felújítására: a falait újra-szigetelték, megújult a homlokzata, a tetőszerkezet egy része, a világítástechnika és a műtárgyraktár, és a látogatói terek is korszerűbbé váltak.

A rekonstrukció egy éve alatt egy új állandó kiállítási koncepció is készült, így a 2017 júniusában megnyílt – mintegy 150 műtárgyat és számos dokumentumot bemutató – tárlat új megvilágításba helyezi Victor Vasarely életművét. A művész pályáját bemutató öt szekció részletesen foglalkozik Vasarely Bortnyik Sándor Műhelyében töltött rövid, de meghatározó időszakával. Ez az iskola volt az alapja a későbbi párizsi éveknek és kiindulópontja a világhírnevet hozó op-art és kinetikus műalkotásoknak. A Bauhaus-elveken alapuló progresszív szellemiségű iskola dokumentumai révén a látogató betekinthet a művészt még Budapesten körülvevő multimediális közegbe is. Bortnyik Műhelyének építészeti elveken alapuló oktatását a mesterekre vonatkozó művészi dokumentáció – levelek, műalkotások, művészi források, Bortnyik hagyatékában fennmaradt bútorok – szemlélteti. A kiállítás különlegessége, hogy 13 sokszorosított grafika is látható abból a 118 darabos kollekcióból, amit Vasarely 1968-ban adományozott a Szépművészeti Múzeumnak. Ezeket a műveket utoljára 1969-ben láthatta kiállításon a közönség.

 

A kiállítás Vasarely alkotómódszerét szemléltető művészi párhuzamokkal, szakkönyvekkel és optikai segédeszközökkel ismerteti meg a nézőkkel: a tárlaton bemutatjuk a művész által adományozott könyvtár köteteit, valamint az optikai módszerére rávilágító optikai és sokszorosító eszközöket.

 

A kiállítást egy egyedülálló virtuálisvalóság-élményen alapuló múzeumpedagógiai program egészíti ki, mely Vasarely műveit a lehető legközelebb hozza a látogatókhoz. A londoni székhelyű „Hack the Senses” csapatnak a kiállítótér két pontján felállított interaktív élményállomásai Vasarely világába kalauzolják az érdeklődőket.

 

 

A múzeum a Vasarely-életmű tárgyi és szellemi kontextusát a múltban és a jövőben tematizáló kiállítóhely is, amely rendszeresen helyet ad különböző – kinetikus, geometrikus, színelméleti és médiaművészeti – problémákra reflektáló kortárs időszaki tárlatoknak. Az új állandó kiállítás bemutatását követően nyílik majd az OSAS COME BACK című tárlat Maurer Dóra rendezésében, mely a tagok 2016-ban készült műveiből mutat be válogatást. A bemutató rávilágít a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület eleven művészi szemléletére, amely Victor Vasarely geometrikus-konkrét irányzatának folyamatosságát képviseli.

Az újrarendezett állandó kiállítás kurátora: Imre Györgyi

 

forrás: mng.hu

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.