Részletes keresés

Frieze 2014 – amikor a kortárs művészeti világ Londonba költözött

A műtárgy.com ezen a héten a világ egyik legfontosabb művészeti vásáráról, az október  15 és 19. között megrendezett londoni Frieze-ről számol be.

Bár hangzatos lenne azt írni, hogy a műtárgy-kereskedelem krémje egy hétvége erejéig egy londoni művészeti vásáron találkozott, ez több szempontból sem lenne helytálló. Egyrészt London akkor is a globális műtárgypiac egyik középpontjának számít, ha éppen semmilyen grandiózus művészeti vásár sincs a városban, másrészt a Frieze londoni kiadása inkább két, mintsem egy vásárnak számít.

kp1_400

A Frieze London 2014 bejárata. Fotó: Linda Nylind. Linda Nylind és a Frieze jóvoltából.

A Frieze londoni megjelenése két vásárból áll. A Frieze London a kortárs művészeti galériák krémjét mutatja be a Sandy Coles Gallery-től a Gagosian-ig, míg a Frieze Masters sokkal inkább a klasszikus művészetre koncentrál. Másképp fogalmazva, míg a Frieze Londonon a legmenőbb kortárs művészek legfrissebb projektjeivel lehet találkozni, addig a Frieze Mastersen az ókori kínai edényektől a spanyol reneszánsz oltárokon és Picassón át Cindy Shermanig a művészeti kánonba már beíródott művészek alkotásait lehet megtekinteni.

A két vásárt egy időben rendezték meg egymás mellett: London talán legrangosabb parkjának, a Regent’s Parknak a két végében lett felhúzva egy-egy óriási sátor, amelyen belül galériák százai állítottak ki. A két helyszín között folyamatos minibusz-járat is közlekedett, de ha a látogatók a negyedórás sétát választották, akkor a parkban felállított köztéri szobor-kiállítást is megtekinthették, ami a vásárral ellentétben ingyenes volt.

kp2_400

Frieze London 2014: a Lisson Gallery standja. Fotó: Linda Nylind. Linda Nylind és a Frieze jóvoltából.

Jól jelzi a Frieze presztízsét és a londoni közönség tőkeerősségét, hogy komoly belépőt szedtek a látogatóktól, fejenként és vásáronként 33 fontot (kb. 12.000 forintot).

Ahogy a legtöbb művészeti vásárnak, úgy a Frieze-nek sem nyúlnak nagyon régre vissza a gyökerei. Az első londoni vásáruk 2003-ban került megrendezésre, míg a New York-i Frieze vásár megalapítására csak 2012-ben látták elérkezettnek az időt.

Ilyen előzmények után szinte meglepetés lenne, ha nem totális sikerről számolnának be a szervezők. A Frieze Masters-en idén 127 galéria állított ki, amelyek közül csak 10 olyan volt, ami először volt jelen a vásáron. Az egyik legrégebbi megvásárolható műtárgy egy 7000 éves, a neolitikumból származó szobrocska volt, míg a már klasszikus kortársak közül olyan alkotók műveit lehetett megnézni és megvenni, mint Cindy Sherman. A galériák megjelenése közül talán a legmeghatározóbb a londoni Marlborough Fine Art London Francis Bacon kiállítása volt, akik egy mini show-t rendeztek a zseniális angol művész festményeiből.

kp3_400

Stand a Frieze Masters-ről. Fotó: Linda Nylind. Linda Nylind és a Frieze jóvoltából.

A Frieze Londonon 25 ország 162 galériája volt jelen, akiket a vásár alatt összesen 60.000 látogató keresett fel. A kiállító galériák komoly sikerekről számoltak be, mint Damien Hirst Because I Can’t Have You I Want You (1993) című művének a négymillió fontért való eladásáról, vagy az ugyanennyi amerikai dollárért elkelt David Hammon mű, a Which Mike do you want to be like…? eladásáról.

Az eladási sikerek közé tartozik, hogy a londoni Tate két alkotást is megvásárolt a vásáron (Slavs and Tatars és Bernardo Ortiz munkáit), további négyet pedig a Frieze ajándékozott a múzeumnak, így összességében százra emelkedett azoknak a munkáknak a száma, amik a Frieze-n való kiállításuk után kerültek a Tate gyűjteményébe.

Az idei Frieze kísérőprogramjai között különös hangsúlyt kaptak a különböző performance-ok. A Frieze Projects sorozatban a vásár non-profit alapon kért fel művészeket egy-egy projekt megvalósítására. Sophia Al Maria UV-fénynél látható jeleket festett a vásár területére, amiket a látogatók napi két túra alkalmával fedezhettek fel és gondolkodhattak el az összeesküvés-elméletek milyenségén. Jérôme Bel és a svájci Theater HORA fogyatékos tagjai egy előadást mutattak be a vásár két napján, míg Nick Mauss egy élő színpadot hozott létre a vásáron, ahol minden nap egy új balettelőadást mutattak be.

Magyar galériák az elmúlt évekhez hasonlónak idén sem voltak jelen a Frieze-n, minden bizonnyal a magas árak és a bekerülés nehézségei miatt.

A Frieze-zel kapcsolatban azonban Londonban sincs mindenki elragadtatva. Julian Stallabrass, a londoni Courtauld Institute of Art igazgatója a vásár ideje alatt tartott Anti-Frieze című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális kortárs művészeti szcénának a buborékszerű felfúvódása a globális tőkefelhalmozódás következménye. Szerinte az új és új területeket kereső tőke az elmúlt évtizedben a nagy megtérülést ígérő kortárs művészeti piacot választotta befektetéseinek egyik új színteréül, ami a kortárs művészet termelés felgyorsulásához vezetett, és ahhoz, hogy a kortárs művészet ma már egyre inkább a gazdasági- és nem a kulturális elit által dominált színtér. Stallabrass szerint kortárs művészeti irányzatok a szociális média hatására egyre inkább popularizálódnak, azonban megvásárolni egyre inkább csak a szupergazdagok tudják őket.

 

szerző: műtárgy.com

További cikkek
Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

2019-09-06
Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művésze
Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

2019-09-06

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Művészeti igazságok

Művészeti igazságok

2019-09-05
A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyik

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.