Részletes keresés

Frieze 2014 – amikor a kortárs művészeti világ Londonba költözött

A műtárgy.com ezen a héten a világ egyik legfontosabb művészeti vásáráról, az október  15 és 19. között megrendezett londoni Frieze-ről számol be.

Bár hangzatos lenne azt írni, hogy a műtárgy-kereskedelem krémje egy hétvége erejéig egy londoni művészeti vásáron találkozott, ez több szempontból sem lenne helytálló. Egyrészt London akkor is a globális műtárgypiac egyik középpontjának számít, ha éppen semmilyen grandiózus művészeti vásár sincs a városban, másrészt a Frieze londoni kiadása inkább két, mintsem egy vásárnak számít.

kp1_400

A Frieze London 2014 bejárata. Fotó: Linda Nylind. Linda Nylind és a Frieze jóvoltából.

A Frieze londoni megjelenése két vásárból áll. A Frieze London a kortárs művészeti galériák krémjét mutatja be a Sandy Coles Gallery-től a Gagosian-ig, míg a Frieze Masters sokkal inkább a klasszikus művészetre koncentrál. Másképp fogalmazva, míg a Frieze Londonon a legmenőbb kortárs művészek legfrissebb projektjeivel lehet találkozni, addig a Frieze Mastersen az ókori kínai edényektől a spanyol reneszánsz oltárokon és Picassón át Cindy Shermanig a művészeti kánonba már beíródott művészek alkotásait lehet megtekinteni.

A két vásárt egy időben rendezték meg egymás mellett: London talán legrangosabb parkjának, a Regent’s Parknak a két végében lett felhúzva egy-egy óriási sátor, amelyen belül galériák százai állítottak ki. A két helyszín között folyamatos minibusz-járat is közlekedett, de ha a látogatók a negyedórás sétát választották, akkor a parkban felállított köztéri szobor-kiállítást is megtekinthették, ami a vásárral ellentétben ingyenes volt.

kp2_400

Frieze London 2014: a Lisson Gallery standja. Fotó: Linda Nylind. Linda Nylind és a Frieze jóvoltából.

Jól jelzi a Frieze presztízsét és a londoni közönség tőkeerősségét, hogy komoly belépőt szedtek a látogatóktól, fejenként és vásáronként 33 fontot (kb. 12.000 forintot).

Ahogy a legtöbb művészeti vásárnak, úgy a Frieze-nek sem nyúlnak nagyon régre vissza a gyökerei. Az első londoni vásáruk 2003-ban került megrendezésre, míg a New York-i Frieze vásár megalapítására csak 2012-ben látták elérkezettnek az időt.

Ilyen előzmények után szinte meglepetés lenne, ha nem totális sikerről számolnának be a szervezők. A Frieze Masters-en idén 127 galéria állított ki, amelyek közül csak 10 olyan volt, ami először volt jelen a vásáron. Az egyik legrégebbi megvásárolható műtárgy egy 7000 éves, a neolitikumból származó szobrocska volt, míg a már klasszikus kortársak közül olyan alkotók műveit lehetett megnézni és megvenni, mint Cindy Sherman. A galériák megjelenése közül talán a legmeghatározóbb a londoni Marlborough Fine Art London Francis Bacon kiállítása volt, akik egy mini show-t rendeztek a zseniális angol művész festményeiből.

kp3_400

Stand a Frieze Masters-ről. Fotó: Linda Nylind. Linda Nylind és a Frieze jóvoltából.

A Frieze Londonon 25 ország 162 galériája volt jelen, akiket a vásár alatt összesen 60.000 látogató keresett fel. A kiállító galériák komoly sikerekről számoltak be, mint Damien Hirst Because I Can’t Have You I Want You (1993) című művének a négymillió fontért való eladásáról, vagy az ugyanennyi amerikai dollárért elkelt David Hammon mű, a Which Mike do you want to be like…? eladásáról.

Az eladási sikerek közé tartozik, hogy a londoni Tate két alkotást is megvásárolt a vásáron (Slavs and Tatars és Bernardo Ortiz munkáit), további négyet pedig a Frieze ajándékozott a múzeumnak, így összességében százra emelkedett azoknak a munkáknak a száma, amik a Frieze-n való kiállításuk után kerültek a Tate gyűjteményébe.

Az idei Frieze kísérőprogramjai között különös hangsúlyt kaptak a különböző performance-ok. A Frieze Projects sorozatban a vásár non-profit alapon kért fel művészeket egy-egy projekt megvalósítására. Sophia Al Maria UV-fénynél látható jeleket festett a vásár területére, amiket a látogatók napi két túra alkalmával fedezhettek fel és gondolkodhattak el az összeesküvés-elméletek milyenségén. Jérôme Bel és a svájci Theater HORA fogyatékos tagjai egy előadást mutattak be a vásár két napján, míg Nick Mauss egy élő színpadot hozott létre a vásáron, ahol minden nap egy új balettelőadást mutattak be.

Magyar galériák az elmúlt évekhez hasonlónak idén sem voltak jelen a Frieze-n, minden bizonnyal a magas árak és a bekerülés nehézségei miatt.

A Frieze-zel kapcsolatban azonban Londonban sincs mindenki elragadtatva. Julian Stallabrass, a londoni Courtauld Institute of Art igazgatója a vásár ideje alatt tartott Anti-Frieze című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális kortárs művészeti szcénának a buborékszerű felfúvódása a globális tőkefelhalmozódás következménye. Szerinte az új és új területeket kereső tőke az elmúlt évtizedben a nagy megtérülést ígérő kortárs művészeti piacot választotta befektetéseinek egyik új színteréül, ami a kortárs művészet termelés felgyorsulásához vezetett, és ahhoz, hogy a kortárs művészet ma már egyre inkább a gazdasági- és nem a kulturális elit által dominált színtér. Stallabrass szerint kortárs művészeti irányzatok a szociális média hatására egyre inkább popularizálódnak, azonban megvásárolni egyre inkább csak a szupergazdagok tudják őket.

 

szerző: műtárgy.com

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.