Részletes keresés

FESTMÉNYEK FILMEKBEN

Milyen szerepe van egy festménynek Hitchcock Szédülésében és Coppola Drakulájában? Mely képek inspiráltak filmjeleneteket? Melyik elveszettnek hitt magyar festmény került elő egy amerikai gyerekfilmből?

Berény Róbertet (1887-1953) a magyar avantgárd egyik meghatározó alakjaként tartják számon. Mindenkit váratlanul ért, hogy az Alvó nő fekete vázával című, elveszettnek hitt festménye a Stuart Little, kisegér című gyerekfilmből került elő. A filmben szereplő képre Barki Gergely művészettörténész figyelt fel, aki ezután nekilátott a műtárgy felkutatásának.

Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festménye a Stuart Little, kisegér című filmben. Forrás: Index

Hitchcock Szédülés című filmjének egyik kulcsjelenete, amikor James Stewart karaktere megpillantja a Carlotta Valdes portréja előtt ücsörgő, Kim Novak által alakított rejtélyes főhősnőt a San Francisco-i Palais de la Légion d’Honneur képtárában. Mint ahogyan a Kultúrparton olvasható, a portré festője az amerikai expresszionista John Ferren, a képet pedig maga Hitchcock igényelte a forgatáshoz, aminek kifejezetten fontos szerepe volt a főhősnő karakterének megformálásában. Külön érdekesség, hogy a forgatás után a képnek nyoma veszett.

Kim Novak színésznő a Portrait of Carlotta című festmény előtt Hitchcock Szédülés című filmjében. Forrás: SFGates

Alfonso Cuarón, a Roma és a Gravitáció Oscar-díjas rendezője Picasso Guernicáját tüntette fel Az ember gyermeke című filmjében. A festmény azt ábrázolja, hogy hogyan bombázták le Guernicát, a baszk kisvárost a spanyol polgárháború alatt. A mű és az esemény az értelmetlen agresszió, pusztítás és szenvedés szimbólumává vált. A kép bal oldalán egy gyermekét kezében tartó anya látható az erőszakot jelképező bika alatt. A filmben pedig egy várandós nő mentheti meg a meddőség sújtotta, széteső társadalmat.

Picasso Guernica festménye Az ember gyermeke című filmben. Forrás: The New York Times

Francis Ford Coppola, filmrendező A Keresztapa-trilógiával vált igazán ismertté. 1992-es Drakula adaptációja három Oscar-díjat is elnyert: a legjobb sminket, hangvágást és jelmeztervezést tudhatta magáénak. A filmben feltűnik Albrecht Dürer 1500-ban készült Önarcképének másolata, csak a főszereplőt alakító Gary Oldman arcával – nem véletlenül.

Albrecht Dürer Önarcképe másolatként Coppola Drakulájában, majd eredeti formájában, végül maga a főszereplő. Forrás: Amica, ARTmargók, Pinterest

Elmondható, hogy a Titanic a világ leghíresebb filmjeinek egyike. A filmben feltűnik egy Monet kép, ami nemcsak a film képi világát színesíti. S bár a valóságban a Tavirózsák nem süllyedt el a hajóval együtt, mégis szerepe van az ikonikus jelenet felvezetésében, melyben Jack lerajzolja Rose-t. A képzőművészet a film egyik központi motívumává vált.

A festmények nemcsak fizikailag jelenhetnek meg filmekben: gyakran előfordul, hogy a rendezők híres képekből merítenek inspirációt, s jeleneteikben egyfajta utalásként felelevenítik azokat. Erre példa Botticelli Vénusz születése című képének újraalkotása a Münchhausen báró kalandjaiban, és így inspirálta Edward Hopper Ház a vasútállomás mellett című alkotása Hitchcock Psycho című klasszikusát is.

Hopper festmény Hitchcock Psycho című klasszikusában. Forrás: A Hetedik Sor Közepe

 

Szerző: Tóth Franciska, műtárgy.com

További cikkek
Árkádiától az absztrakcióig - Cezanne és az európai avantgárd kapcsolata

Árkádiától az absztrakcióig - Cezanne és az európai avantgárd kapcsolata

2021-11-24

Kilenc évvel a nagy sikerű Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cezanne-hoz kapcsolódó kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum: a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életműve és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja.

Megjelent Jovián György jubileumi monográfiája

Megjelent Jovián György jubileumi monográfiája

2021-11-18

A művészetkedvelő közönség számára mindig öröm, ha megjelenik egy új, művészeti témájú kiadvány, különösen akkor, ha az színvonalas, informatív szövegeket és jó minőségű reprodukciókat tartalmaz, így nemcsak az

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.