Részletes keresés

FESTMÉNYEK FILMEKBEN

Milyen szerepe van egy festménynek Hitchcock Szédülésében és Coppola Drakulájában? Mely képek inspiráltak filmjeleneteket? Melyik elveszettnek hitt magyar festmény került elő egy amerikai gyerekfilmből?

Berény Róbertet (1887-1953) a magyar avantgárd egyik meghatározó alakjaként tartják számon. Mindenkit váratlanul ért, hogy az Alvó nő fekete vázával című, elveszettnek hitt festménye a Stuart Little, kisegér című gyerekfilmből került elő. A filmben szereplő képre Barki Gergely művészettörténész figyelt fel, aki ezután nekilátott a műtárgy felkutatásának.

Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festménye a Stuart Little, kisegér című filmben. Forrás: Index

Hitchcock Szédülés című filmjének egyik kulcsjelenete, amikor James Stewart karaktere megpillantja a Carlotta Valdes portréja előtt ücsörgő, Kim Novak által alakított rejtélyes főhősnőt a San Francisco-i Palais de la Légion d’Honneur képtárában. Mint ahogyan a Kultúrparton olvasható, a portré festője az amerikai expresszionista John Ferren, a képet pedig maga Hitchcock igényelte a forgatáshoz, aminek kifejezetten fontos szerepe volt a főhősnő karakterének megformálásában. Külön érdekesség, hogy a forgatás után a képnek nyoma veszett.

Kim Novak színésznő a Portrait of Carlotta című festmény előtt Hitchcock Szédülés című filmjében. Forrás: SFGates

Alfonso Cuarón, a Roma és a Gravitáció Oscar-díjas rendezője Picasso Guernicáját tüntette fel Az ember gyermeke című filmjében. A festmény azt ábrázolja, hogy hogyan bombázták le Guernicát, a baszk kisvárost a spanyol polgárháború alatt. A mű és az esemény az értelmetlen agresszió, pusztítás és szenvedés szimbólumává vált. A kép bal oldalán egy gyermekét kezében tartó anya látható az erőszakot jelképező bika alatt. A filmben pedig egy várandós nő mentheti meg a meddőség sújtotta, széteső társadalmat.

Picasso Guernica festménye Az ember gyermeke című filmben. Forrás: The New York Times

Francis Ford Coppola, filmrendező A Keresztapa-trilógiával vált igazán ismertté. 1992-es Drakula adaptációja három Oscar-díjat is elnyert: a legjobb sminket, hangvágást és jelmeztervezést tudhatta magáénak. A filmben feltűnik Albrecht Dürer 1500-ban készült Önarcképének másolata, csak a főszereplőt alakító Gary Oldman arcával – nem véletlenül.

Albrecht Dürer Önarcképe másolatként Coppola Drakulájában, majd eredeti formájában, végül maga a főszereplő. Forrás: Amica, ARTmargók, Pinterest

Elmondható, hogy a Titanic a világ leghíresebb filmjeinek egyike. A filmben feltűnik egy Monet kép, ami nemcsak a film képi világát színesíti. S bár a valóságban a Tavirózsák nem süllyedt el a hajóval együtt, mégis szerepe van az ikonikus jelenet felvezetésében, melyben Jack lerajzolja Rose-t. A képzőművészet a film egyik központi motívumává vált.

A festmények nemcsak fizikailag jelenhetnek meg filmekben: gyakran előfordul, hogy a rendezők híres képekből merítenek inspirációt, s jeleneteikben egyfajta utalásként felelevenítik azokat. Erre példa Botticelli Vénusz születése című képének újraalkotása a Münchhausen báró kalandjaiban, és így inspirálta Edward Hopper Ház a vasútállomás mellett című alkotása Hitchcock Psycho című klasszikusát is.

Hopper festmény Hitchcock Psycho című klasszikusában. Forrás: A Hetedik Sor Közepe

 

Szerző: Tóth Franciska, műtárgy.com

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.