Részletes keresés

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban

Vinczeffy László Munkácsy Mihály-díjas festő- és szobrászművész alkotásaiból nyílt tárlat a Vigadó Galériában. A kiállításon a művész képeivel és plasztikáival is találkozhatnak a látogatók.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban


Kép forrása: MMA

Vinczeffy László 1946-ban született Atyhán. 1970-ben végzett a kolozsvári Rajztanárképző Főiskolán, majd 1979 és 1983 között a bukaresti Képzőművészeti Főiskola képrestaurátori képzésén tanult. 1979-től 2010-ig restaurátorként dolgozott a sepsiszentgyörgyi Székely Múzeumban, 19 századi festők műveit restaurálta, például Barabás Miklós képeit. Jelenleg is Sepsiszentgyörgyön él, 1990 óta a sajt műtermében alkot. Többször dolgozott a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepen. 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A művész pályája elején még ragaszkodott a figurális ábrázoláshoz, később viszont fokozatosan eltávolodott a konkrét alakzatok megjelenítésétől, megszokott elemeit elhagyta, majd a 90-es évekre eljutott az absztrakcióig.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban



1994-ben készítette el az első szobrát. A kétdimenziós táblaképen túllépve organikus, valamint színes, dekoratív térplasztikákat, szobrászati objektumokat alkot. Eleinte különböző kapott tárgyak, konyhai eszközök összeszerelésével készítette el a szobrait, majd egyre nagyobb munkák kerültek ki a kezei közül. Egyes térplasztikáit a saját kertjében állította fel.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban



Míg szobrai főként játékosak (ötlet-fáknak is nevezi a kerti plasztikáit), addig festményeire és grafikáira a tömörség és a spiritualitás a jellemző. A sötét tónusú, arannyal díszített, zárkózott formavilágú képeket áthatja a művész vallásossága. Munkái vízió-szerűek, meditatívak, a tudatalatti és az ösztönök formálják őket.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban



A művész munkáiból rendezett Fénytörések című kiállítás május 6-áig tekinthető meg a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A tárlat kurátora Szücs György művészettörténész.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Öt kurátor, öt látásmód  - betekintés a 2024-es Velencei Biennálé pavilonjaiba

Öt kurátor, öt látásmód - betekintés a 2024-es Velencei Biennálé pavilonjaiba

2024-04-04

A Velencei Biennálé nemzeti pavilonjának megszervezése igazi kihívás elé állítja a kurátorokat. A Giardini történelmi épületei egyedülálló keretet adnak a kiállításoknak, ugyanakkor komoly korlátokat is szabnak. Emellett a nemzeti identitás és képviselet koncepcióját is alaposan át kell gondolni a pavilon berendezésekor.

A modern fotográfia úttörői - magyar származású alkotók lenyűgöző munkái a Szépművészeti Múzeumban

A modern fotográfia úttörői - magyar származású alkotók lenyűgöző munkái a Szépművészeti Múzeumban

2024-04-04

Ha nagy fotográfussá kívánsz válni, „nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni” – mondta a 20. század egyik legismertebb amerikai magyar fotográfusa, Robert Capa. A Szépművészeti Múzeum Kertész, Moholy-Nagy, Capa…Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című új kiállítása többszörösen alátámasztja ezt a gondolatot. Fókuszában olyan meghatározó, magyar származású alkotók állnak, akiknek munkássága jelentősen hozzájárult a fotográfia műfajának fejlődéséhez. A tárlaton Kertész André, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Martin Munkácsi és Kepes György munkái egyaránt megjelennek.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.