Részletes keresés

Festményekkel a világ körül

 

Itt a szép idő, sokan mennénk kirándulni, utaznánk külföldre, üdülnénk belföldön, de most az a speciális helyzet állt elő, hogy pontosan ez az, amit nem tehetünk. Ki-ki megpróbál a tőle telhető legtöbb időt az otthonában eltölteni – ez egyszerre lehet örömteli, de lehangoló és stresszes élmény is. Az interneten egymást érik az ötletek, hogyan tudnánk enyhíteni a bezártság érzést, és nagyon úgy tűnik, hogy ebben élen jár a kultúra. A múzeumok gyorsan kapcsoltak, online kiállításokat közzétéve és a legkülönbözőbb kreatív felhívásokat intézve az otthonmaradókhoz. Könyves adatbázisok váltak elérhetővé, valamelyest pótolva a bezárt könyvtárak szerepét. Hiszünk benne, hogy a művészet, a kultúra valóban segít ebben a nehéz időszakban is. A napokban a Barneby’s tett közzé egy figyelemreméltó írást arról, hogyan utazzuk be a világot a művészet segítségével. Ehhez olyan képeket választottak, amelyek a világ különböző pontjaira repítik el képzeletben az olvasót. Mi a válogatást magyar példákkal kívánjuk kiegészíteni. A teljes útvonalunk a következő lesz: Párizs, London, Svédország, Kalifornia, Rimini, Olasz Riviéra, Balaton és Kaposvár.

Georges Seurat leghíresebb, pointilista alkotása, a Vasárnap délután a Grande Jatte szigetén különösen idillinek tűnik most. A Szajnán található kis szigeten a legkülönfélébb párizsi lakosok töltik szabadnapjukat, játékkal, sétával, fűben heverészve.

 

George Seurat: Vasárnap délután Grande Jatte szigetén, 1884-86

 

Claude Monet neve összeforrt olyan természeti jelenségekkel, képződményekkel, mint a napfelkelte, naplemente, kazlak, vízililiomok és hidak. A festő londoni látképei nagy népszerűségnek örvendenek, a hidakat ábrázoló festményei főként magánkézben vannak és ritkán bukkannak fel a piacon. Ez a változat, a Waterloo Bridge, Temps Couvert 35,5 millió dollárért kelt el a Christie’s-nél 2007-ben, 199%-kal a becsült ár felett.

Claude Monet: Waterloo Bridge, Temps Couvert, 1904

 

A főként portréiról és férfiaktjairól ismert svéd művész, Eugéne Jansson több éjszakai városképet és tájképet is készített. A Sen marskväll i Tantobergen című alkotás valószínűleg egy Stockholm környéki szigetcsoportot ábrázol. A festményt nézve talán ránk is átragad némi a háborítatlan természet békéjéből.

Eugéne Jansson: Sen marskväll i Tantobergen, 1894

Kalifornia felé vesszük az irányt, méghozzá David Hockney idegenvezetésével. A pompás színekben ragyogó festmény Kalifornia egyik legszebb útvonalának egy részletét ábrázolja. A Csendes-óceán és a hegyek között futó út kanyargós és izgalmas.

David Hockney: Pacific Coast Highway and Santa Monica, 1990

Napsütés, tenger felől érkező szellő,  strandra igyekvő emberek. Szívesen látnánk már hasonlót a valóságban is, amíg viszont ez nem lehetséges, vessünk egy pillantást Vaszary János életörömöt árasztó festményére!

 

 

Vaszary János: Rimini tengerpart strandolókkal, 1933

 

A vízből és az olasz partokból sosem elég. Bernáth Aurél korszakalkotó képére tekintve szinte érezzük a sós levegőt az arcunkon. Tenger és ég összeolvad a Magyar Nemzeti Galériában őrzött, nagyméretű alkotáson.

Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27

Sokan vágyunk a Balatonra is. A balatoni táj felidézéséhez kézenfekvő megoldás a „Balaton festőjeként” is emlegetett Egry József festményeit felidéznünk. Miután az első világháborúban baleset érte, a badacsonyi hadikórházban lábadozott, majd Keszthelyen, később pedig Badacsonytomajban telepedett le. A balatoni táj, a víztükör kedvelt témái voltak.

Egry József: Aranykapu, 1943-44

Rippl-Rónai József festményét nézve kedvünk támadt egy árnyas parkban megpihenni, olvasgatni. A festő volt lakóháza, a kaposvári Róma-villa ma a művész emlékmúzeuma, a járvány lecsengésével érdemes lehet felkeresni.

Rippl-Rónai József: A Róma-villa kertjében, 1910 k.

 

Az otthonlét is lehet tartalmas, hogy meglássuk a benne rejlő lehetőségeket, szintén a festményeket hívtuk segítségül – ez a válogatásunk itt olvasható.

 

Forrás: Barneby’s

Szerző: műtárgy.com

 

További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.