Részletes keresés

Háromszorosára nőtt az élő magyar művészek aukciós forgalma 2022-ben – megjelent az aukción szereplő legdrágább élő és nem élő művészek friss rangsora

A műtárgy.com kétévente adja ki A magyar művészek aukciós piaca című kiadványát, amely legutóbb 2021-ben jelent meg. 2022-ben, eleget téve a számtalan megkeresésnek, frissítette az adatbázist, amelyben a legdrágább magyar vagy magyar származású művészek aukciós leütési adatait gyűjti és gondozza. Az ötvenezer tételből álló adatbázis ezúttal tartalmazza a kiemelkedő eredményeket elért szobrászok listáját is, és folyamatosan bővül.

A kiadvány és az aktuális lista két különböző kategóriát különböztet meg: az élő művészek és a nem élő művészek aukciós piacát. Ezek alapján az alábbi eredményekről lehet beszámolni:

Az élő magyar művészek aukciós forgalma sokkal erőteljesebb növekedést mutatott 2022-ben, mint a nem élő művészeké, és a 2021-es eredményekhez képest közel háromszorosára nőtt.

A nem élő magyar művészek aukciós piaca 2022-ben nem tapasztalt túl erős növekedést, azonban ha a Top 50 nem élő művész összesített aukciós eredményeit vesszük figyelembe, a forgalmat tekintve ez volt az elmúlt 5 év legjobb éve.

Az alábbi ábrákon látható a két piaci szegmens eltérő teljesítménye:

 

1. ábra – A Top 20 élő magyar művész összesített eredménye 2019 és 2022 között a hazai és nemzetközi aukciókon (millió Ft)

Forrás: A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés
Forrás: A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés, műtárgy.com

 

2. ábra – A Top 50 nem élő magyar művész összesített eredménye 2019 és 2022 között a hazai és nemzetközi aukciókon (millió Ft)

A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés
Forrás: A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés, műtárgy.com

 

Az alábbi táblázat a Top 20 élő művészt mutatja be a 2022-es aukciós eredményeik szerint rangsorolva.

 

3. ábra – A Top 20 élő magyar művész rangsora 2022-es aukciós eredményeik alapján

Forrás: A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés, műtárgy.com

 

Bozó Szabolcs megváltoztatta az erőviszonyokat a rangsorban. A 2022-es aukciós eredményei alapján azonnal a ranglista élére kúszott fel, annak ellenére, hogy először 2022 áprilisában debütált az aukciós piacon. A rendkívül erős aukciós eredményeknek és különösen a hongkongi aukciókon aratott nagy sikereknek köszönhetően mindössze egy éves aukciós forgalma már összevethető a rangsor több művészének 10 éves forgalmával.

Bozó Szabolcs: Piros Flamingo (Red Flamingo), 2021. Forrás: Sotheby’s

 

A 2022-es év azonban nemcsak Bozó Szabolcsnak volt rendkívül sikeres, a 2021-es eredményekhez képest több művész forgalma is többszörösére nőtt a rangsorban: Keserü Ilonáé, Maurer Dóráé, Molnár Veráé és Ackermann Ritáé. Mindannyian női művészek, amely szintén megerősíti, hogy a magyar kortárs műtárgypiac egy irányba halad a globális művészeti piaccal, miszerint egyre növekvő érdeklődés irányul a női művészek alkotásai felé.

A következő táblázatban a Top 20 nem élő magyar művészt láthatjuk 2022-ben elért aukciós eredményeik szerint rangsorolva.

 

4. ábra – A Top 20 nem élő magyar művész rangsora a 2022-es aukciós eredményeik alapján

Forrás: A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés műtárgy.com

 

Az imént felsorolt Top 20 művész közül többen is kiemelkedő eredményeket értek el, mint például Hantai Simon, köszönhetően több, a Sotheby’s-nél és Christie’s Paris-nál eladott művének, valamint Vaszary János, aki a 2022-es aukciós eredményei alapján a a rangsor 3. helyére került. Érdemes még kiemelni Rippl-Rónai Józsefet, akinek a Virág Judit Galéria és Aukciósházban eladott A geszti kastély kertjében c. festménye a 300 millió forintos leütési árával a valaha volt második legdrágább alkotás lett a hazai aukciókon.

 

Rippl-Rónai József: A geszti kastély kertjében, 1912 körül. Forrás: műtárgy.com

 

Az alábbi ábra a 2022-ben eladott, élő magyar művészek Top 10 legdrágább tételét tartalmazza. A jelenlegi küszöbár, amely lehetővé teszi a műalkotások listára kerülését, 37 millió forint.

 

5. ábra – A élő magyar művészek Top 10 legdrágábban eladott műalkotása 2022-ben

Forrás: A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés, műtárgy.com

 

A következő ábra a 2022-ben eladott, nem élő magyar művészek Top 10 legdrágább műalkotását mutatja be. A jelenlegi küszöbár, amely lehetővé teszi a műalkotások listára kerülését, 152 millió forint.

 

6. ábra – A nem élő magyar művészek Top 10 legdrágább műalkotása 2022-ben

Forrás: A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés, műtárgy.com

 

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: A magyar művészek aukciós piaca, 2022-es frissítés

Címlapkép: Maurer Dóra: Négyzet kontra téglalap, 1986. Forrás: Artsy


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.