Részletes keresés

FRIDA & POP

Bőség zavarával küszködünk, ha Frida Kahlóra vonatkozó utalásokat keresünk a pop kultúrában, erre az MNG most megnyílt kiállítása is utal egy külön teremben, ahol a Kahlo tetoválásoktól a – tényleg nonszensz – FK Barbie babáig bőséges fotómontázs jelzi, hogy mára valóban ikonikussá váltak a mexikói művész arcai, színei, viseletei. Egy színpadkép erejéig Madonna is megjelenik a felsorolásban, márpedig ő hosszú évek óta következetesen visszanyúl Kahlóhoz, pályája során számos gesztussal – és a gyűjteményében őrzött képekkel – bizonyította Fridához való kötődését.

 

kiállítás Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo zene


Annak idején mindent megtett azért, hogy őt válasszák a 2002-ben bemutatott Frida címszerepére, ám végül egy lényegesen jobb színésznőt, a szintén mexikói Salma Hayeket választották, aki ezért az alakításért egy Oscar-jelölést is kiérdemelt. (Madonna színészként csak az Evitáért kapott komolyabb díjat, egy Golden Globe-ot, pedig filmezett bőven.) Hayek kötődése Kahlóhoz megmaradt, és bár nincs nyoma annak, hogy a világ egyik legnagyobb modern-kortárs gyűjteményét birtokló férje, Henri Pinault birtokolna Kahlo művet, Hayek az egyik közösségi oldalán hangot adott azon véleményének, hogy a Frida Kahlo Barbie abszolút tévedés. Merthogy nem volt szabályos szépség, mint ahogy a tényleg idealizált képet mutató baba ábrázolja, és súlyos hiba őt uniformizálni, hiszen éppen az egyedisége, utánozhatatlansága miatt szerethető.


Tehát a Pinault-gyűjteményben talán nincs Kahlo, vagy legalábbis nem verik nagydobra, Madonna az övéit annál inkább. Valóban, az énekesnő előbb rajongott a festőért, mint ahogy – például a 2002-es film miatt – kitört volna a világban a Kahlo-láz: már 1990-ben vásárolt művet, az 1932-es Születésem című képet, jelentős műgyűjteménye egyik első darabjaként. A képhez annyira ragaszkodik azóta is, hogy nem adta kölcsön a Kahlo-Rivera házaspár Detroitban töltött időszakára emlékező kiállításra, márpedig pusztán öt művet festett Kahlo a városban – ez az egyik. Máig idézik egy nyilatkozatát 1990-ből, amely a Vanity Fairben jelent meg: „aki ezt a képet nem szereti, az nem a barátom”. Ugyancsak Madonna nézegeti otthon az 1940-es Önarckép majommal című festményt és Rivera női aktját, többek között Picasso, Lempicka és Basquiat alkotási között.

kiállítás Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo zene
Az 1994-es Bedtime Story című dalának klipjében számos műalkotás parafrázisa is megjelenik, természetesen itt is akad utalás Kahlóra, több más női alkotó (mint Leonora Carrington vagy Remedios Varo) mellett. A 2015-ös Rebel Heart album borítóját egy ismert Kahlo fotó ihlette (bár már korábban is több alkalommal „levette” Kahlo fényképeit), az album turnéjának mexikói állomásain pedig az egyik háttérénekes Frida Kahlónak öltözve táncolta és énekelte végig az Unapologetic Bitch című dalt, a közönség extázisával kísérve.


És itt érünk vissza a Magyar Nemzeti Galéria kiállításához, ugyanis ez a színpadkép látható, közel a Barbie-hoz, az utolsó teremben.

 

forrás: http://muzeumcafe.reblog.hu

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.