Részletes keresés

Hogyan legyünk műgyűjtők?

A műtárgyak közé tartozik a festmények, grafikák, szobrok mellett minden képző- és iparművészeti alkotás, így aki gyűjtésbe kezd, a hozzá legközelebb álló művészeti ágból választhat.

Miért érdemes műtárgyakat vásárolni?

Érthető módon majdnem mindig esztétikai szempontok alapján történik a vásárlás, és nem kizárólag befektetési céllal. Általában azért vesznek meg egy műtárgyat, mert tetszik, esetleg régi emlékeket idéz fel. Persze emellett fontos az értékállóság is: egy tonettszék vagy egy nemesfém tárgy tartja az értékét.

Az már egy komplexebb kérdés, hogy milyen befektetési hozamot tud produkálni egy műtárgy. Mindegyik önálló, egyedi értéket mutat, egy-egy művésznél évekre visszamenőleg megnézhetjük az aukciós leütési árakat, azaz hogy milyen áron adták el az alkotásait, ebből lehet tájékozódni és hozamot számolni.

Milyen tudással rendelkezzen egy kezdő műgyűjtő?

Az előképzettség nem fontos, de elengedhetetlen az esztétikai érzék és a tájékozottság. Múzeum- és galérialátogatásokkal, szakkönyvek olvasásával, művészettörténeti előadásokkal bővíthetjük a tudásunkat, az aukciós kiállításokon megismerkedhetünk az árakkal, az aukciókon pedig megtapasztalhatjuk a piaci mechanizmusokat, amelyek a végső leütési árat meghatározzák.

Ajánlott szakértőt bevonni, ha valaki vásárolni szeretne, de úgy érzi, szüksége van további tájékozódási pontokra. A műkereskedelem tradicionálisan egy olyan világ, ahol sok a rejtett, bennfentes információ. Ezeket érdemes körüljárni egy tanácsadó segítségével.

Mekkora beruházással ajánlott kezdeni?

Pár tízezer forintért már hozzájuthatunk tehetséges magyar grafikusok sokszorosított munkáihoz. Aztán ha egy művészbe „beleszeretünk”, a későbbiekben egyedi grafikát vagy festményt is vásárolhatunk tőle. A befektetés megtérülését úgy ellenőrizhetjük, hogy az aukción megnézzük, hogyan teljesít a művész – már amennyiben van erre vonatkozó adat (kortárs művésznél legtöbbször nincs). De ne feledjük, hogy a műtárgyak nagy része egyedi, így az ára is az.

Hogyan védekezhetünk a csalók, hamisítók ellen?

A kortárs műveknél könnyebb a hamisítványok kiszűrése, hiszen az alkotók még élnek, meg lehet őket kérdezni, illetve a művészt képviselő galéria is megbízható információval szolgálhat. A klasszikus műtárgyak esetében valós veszély egy-egy hamisítvány felbukkanása, ám ez ellen véd az aukciósházak szakmai szűrőrendszere. Ezért fontos, hogy kizárólag megbízható aukciósháztól vásároljunk.

Mi történik egy aukción?

Az aukciók világa nagyon izgalmas, sokszor komoly licitcsaták tanúi lehetünk. Bárki elmehet a legnagyobb árverésekre is, ezeken jól érzékelhető a piac dinamikája és a művészek népszerűsége. Vannak igazi „közönségművek”, amelyek áron felül teljesítenek, az alkotó ismertsége miatt, vagy mert jól mutatnak bármely otthon falán.

Hasznos oldalak

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.