Részletes keresés

Görögország ismét visszaköveteli a Parthenón szobrait

Jól ismert a görögök és a britek hosszú ideje húzódó konfliktusa, amely a Parthenón szobrainak visszaszolgáltatásáról szól.

Parthenón, 1978-as felvétel

Pallasz Athéné templomát a történelem során számos megrázkódtatás érte, keresztény templommá majd mecsetté alakították, később lőporraktárnak használták, amelyet 1687-ben az ostromló velenceiek felrobbantottak. A robbanás következtében nagymértékben károsodott a templom. A megmaradt szobrok jelentős részét az 1800-as évek elején Lord Elgin felvásárolta, majd nem sokkal később eladta a British Museumnak, ahol mind a mai napig őrzik őket.

Elgin-márványok a British Museumban

Az Elgin-márványokként ismert szobrok az antik görög kultúra, az európai civilizáció egyik – ha nem a legnagyobb – szimbólumai, nem csoda tehát, hogy Görögország szeretné visszakapni őket. 2009-ben az Akropolisz lábánál múzeumot is nyitottak, amelynek nem titkolt célja a Parthenón frízeinek hazavitele. (A British Museum érvelésében ugyanis kulcsfontosságú elem volt, hogy Görögországban nincs méltó kiállítóhely a márványszobrok számára.)

Akropolisz Múzeum

A britek ugyan felajánlották, hogy 3 hónapra kölcsönadják a szobrokat Görögországnak, de ők nem fogadták el az alkut. A Brexit kapcsán pedig újult erővel követelik vissza a műalkotásokat, az Európai Unióhoz folyamodva, hogy kötelezze Nagy-Britanniát a lépésre. Véleményük szerint a Brexit tárgyalások során az európai kulturális örökség védelmét is napirendre kell tűzni. Úgy gondolják továbbá, hogy a szobrok visszaszolgáltatása egyrészt egy tiszteletteljes lépés lenne, másrészt pedig segítene a civilizált kapcsolat fenntartásában az EU és Nagy-Britannia között. Az Európai Unió azonban nem kíván állást foglalni az ügyben, mint mondták: a történet jóval napjaink előtt kezdődött és az Uniónak nincs kompetenciája ez ügyben.

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Öt kurátor, öt látásmód  - betekintés a 2024-es Velencei Biennálé pavilonjaiba

Öt kurátor, öt látásmód - betekintés a 2024-es Velencei Biennálé pavilonjaiba

2024-04-04

A Velencei Biennálé nemzeti pavilonjának megszervezése igazi kihívás elé állítja a kurátorokat. A Giardini történelmi épületei egyedülálló keretet adnak a kiállításoknak, ugyanakkor komoly korlátokat is szabnak. Emellett a nemzeti identitás és képviselet koncepcióját is alaposan át kell gondolni a pavilon berendezésekor.

A modern fotográfia úttörői - magyar származású alkotók lenyűgöző munkái a Szépművészeti Múzeumban

A modern fotográfia úttörői - magyar származású alkotók lenyűgöző munkái a Szépművészeti Múzeumban

2024-04-04

Ha nagy fotográfussá kívánsz válni, „nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni” – mondta a 20. század egyik legismertebb amerikai magyar fotográfusa, Robert Capa. A Szépművészeti Múzeum Kertész, Moholy-Nagy, Capa…Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című új kiállítása többszörösen alátámasztja ezt a gondolatot. Fókuszában olyan meghatározó, magyar származású alkotók állnak, akiknek munkássága jelentősen hozzájárult a fotográfia műfajának fejlődéséhez. A tárlaton Kertész André, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Martin Munkácsi és Kepes György munkái egyaránt megjelennek.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.