Részletes keresés

Hintaló-e a Dada? 5 művészeti mozgalom névadásának a története

A 19. század második fele óta a művészetek történetét különböző csoportok, mozgalmak határozták meg. Ezen mozgalmak nevei sokszor önkényesnek, véletlenszerűnek tűnnek, azonban tisztázva jelentésüket gyakran rendkívül informatívak a csoport célkitűzéseit illetően. Az alábbiakban az Artsy nyomán 5 jól ismert név történetét mutatjuk be.

Preraffaeliták

Az 1848-ban, brit művészek együttműködéséből létrejövő testvériség célja az volt, hogy a Raffaello előtti, 15-16. századi itáliai festészet esztétikai hagyományaihoz nyúljanak vissza. Az alapító tagok Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais és William Holman Hunt voltak. Kortársaik a Royal Academy of Arts által terjesztett konzervatív, akadémikus stílust követték. A hivatalos stílus számára még mindig Raffaello művészete volt a követendő példa. Rossetti, Millais és Hunt elutasították ezeket a konvenciókat, inspirációt a középkorban és a korai reneszánszban (utóbbi az Akadémia által primitívnek tartott korszak volt), valamint az irodalomban kerestek.

1024px-john_everett_millais_ophelia_google_art_project.jpg

John Everett Millais,Ophelia, 1852

 

Később a mozgalomhoz egyre többen csatlakoztak, fénnyel telített, naturalista, szimbolista munkák kerültek ki a kezeik alól, amelyet gyakran jelöltek a „PRB” rövidítéssel (Pre-Raphaelite Brotherhood, azaz Preraffaelita Testvériség). A csoport 1853-ban oszlott fel, amikor Millais csatlakozva az Akadémiához hátat fordított a Testvériség törekvéseinek. A preraffaelita elnevezés azonban még két évtizeden át használatban maradt, olyan művészekkel kapcsolatban, akik az eredeti triótól inspirálódva alkottak. A preraffaeliták Gulácsy Lajosra is hatottak.

 Impresszionizmus

A mozgalom neve 1874-ből származik, amikor is francia művészek egy csoportja (akik magukat Société Anonyme des Artistes, Peintres, Sculpteurs, Graveurs néven illették) kiállítást rendezett egy üres párizsi stúdióban. 30 művésztől 165 munkát tekinthettek meg a látogatók, a kiállított alkotások között szerepelt Monet 1872-es Impresszió, a felkelő nap c. műve is.

impression_sunrise.jpg

Claude Monet, Impresszió, a felkelő nap, 1872

Monet festményét ki nem állhatta Louis Leroy, a La Charivari magazin kritikusa, aki a kiállítás egészét nem találta meggyőzőnek. Kigúnyolva a tárlatot a következőt írta: „Mondogattam magamnak, hogy mivel impresszionálva vagyok, impressziónak kell lennie a képen…és micsoda szabadság! Minő könnyedsége a mesterségnek! A csupasz tapéta is kidolgozottabb, mint ez a tengeri tájkép!” Kritikájának az „Impresszionisták kiállítása” címet adta, utalva ezzel arra, hogy a kiállító művészek (Degas, Pissarro, Renoir…) csupán a világ végletekig leegyszerűsített impresszióit képesek megfesteni. Leroy elnevezése nem volt teljesen téves. Habár a művészek merőben más témájú képeket alkottak, munkáikban közös volt az a törekvés, hogy a modern élet elillanó pillanatait örökítsék meg, ezeket a pillanatokat pedig valóban hívhatjuk impresszióknak is. 1877-es kiállításukra fel is vették a Leroy által megalkotott nevet, és az impresszionizmus mára összekapcsolódott a világ első, modern művészeti mozgalmával.

 

Fauvizmus

Az 1905-ös Őszi Szalon 7-es termében Matisse, Derain, Maurice de Vlaminck és Albert Marquet élénk színekkel, erőteljes ecsetvonásokkal megfestett művei kaptak helyet, a helyiség közepén pedig egy klasszicizáló büszt került kiállításra. Ez az ellentét ösztönözte Louis Vauxcelles kritikust arra, hogy a szoborra utalva a következő kijelentést tegye: „Donatello a vadak között”. Matisse és társai üdvözölték az elnevezést és elkezdték Vadaknak hívni magukat. A fauvizmus kisvártatva Párizs szerte nagyhatású irányzattá vált.

bonheur_matisse_1.jpg

Henri Matisse, Le bonheur de vivre, 1905-1906

 

Kubizmus

A fauvizmust követő kubizmus szintén Louis Vuxcelles-nak köszönhette az elnevezését. 1908. novemberében a Daniel-Henry Kahnweiler Galériában volt kiállítva Georges Braque L’Estaque-i fák című 1908-as alkotása, amely Picasso Avignoni kisasszonyok c. festményének hatását tükrözte.

dp304529_ms.jpg

Georges Braque: L'Estaque-i fák, 1908

Vauxcelles nem volt elragadtatva attól, hogy Braque geometrikus formákra redukálta a bájos francia tájat, a következő évben a művésszel kapcsolatban a “bizarreries cubiques” (kubikus furcsaság) kifejezést használta. Bizonyos források szerint a kritikus Matisse-tól kölcsönözte a kifejezést, aki Picasso korai műveit kritizálta ekképpen. A kubizmus elnevezés szinte rögtön elfogadottá vált, Jean Metzinger és Albert Gleizes 1912-es esszéjüknek már a Du Cubisme címet adták.

 

Dada

A dada név hátterében meghúzódó történet korántsem világos, minden bizonnyal ez is volt a cél, hiszen a dadaizmus szorosan összekapcsolódott az értelmetlenséggel, tiszteletlenséggel és az abszurddal, tagjai az I. világháború borzalmaira adott válaszként anti-művészetet kívántak létrehozni. A háború során két helyszínen formálódott a mozgalom, New Yorkban, ahol Duchamp és Picabia 1915-től kiállításokat rendeztek, valamint a semleges Zürichben, ahol Tristan Tzara és Hans Arp tevékenykedtek. 1916. februárjában a városba érkező író, Hugo Ball vezetésével megnyitották a Cabaret Voltaire-t, ami a csoport szentélyévé vált. A Tate szerint még ebben az évben Ball egy magazinba azt írta, hogy a csoport most már „a Dada nevet viseli. Dada, Dada, Dada, Dada, Dada.”

hugo_ball_cabaret_voltaire.jpg

Hugo Ball előad a Cabaret Voltaire-ben, 1916

Egy anekdota szerint a német költő, Richard Huelsenbeck kést hajított egy szótárba, a tárgy megjelölte a dada szó elejét, ami a hintaló hétköznapi francia megfelelője. A MoMA kiemeli, hogy a dada oroszul „igen, igen”.  A kifejezés Tzara 1918-as Dada Manifestójával vált hivatalossá.

 

 Forrás: Artsy

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

2019-12-05

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Év végi hajrá az aukciós piacon

Év végi hajrá az aukciós piacon

2019-11-29
Míg a nemzetközi aukciós piacon többnyire az első félév az erősebb, nálunk inkább az őszi-téli időszak, ezen belül is a december. Nem lesz ez másként idén sem – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának első részé
Vigyük be a természetet egy műalkotással!

Vigyük be a természetet egy műalkotással!

2019-11-28

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.