Részletes keresés

Hogyan legyünk műgyűjtők?

A műtárgyak közé tartozik a festmények, grafikák, szobrok mellett minden képző- és iparművészeti alkotás, így aki gyűjtésbe kezd, a hozzá legközelebb álló művészeti ágból választhat.

Miért érdemes műtárgyakat vásárolni?

Érthető módon majdnem mindig esztétikai szempontok alapján történik a vásárlás, és nem kizárólag befektetési céllal. Általában azért vesznek meg egy műtárgyat, mert tetszik, esetleg régi emlékeket idéz fel. Persze emellett fontos az értékállóság is: egy tonettszék vagy egy nemesfém tárgy tartja az értékét.

Az már egy komplexebb kérdés, hogy milyen befektetési hozamot tud produkálni egy műtárgy. Mindegyik önálló, egyedi értéket mutat, egy-egy művésznél évekre visszamenőleg megnézhetjük az aukciós leütési árakat, azaz hogy milyen áron adták el az alkotásait, ebből lehet tájékozódni és hozamot számolni.

Milyen tudással rendelkezzen egy kezdő műgyűjtő?

Az előképzettség nem fontos, de elengedhetetlen az esztétikai érzék és a tájékozottság. Múzeum- és galérialátogatásokkal, szakkönyvek olvasásával, művészettörténeti előadásokkal bővíthetjük a tudásunkat, az aukciós kiállításokon megismerkedhetünk az árakkal, az aukciókon pedig megtapasztalhatjuk a piaci mechanizmusokat, amelyek a végső leütési árat meghatározzák.

Ajánlott szakértőt bevonni, ha valaki vásárolni szeretne, de úgy érzi, szüksége van további tájékozódási pontokra. A műkereskedelem tradicionálisan egy olyan világ, ahol sok a rejtett, bennfentes információ. Ezeket érdemes körüljárni egy tanácsadó segítségével.

Mekkora beruházással ajánlott kezdeni?

Pár tízezer forintért már hozzájuthatunk tehetséges magyar grafikusok sokszorosított munkáihoz. Aztán ha egy művészbe „beleszeretünk”, a későbbiekben egyedi grafikát vagy festményt is vásárolhatunk tőle. A befektetés megtérülését úgy ellenőrizhetjük, hogy az aukción megnézzük, hogyan teljesít a művész – már amennyiben van erre vonatkozó adat (kortárs művésznél legtöbbször nincs). De ne feledjük, hogy a műtárgyak nagy része egyedi, így az ára is az.

Hogyan védekezhetünk a csalók, hamisítók ellen?

A kortárs műveknél könnyebb a hamisítványok kiszűrése, hiszen az alkotók még élnek, meg lehet őket kérdezni, illetve a művészt képviselő galéria is megbízható információval szolgálhat. A klasszikus műtárgyak esetében valós veszély egy-egy hamisítvány felbukkanása, ám ez ellen véd az aukciósházak szakmai szűrőrendszere. Ezért fontos, hogy kizárólag megbízható aukciósháztól vásároljunk.

Mi történik egy aukción?

Az aukciók világa nagyon izgalmas, sokszor komoly licitcsaták tanúi lehetünk. Bárki elmehet a legnagyobb árverésekre is, ezeken jól érzékelhető a piac dinamikája és a művészek népszerűsége. Vannak igazi „közönségművek”, amelyek áron felül teljesítenek, az alkotó ismertsége miatt, vagy mert jól mutatnak bármely otthon falán.

Hasznos oldalak

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

 

A cikk és a cikkben szereplő képek forrása: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/hogyan-legyunk-mugyujtok/

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.