Részletes keresés

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művészet kapcsolatáról beszélnünk - arról, hogy napjaink művésze hogy mutatja meg közönsége számára a növekvő globális problémát, hogy miként késztet a műalkotás önreflexióra és végül, milyen megoldást kínál az alkotó a befogadó számára.

Cikkünkben a kortárs művészet és fenntarthatóság viszonyáról adunk szélesebb képet, miközben elutazunk az 58. Velencei Biennáléra, Londonban találkozunk Olafur Eliassonnal és Banksyvel, ellátogatunk egy étel kiállításra és megismerkedünk Király Tamás munkáival.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben


Olafur Eliasson Ice Watch (Kép forrása: Studio Olafur Eliasson )


A fenntarthatóság környezeti, társadalmi és gazdasági aspektusai mind-mind körülvesznek minket a kortárs művészeti alkotásokban, épp úgy, mint a most futó 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén is. A biennálé idei témája, May You Live in Interesting Times (Élj érdekes időkben) a határok, az identitás és a környezet problémáit és kérdéseit feszegeti 90 ország pavilonját bemutatva a látogatók számára. Nem sétálhatunk el szótlanul Lorenzo Quinn 15 méter magas kezeket összekötő szobra mellett, mely az együttműködésre hívja fel a figyelmet a klímaváltozás során. Az idei biennálé leghatásosabb pavilonja minden bizonnyal a litván pavilon, ahol tengerparti standot jelenítenek meg performerek, akik ugyancsak a környezeti hatásokat helyezik középpontba. Itt a látogatók hallhatják a hajók hangját és a hullámokat, miközben egy kórus énekel a háttérben. A fenntarthatóság körébe tartozó identitás problémáját Christop Büchel Barca Nostra című alkotása mutatja be a maga legérzelmesebb módján, amikor is az Arsenal dokknál vehetjük szemügyre azt a valaha elsüllyedt halászhajót, ami több, mint 100 menekült vesztét okozta Olaszországban 2015-ben.

Művészet és fenntarthatóság kapcsolatát vizsgálva nem mehetünk el Olafur Eliasson neve mellett. Az izlandi művész jelenleg az egyik leghíresebb név, aki alkotásaiban maximálisan szeretné felhívni a figyelmet a környezeti hatások okozta problémákra és néhány esetben megoldást is kínál. Ilyen megoldás például a 2012-es Little Sun projekt, amely alternatív lehetőséget nyújt a fejlett világtól távol levő országok számára. A szolár lámpa közel 1.2 milliárd ember mindennapjaiba hozta el a fény lehetőségét, és ez a szám folyamatosan növekszik, ugyanis a lámpák már a múzeumokban és a galériákban is megvásárolhatók. Minden egyes eladott lámpa ára egy újabb lámpa előállítását támogatja. Olafur Eliasson több projekttel is próbálja felhívni a figyelmet a változás szükségességére, jelenleg a Tate Modernben futó kiállítása ad betekintést ezekbe. Az Ice watch című mini kiállításra Grönlandról szállított 2-5 tonnás jégtömböket a múzeum előtti területre és a város forgalmasabb pontjaira. Ezzel a kis akcióval szerette volna felhívni a figyelmet a jégtömbök elvékonyodására, ezzel is közelebb hozva hozzánk egy aktuális környezeti problémát. A tömböket a látogatók szabadon megtapinthatták, érezhették annak hidegét. Az aktuálisan futó kiállítás mellé a Tate Modern Olafur Eliasson berlini stúdiójával együttműködve egy étel labort is létrehozott, ahol vegetáriánus ételekből választhatunk. Az összes felszolgált menü a fenntarthatóság jegyében lett összeállítva: húsmentes, organikus és szezonális.

A londoni Victoria and Albert Múzeumban éppen futó Food: Bigger than the Plate című kiállítás az élelmiszer fogyasztás fenntarthatóságára hívja fel a figyelmet. Egy igazán különleges étel labort hozott létre a kiállítás kurátora, ahol 12 összetevőből kiválasztva állíthatjuk össze saját egyéni ételünket, amelyet azonnal elkészítenek nekünk. Különböző kategóriák segítik a látogatókat az étel összeállításához, választhatunk többek között fenntartható, organikus és újrahasznosított étel párok közül. Ha ez mind nem lenne elég, organikus és tartósítószer-mentes szörpöket is megkóstolhatunk. A kiállítás továbbá felhívja a figyelmet a földművelés, a szállítmányozás és a csomagolás okozta problémákra, többek között a lég-, és vízszennyezésre. A saját termesztésű gombafarm fejlődését egy üvegablakon keresztül követhetjük nyomon, a leírásból pedig kiderül, hogy ezek a gombák a múzeum saját kávézójából kerültek ide a fenntarthatóság jegyében.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben


Food: Bigger than the Plate- Food Lab fotó) Kép forrása: V&A Museum


Korunk egyik legvitatottabb aktivistája, Banksy graffitikkel próbálja felhívni a figyelmet a nem szűnő környezeti problémákra. Görbe tükröt mutat a társadalom felé, így egyfajta önreflexióra készteti a nézőt, bemutatva az adott kor problémáját, annak ellenére, hogy megoldást nem kínál alkotásaiban. Olyan természeti és környezeti problémákat ábrázol, mint az ivóvíz hiánya, a jégtakaró olvadása, a nejlonzacskó okozta károk és a levegőszennyezés.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben


Banksy: I don't believe in climate change) Kép forrása: The Guardian


De nem is kell ennyire messzire mennünk, elég, ha itthon nézünk körbe művészet és fenntarthatóság témakörében. A Ludwig Múzeumban bemutatott Király Tamás retrospektív kiállítás a divat oldaláról mutatja be ezt a folyamatot. Király Tamás alkotásaiban megfizethető és könnyedén elérhető anyagokat használt fel, ezeket az anyagokat, illetve a készítés során használt elemeket pedig többször újrahasznosította, így adott új életet egy-egy már használt darabnak.

A szociális és környezeti változások óriási hatással vannak napjaink művészetére. Vajon segítséget és megoldást nyújt-e számunka egy olyan műalkotás mely az adott témával foglalkozik, és vajon a művészek és az aktivisták tábora helyesen jár-e el, amikor ezt az igen nehéz témát boncolgatja? Illetve nagyon nehéz azt is eldönteni, hogy meddig mehet el az alkotó a probléma és a megoldás kibontakozásában és meddig hajlandó azt a befogadó elfogadni és magáévá tenni.

Kiss Anett
műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Finisben az aukciós évad

Finisben az aukciós évad

2019-12-06

Bár már nagyon közel az év vége, még mindig számos aukció várja a műgyűjtőket, a befektetőket és az értékes karácsonyi ajándékokat keresőket – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának második, a december 9-e ut

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

2019-12-05

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Év végi hajrá az aukciós piacon

Év végi hajrá az aukciós piacon

2019-11-29
Míg a nemzetközi aukciós piacon többnyire az első félév az erősebb, nálunk inkább az őszi-téli időszak, ezen belül is a december. Nem lesz ez másként idén sem – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának első részé

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.