Részletes keresés

Hat műtárgy, ami minden polgári otthonban jól mutatna

A műtágy.com eheti ajánlójában olyan alkotásokat válogattunk, amelyek minden magyar polgári otthon díszévé válhatnának. Ezek, a döntően a 19. század második felében és a 20. század elején készült műalkotások annak a polgári életmódnak a kiemelkedő példái, amely az 1800-as évek közepén-végén virágzott Magyarországon. Ahhoz, hogy ezt a hangulatot visszaadjuk, nem egy művészeti műfajból válogatottunk; ajánlónkban találhatóak bútorok, képek, ékszerek, porcelánok és nemesfémtárgyak is. Így megvan annak az esélye is, hogy ezek a műtárgyak ne csak egymás mellé kerüljenek, hanem valódi kapcsolatot alakítsanak ki egymással, mivel mind ugyanannak a korszaknak és társadalmi miliőnek a termékei.

Az alábbiakban bemutatott műalkotások mind licitálhatóak lesznek az eheti hazai aukciókon.

Ez az 1800-as évek második felében készült osztrák szalongarnitúra két fotelt és két darab kétfős kanapét tartalmaz, melynek következtében ez a bútor együttes a társasági élet központja lehet.

Hat műtárgy, ami minden polgári otthonban jól mutatna


Szalongarnitúra, 4 db-os, osztrák, 19. sz. második fele, fenyőfa alapon diófa borítással, jávorfa intarziával, öntött bronz szárnyas oroszlán veretekkel, oroszlán mancsos papucsokkal, sérült, 2 db, kanapé: 84*127*75 cm, 2 db fotel: 84*62*75 cm
Kikiáltási ár: 550.000 Ft


Bár Jókai Mór íróként lett halhatatlan, kevesen tudják, hogy a képző-, sőt a konyhaművészet felé is nagy érdeklődést tanúsított. Ennek a Jókai által készített kollázsnak még az alapanyagai is különlegesek, mivel a tempera mellett lepkeszárnyakból készítette egyhónapos börtönbüntetése alatt, mely végül inkább szanatóriumi üdülés, mintsem börtönfogság volt.

Hat műtárgy, ami minden polgári otthonban jól mutatna


Jókai Mór: Madárkák faágon, Jókai Mór író munkája, 1863, papír alapon tempera és lepkeszárny kollázs, ho. felirat: "1863-ban Jókay Mórt sajtó vétség végett elítélték egy havi porkoláb fogságra, mert a "Hon"-ban írt cikket a, Personal Unio ellen. Ezen fogságban csinálta ezt a képet lepke szárnyakból és két kefe között átütött levelekből", 38*47 cm
Kikiáltási ár: 320.000 Ft


Markó Ferenc a 19. század első fele legfontosabb magyar festőjének, Id. Markó Károlynak volt a fia. Markó Ferenc Itáliában végezte a tanulmányait és még a Garibaldi szabadságharcban is részt vett, 1853-ban telepedett le Pesten.

Hat műtárgy, ami minden polgári otthonban jól mutatna


Markó Ferenc: Hegyvidéki tájkép zergékkel, 1866, olaj, vászon, 80*98 cm, j.b.l.: Markó F. 1866
Kikiáltási ár: 2.200.000 Ft


Ez az eozinmázas Zsolnay-váza az ajánlónk legújabb és legmodernebb darabja, melynek vonalvezetését és díszítését már a szecesszió hajlékony és virágokban gazdag esztétikája határozza meg.

Hat műtárgy, ami minden polgári otthonban jól mutatna


Váza, Zsolnay-gyár, Pécs, 1910 körül, eozinmázas porcelánfajansz, virágdísszel, jelzett az alján: domború körpecsét, formaszám: 4718, talpperemen apró hibával, m: 21,2 cm
Kikiáltási ár: 480.000 Ft


Ez a tálca 161 darab olyan emlékérméből készült, melyet 1896-ban az Ezredéves Magyarország emlékére vertek.

Hat műtárgy, ami minden polgári otthonban jól mutatna


"Pénzes" tálca, Körmöcbánya, 1896, 161db 835 ezrelékes ezüst 1 koronásból összeállított tálca ("Ezeréves Magyarország emlékére, 1896, 1 korona K.B."), 866 g, 19,5*33,5 cm
Kikiáltási ár: 120.000 Ft


Ajánlónk záró darabja ez a 19. század közepi nyakék, mely a korszak legfontosabb közép-európai, polgári stílusirányzata, a biedermeier hatása alatt készült.

Hat műtárgy, ami minden polgári otthonban jól mutatna


Biedermeier nyakék dísz, 19. sz. közepe, 2005 utáni budapesti fémjellel ellátva, 18 k finomságú antik arany, filigrán szálakból alakított kecses forma 5 db almandin kővel díszítve, selyem szalaggal, kis sérüléssel, 22,2 g; 6*6 cm
Kikiáltási ár: 200.000 Ft


...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.