Részletes keresés

Hazai kiadvány a műtárgyhamisításról: Ocsút a búzától

 

Hazai kiadvány a műtárgyhamisításról

Ocsút a búzától

Mi is volt azzal a hullámos szélű vázával? És mi köze ennek Adyhoz és Csinszkához? Mikor tért vissza egy „kukoricás Rippl-Rónai” a világ leghíresebb aukciósházából? Miért hamisította önmagát Iványi Grünwald? Egy új kötet bemutatóján krimivel felérő történetek hangzottak el az előadóktól, a téma hazai szakértőitől: Kieselbach Tamástól, Einspach Gábortól és Molnos Pétertől. Mintha Barnaby főfelügyelő fogott volna össze Colombóval és William Murdoch nyomozóval.

 

A Műtárgyhamisítás magyar szemmel – Ocsút a búzától című kötet az első magyar nyelvű összefoglaló munka, amely e nagy érdeklődéssel övezett, számos kényes kérdést felvető terület átfogó bemutatását tűzte ki célul – olvasható a bemutatkozó szövegben. Kiadását Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának akkori elnöke kezdeményezte. Kiadóként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Országos Kriminológiai Intézet és a Kieselbach Galéria jegyzi a hiánypótló vállalkozást.

A járvány a könyv terjesztését is nagyon megnehezítette. Az eredetileg megcélzott szakmai közönséghez a kötet csak nyáron jutott el, tényleges kézhezvétele a home office és a szabadságok miatt tovább csúszik. Az elektronikus változat továbbra is tervben van, ez a nagyközönség számára az ősz derekán lesz majd online elérhető.

„Magyarországon a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2012-ben végzett felmérést a témában a műkereskedők körében. Eszerint a csak képzőművészeti alkotásokkal foglalkozó műkereskedők 30–50, a vegyes profilú – például ékszerekkel, bútorokkal, szőnyegekkel is foglalkozó – műkereskedők 15–30 százalékban jelölték meg a hamisítványok arányát a nekik vételre/bizományba/aukcióra felajánlott műtárgyak között” – állapította meg Kármán Gabriella, a könyvben több írást is közlő szerző és szerkesztő (szerkesztőtársai Bendzsel Miklós és Emőd Péter), az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa. Természetesen itt is a pénz a főszereplő. Elvégre százmilliós értékek sorsa dől el, amikor egy-egy festményről megállapítják, hamis-e vagy sem. A háttérben pedig a haszonlesés és a kulturális javak illegális kereskedelme húzódik meg, miközben egyre jelentősebbé válnak a hamisítás okozta erkölcsi és anyagi károk. A kötet kiadását támogató és az abban közreműködő szakemberek remélik, hogy a jelenség a kérdéskörre vonatkozó ismeretek közreadásával, a személyes és az intézményes magatartási szabályok kimunkálásával és ajánlott gyakorlatával visszaszorítható.

Az ismeretanyag gazdag, és napról napra bővül. Más-más aspektusból vizsgálva a témát a kötet szerzői – művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok – segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás területén, és javaslatokat fogalmaznak meg a hiteles magyar műalkotások hatásosabb védelmére.

A több nézőpont bemutatása mellett a kötet lenyűgöz gazdag reprodukciós anyagával, könnyen olvasható, a felsorakoztatott egyedi történetekből pedig egész filmsorozatot lehetne rendezni. Kieselbach az évtizedek során sok száz hamis vagy kérdéses mű fotóját gyűjtötte össze, amelyeket most a könyv készítőjének  rendelkezésére bocsátott. A szerzők egyaránt szólnak a gyűjtőkhöz, a műértőkhöz, a jogászokhoz, a rendvédelmi szakemberekhez, az újságírókhoz, és mindenkihez, akit a téma érdekel. A mű nem kerül hagyományos kereskedelmi forgalomba megjegyzem, kár, mert karácsonyi könyvpiaci siker lehetne –, ám a kiadását jegyző intézmények révén eljut a témában érintett összes hazai képzési, kutatási műhelybe és közgyűjteményi könyvtárba.

Néhány érdekes történet, címszavakban: Ady, Csinszka és egy hullámos szélű váza – egy hamis Márffy Ödön-festmény leleplezése. 100 millió forint vagy méregdrága csalódás – egy „kukoricás Rippl-Rónai” hazatér a világ leghíresebb aukciósházából. Egy nagy magyar festő önmagát hamisítja – Iványi Grünwald Béla és „bedolgozói”. Eredeti és hamis Aba-Novák-képek a szakértő előtt. Talán az említett négy alkotó műveit hamisítják a legnagyobb előszeretettel manapság, bár Kádár Béla és Scheiber Hugó is ide sorolható.

Vevő és szakértő dolga akkor a legnehezebb, amikor maga a festő is teret enged kollegáinak, művészbarátainak, hogy fessenek az ő nevét felhasználva, stílusát, ecsetkezelését, témaválasztását utánozva. Így végképp nem könnyű elválasztani az ocsút a búzától. Tegyük hozzá, már a középkorban is szokás volt, hogy az egy műhelyben alkotók olykor közösen festettek egy-egy képet, vagy tanítványok és „alvállalkozó” kollégák bedolgoztak a megrendelésekkel elárasztott mestereknek. Molnos Péter egy 100 évvel ezelőtti Pesti Hirlapból idéz: „sokan nem műalkotást, hanem nevet vásárolnak, s akkor a legboldogabbak, ha sikerül bomba üzletet kötni, fillérekért milliós képeket megszerezni… a publikum szereti a majdnem ingyér megkapott műalkotást. Sőt, büszke arra, milyen olcsón jutott hozzá. Arra persze már nem büszke, hogy ez az olcsóság többnyire hamisítvány.”

Nincs új a nap alatt. A háttérben régen és most is a haszon reménye játszott-játszik szerepet, akár a vevő, akár az alkotó részéről. Mindennek – itthon és külföldön is – polgári és büntetőjogi vetülete is van. Erről a jogi és kriminalisztikai témájú tanulmányok adnak bőséges információt. Bár az utóbbi évtizedekben nem verték nagydobra, hogy valakit szigorúan elítéltek itthon műtárgyhamisításért, volt rá példa.

Elek Lenke

 

Megjelent a Műértő őszi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.