Részletes keresés

Három szuper film a művészeti téma kedvelőinek

A jelenlegi helyzetben kihívás lehet olyan kikapcsolódást találni, amely közelebb hozza a művészetet; ezért szeretnénk most mindenki figyelmébe ajánlani három nagyszerű filmet, melyekkel otthonról, a kanapéról is elmerülhetünk ebben a világban.

Loving Vincent

A napjainkban töretlen népszerűségű festő, Vincent Van Gogh életének utolsó, Auvers-sur-Oise-ben töltött napjait jeleníti meg a 2017-ben bemutatott Loving Vincent, amely a világ első, teljes mértékben festett animációja.

Van Gogh öngyilkosságát követően Joseph Roulin postás megkéri fiát, Armandot, hogy juttassa el a festő utolsó levelét bátyjának, Theo-nak. Mikor Armand értesül Theo haláláról, Auvers felé veszi az irányt Dr. Gachet-t keresve, de mivel az orvos akkortájt nem tartózkodik otthon, őt várva eltölt egy kis időt a francia kisvárosban és megpróbálja felderíteni a festő halálának rejtélyes körülményeit.

A festő életének utolsó mozzanatai és kulcsfontosságú szereplői több ezer, Van Gogh jellegzetes stílusával készült „mozgó” olajfestményen elevenednek meg, egyedülálló képi világot teremtve, a szemfüles nézők pedig néhány eredeti festmény másolatát is felfedezhetik a jelenetekben.

 

Forrás: http://lovingvincent.com/

Mű szerző nélkül

Az Oscar díjas német rendező, Florian Henckel von Donnersmarck filmje Gerhard Richter kortárs festő életének néhány darabját alapul véve mutatja be egy művész útkeresését több évtizeden keresztül, a 20. századi Németország különböző politikai rendszereiben.

Legelőször a náci Németországban találkozunk az akkor még gyermek Kurt-tal, aki egy tárlatvezetés alkalmával ismerkedik meg először a hatalom művészetről alkotott véleményével. Gyerekkorának színhelye a háború sújtotta Drezda, ahol kiskorának meghatározó szereplői, imádott nagynénjének elvesztése, a Harmadik Birodalom politikája már a film első perceitől kezdve súlyos kérdéseket fogalmaz meg a nézőben. Egy nagyobb időbeni ugrást követően már az NDK-ban látjuk viszont az ifjú művészt, aki a drezdai egyetemen folytatja művészeti tanulmányait, kizárólagosan a szocialista realizmus stílusában alkotva. Itt ismerkedik meg későbbi feleségével, Ellie-vel, akivel később nyugatra, Düsseldorfba szöknek, ahol Kurt azzal találja szembe magát, hogy a „festészet halott, valami újat akarnak”. Ebben a nagy szabadságban igyekszik megtalálni saját stílusát és megfejteni, „elég jó-e, amit csinál”.

A három órás film igazán elgondolkodtató módon szemlélteti a művészi identitás keresését, ezzel párhuzamosan pedig elénk tárja Kurt életének meghatározó pillanatait, kapcsolatait, próbálkozását és a múlt visszatérő traumáit.

 

Forrás: https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2019/01/never-look-away-review-grim-and-gorgeous-epic-florian-henckel-von-donnersmarck-oscar-nominee/581308/

Nagy szemek

A Tim Burton rendezte életrajzi dráma-vígjáték az 50-es és 60-évek Amerikájába kalauzol minket, ahol Margaret Keane festőnő nagy szemekkel ábrázolt portréi népszerűbbé válnak - mint férje, Walter Keane alkotásai.

Margaret Ulbrich megromlott házasságából menekülve, kislányával San Franciscoba költözik, ahol megismerkedik leendő férjével, a magát szintén művésznek beállító Walter Kenae-nel. A történet kezdetén mindketten negatív kritikával és meg nem értéssel szembesülnek; azonban míg Margaret elfogadja helyzetét, Walter - aki kiváló üzleti érzékkel van megáldva - folyamatosan újabb érvényesülési lehetőségeket keres. Egy San Francisco-i klubban kibérel pár falat műveik kiállítására, ahol egy kis idő elteltével Margaret intenzív érzelmeket sugárzó festményei felkeltik a figyelmet, Walter pedig onnantól kezdve sajátjaként adja el felesége munkáit. Bár Margaret eleinte elfogadja a helyzetet, az évek előrehaladtával - és férje gyarapodó sikerével - fájdalma és magánya egyre csak nő. Miután elhagyva férjét Hawaiira költözik, egy helyi rádióműsorban bevallja az igazságot és felvállalja művészetét.

A film igaz történet alapján készült.

 

Forrás: https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/movie-review-big-eyes/articleshow/45638956.cms?from=mdr

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.