Részletes keresés

Hétvégén indul a nagy kortárs művészeti szezon

A budapesti kortárs kereskedelmi galériák szezonnyitó fesztiválja a Gallery Weekend (szeptember 10.-11.) idén is megrendezésre kerül és már most hétvégén bele vethetjük magunkat a programok tömkelegébe. Közel 20 helyszínen színvonalasabbnál színvonalasabb kiállításokat látogathatunk meg, de a bőség zavarában hogyan is kezdjünk neki? A műtárgy.com ebben igyekszik segítséget nyújtani.

A hétvége során négy különböző helyszínről indulnak szervezett túrák és az elhelyezkedést figyelembe véve alkotnak a galériák külön csoportokat. Nem titkolt szándéka ezeknek, hogy a kortárs művészeti galériákkal ismerkedőknek is egy kezdő löketet, bátorságot adjanak és tapasztalatot ahhoz, hogy otthonosabban mozogjunk ebben a közegben.

Hétvégén indul a nagy kortárs művészeti szezon


Vezetés az INDA Galériában a 2015-ös Gallery Weekenden; Forrás


A nagyszabású programsorozat induló állomásait, illő módon kezdjük a Budapest Projekt Galériával, ami csak erre a hétvégére nyaralóvá alakul át, így létrehozva a Weekend House-t és megteremtve a helyszínt a "Nylon Discotheqe-nek". Az itt bemutatott tárlat kurátora Reider Gábor a Budapest Gallery Weekend művészeti igazgatója, aki a kiválasztott budapesti galériák legjobb művészei közül válogatott. A különleges csoport kiállítás a "80' évek mintázatait és a posztinternetes szép új világ ipari trash esztétikumának táncparketten" való találkozását varázsolja elénk. A megjelenő alkotók pedig a következőek: Ekaterina Shapiro-Obermair (Molnár Ani Galéria), Fodor János (Kisterem), Galambos Áron (VILTIN Galéria), Jokesz Antal (Vintage Galéria), Keresztes Zsófia (Deák Erika Galéria), Klenyánszki Csilla (Trapéz), Lakner László (Art+Text Budapest), Méhes Lóránt (Galéria Neon), Nimova Projeckt (Horizont Galéria), Paul Horn (Knoll Galéria), Pelcz Benjámin (NextArt Galéria), Perneczky Géza (Chimera-Project Gallery), Somody Péter (INDA Galéria), Szarka Péter (acb Galéria), Szirtes János (Várfok Galéria).

Hétvégén indul a nagy kortárs művészeti szezon


Keresztes Zsófia: Frissítő hétvége a purgatóriumban (részlet). 2016, vegyes technika; Forrás


A VILTIN Galéria "etil rakéta" című kiállításán Tibor Zsolt a rakéta, a csúszda, a fa modul és a rajz négyes egységével irányított asszociációs "játékra hív bennünket", egy olyan játékra melynek médiuma maga a galéria tere. Saját motívum világból dolgozik, aminek egyik fő inspirálója a gyerekkor és annak tárgyfétise, innen eredeztethető a csúszda, a rakéta és az egyre gyakrabban eszközként használt zsírkréta. A megjelenő elemek közötti viszonyokat a dokumentáció, a modularitás és a homogenitás fogalmai határozzák meg.

Hétvégén indul a nagy kortárs művészeti szezon


Tibor Zsolt: Gondold végig. 2016, zsírkréta, kréta, pasztell olaj ,vízfesték, lakk, papír, 100x70; Forrás


A tavaly 25. évét töltött Várfok Galéria a szezont Keserü Károly kiállításával nyitja, a most felújított Project Room-ot pedig Kazi Roland tárlatával avatja fel. Mindkét alkotó a galéria állandó művészkörének tagja. Keserü Károly eddigi legnagyobb egyéni bemutatkozását tekinthetjük meg "keserűsó (XX. század töredékekben)" cím alatt. A XX. század absztrakt és geometrikus törekvéseit ötvözi az ősidőkig visszavezethető rituális díszítésekkel. Munkáiban meghatározó szerepet játszik, az Ausztráliában eltöltött ideje, hiszen a szinte mindenütt megjelenő pöttyök, az ottani bennszülöttek egy hagyományos pontozó technikájával készülnek. Legújabb alkotásain túl, az életmű egyes kuriózumait is a falra akasztották. Kazi Roland jellegzetes alkotói világára, a vidéki környezet és annak modern köntösbe való bújtatása jellemző, illetve ezeket egyedi hiedelmekkel és babonákkal szövi át. A kiállítás címét és egyben magját a 2015-ös Kecskeméti Acélművészeti Szimpóziumon készített "Kicsiny falum" installáció adja, ami egy 16 részes grafikai sorozattal és egy videó performansszal egészül ki. Elindulás, identitáskeresés, elszakadás, visszatérés, ismeretlentől való félelem és vágy, ezek azok a fogalmak amivel talán legjobban körülírhatjuk a művész által feldolgozott, itt megjelenített problémakört.

Hétvégén indul a nagy kortárs művészeti szezon


Bal: Keserü Károly: Cím nélkül (1503292). 2015, akril, cérna, lenvászon, 70x60cm; Forrás / Jobb: Kazi Roland: Kicsiny falum installáció egy részlete; Forrás


Az acb Galéria fémjele alatt három tárlattal találkozhatunk. A Galériában Halász Károly "Magasles" sorozatára fókuszálva jelennek meg azok geometriai, konstruktivista, sík- és térbeli, formai kérdések, amik a mai napig foglalkoztatják a művészt. Az NA-ban Vető János az archívumából többségükben most először bemutatott felvételekkel emlékezik a 2015-ben elhunyt Csömöri Istvánra "Virrasztás" címmel. Az Attachment-ben pedig a "Kötött Pályák"-on bemutatásra kerül Felsmann István 2016-ban készült objekt sorozata, ami korunk lokális és globális politikai jelenségeire a hétköznapi ember szintjén reflektál.

Hangsúlyosabban a társadalmi folyamatokra, kérdésekre és a modern világ problémáira reagáló alkotások jelennek meg: a TRAPÉZ Galériában: Trapp Dominika: "És mennyire benne van korunk egész tragédiája", a Knoll Galériában: "Nemzet korszaka" csoport kiállítás, a Molnár Ani Galériában: Benczúr Emese és Marge Monko: "Let it Shine", az Art + Text Budapestben: Bodoni Zsolt: "The Forest".

Hétvégén indul a nagy kortárs művészeti szezon


Bal: Halász Károly: Magasles (Narancssárga). 1974-75, akril, vászon, 140 x 140 cm; Forrás / Közép: Vető János: "Jobbra-balra",1976. ezüstzselatin nagyítás, 25 x 25 cm; Forrás / Jobb: Felsmann István: die Zeitung. 2010, print, lego; Forrás


A Vintage Galériában: Szabó Dezső: "Exposed", a Kisteremben: Kokesch Ádám: "Fehér Zászló", a Deák Erika Galériában: Moizer Zsuzsa: "A növekvő zöld legendája", a Horizont Galériában: Klára Hosnedlová és Igor Hosnedl: "Red Riding Hood", az INDA Galériában: Csáky Marianne, Eperjesi Ágnes és Agnieszka Grodziñska közös kiállítása, a Chimera-Project Gallery-ben: Anu Vahtra: "Az adaptáció formái. Ez a tér szándékoltan üres.", a NextArt Galériában: Dobos Tamás: "U", és a Galéria Neonban: Losonczy István: "Ecru et Blanc" kiállításai láthatók.

szerző: Bárdi Sára, műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.