Részletes keresés

Hová került a műtárgy? – Mengyán András murális alkotása a KPMG székházában

A műtárgy tünékeny természetű: egy-egy kiállítás vagy aukció során felbukkan, azonban a vásárlást követően rögtön el is tűnik a közönség szeme elől. Az Art Advisory Budapest legújabb sorozatában olyan műalkotásokat mutatunk be, amelyek megtalálták végleges helyüket otthonokban, irodákban és gyűjteményekben, ezzel inspirálva a műtárgyvásárlás és gyűjteményépítés előtt állókat.

 

A KPMG iroda közösségi terében elhelyezett Mengyán-alkotás
Forrás: andrasmengyan.com

 

A KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaság 2014 augusztusában költözött a Váci úti Vision Towers irodaház északi szárnyának szintjeire. Az épület példátlan minőségű tervezése és kivitelezése több kiváló cég együttes munkáján alapul. A belsőépítészeti folyamat utolsó szakaszában a közösségi terek, illetve a kiemelt és az általános irodaterek színes grafikai koncepciójának megtervezéséért Magyarország vezető irodadesign stúdiója, a MádiLáncos Studió felelt.

Az irodák stílusa a praktikusságot és a racionális tértervezést követi amellett, hogy professzionalizmust és eleganciát hivatott tükrözni. A modern és minimalista tereket a visszafogott színhasználat, a formák és texturák gazdag játéka jellemzi, amely a részletek harmóniájában rejlik. Az irodaház strukturált építészete miatt a belső terekben is a geometrikus formák részesülnek előnyben; a közlekedők világítótestei is varázslatos, geometrikus fény-árnyék játékot vetítenek a falra.

 

A KPMG iroda közösségi terében elhelyezett Mengyán-alkotás
Forrás: Építészfórum

 

Az impozáns előtérben azonnal megragadja a tekintetet a Mengyán András által készített nagyléptékű murális műalkotás, amelyet a KPMG egy meghívásos kortárs képzőművészeti pályázaton választott ki. Mengyán András a tervezés alatt egy olyan alkotást hozott létre, amely illeszkedik az épület architektúrájához, és annak szerves részét képezi.

A murális munka, amely az épületben zajló gazdasági tevékenységre is reflektál, a művész megfogalmazásában a mindennapokat átszövő folyamatok vizuális nyelvbe való átemelése, amelyek vagy keresztezik elképzeléseinket, vagy együtt haladnak azokkal, de állandó kölcsönhatásban állnak egymással és folyamatos mozgást indukálnak bennünk.

„Az alkotás ívelt formái kimozdulnak a síkból, áthaladnak egymáson, hol keresztezik egymást, hol egy irányba haladnak, hol a semmiből tűnnek elő, meg-megszakadnak, a pozitív dimenzióból a negatívba fordulnak.” – Mengyán András

Az ívelt formák mellett a tér feszességét a formákat hátulról megvilágító, tetszés szerint programozható, RGB LED fényforrások tovább oldják. Az indirekt fény visszaverődik a formák mögötti fal síkjáról és a formákon megjelenő fény és szín reflexek pozitív életérzést, atmoszférát teremtenek a térnek.

 

Procedures (murális munka, KPMG, Budapest), 2014
Forrás: andrasmengyan.com

 

Mengyán András művészetének középpontjában a geometria formanyelve áll. Ars poeticája három fő témát jár körül: a művészt érő impressziók feldolgozását, amely a speciális téri adottságra való reflektálásban értelmezhető, a dimenziót, azaz a vizuális kiterjedés egyre komplexebb szintjeit, és a polifonikus vizuális teret, a dolgok együtt, egyidejűleg történő láttatását.

A KPMG iroda a geometrikus részletekkel egy letisztult, kellemes, meditatív atmoszférát teremt meg, ugyanakkor arra sarkallja dolgozóit, hogy a dolgokat és történéseket különböző nézőpontból szemléljék.

Ha szívesen látnád rovatunkban a Te otthonodat, irodádat ékesítő műtárgyakat, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az info@artadvisory.hu címen!

 

Szerző: Art Advisory Budapest

További cikkek
A budapesti Memento Park és a miskolci Herman Ottó Múzeum is bekerült Európa 11 legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei közé

A budapesti Memento Park és a miskolci Herman Ottó Múzeum is bekerült Európa 11 legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei közé

2023-02-08

A 7 Legveszélyeztetetteb Program 2023-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából az Europa Nostra, a kulturális és természeti örökség iránt elkötelezett civil társadalom európai hangja és az Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került 11 legveszélyezettebb európai örökségi helyszínt.

Bemutatta 2023. évi programtervét a Ludwig Múzeum

Bemutatta 2023. évi programtervét a Ludwig Múzeum

2023-02-02

Fókuszban a gondoskodás, a megújuló digitális látogatói élmény és a partnerségeken alapuló új kiállítások.A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti múzeum 2022-ben, 11 kiállításának szervezésével mintegy 82

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.