Részletes keresés

Idén is megrendezésre kerül a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása a Műcsarnokban

Huszonhat fiatal alkotó munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok bemutatkozó kiállításán, amelynek - az utóbbi évek hagyományaihoz híven - ezúttal is a Műcsarnok ad otthont.

A Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíj különleges presztízst jelent a fiatal alkotóknak, hiszen ez a pályájuk során elsőként kapható állami kitüntetés. A díj elsődleges küldetése, hogy biztosítsa az alkotás feltételeit és anyagi támogatást nyújtson az ösztöndíjasok megélhetéséhez - emlékeztetett a kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán Fazakas Réka kurátor.

Az 1955-ben alapított ösztöndíj a 35. évüket még be nem töltött művészek pályakezdését támogatja. A díjat a fiatal alkotók legfeljebb három alkalommal nyerhetik el. Évente 26 művész részesülhet az ösztöndíjban, amelynek összege havi bruttó 200 ezer forint.

A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért, független szakmai zsűri bírálja el, amelynek ebben az évben mintegy 180 alkotó közül kellett kiválasztania az ösztöndíjasokat.

Fazakas Réka elmondta, a Műcsarnok Derkó 2022 kiállításának látogatói műfaji és tematikai szempontból is sokszínű anyaggal találkozhatnak.

Páll Tamás Ádám a munkáiban a tudomány és a művészet kapcsolódási pontjait keresi, Kiss Adrian archaikus és high-tech elemeket ötvöz objektjein és installációin, Szabó Kristóf - KristofLab festményein a nápolyi Scampia-negyed maffiafilmekből ismert blokkjai tűnnek fel, Éles Lóránt pedig természeti jelenségek absztrakt megjelenítésével kísérletezik, ipari burkolóanyagok segítségével.

Antal István interaktív installációja egyszerre köztéri játék és mozgatható szobor, Kazi Roland munkái a tér és idő tudományos és művészeti megközelítését kutatják, Takács Ádám hétköznapi tárgyakból épít efemer konstellációkat, míg Gáspár Szilárd a képzőművészetet és az ökölvívást ötvözi művészetében.

A klasszikus csendéleteket értelmezik újra Jagicza Patrícia Linda kosárlabdákat "boncoló" alkotásai, ahogy Gulyás Andrea Katalin is több műfajban alkotva kísérletezik különböző rendszerek kifordításán, analízisén. Szabó Menyhért a klasszikus szobrászat formavilágához nyúl vissza új anyagokat használva, Süveges Rita bársonyra alkot olajfestékkel, Varga Ádám egy gépmárka logóját veszi kiállított sorozata alapjául.

Üveges Mónika absztrakt installációi pusztulás és újjászületés körforgását idézik meg, Stohl Alíz vásznain a rend és a káosz kettősségét jeleníti meg, míg Bernáth Dániel képein az Y szimbólum képi jelei sorakoznak.

Gallai Judit Ágnes olajfestményen, videomunkán, cukor- és szappanszobrokon boncolja a személyes emlékezet rétegeit, Rózsa Luca Sára portréi a középkori kompozíciós technikákig nyúlnak vissza, Bánkúti Gergő fotóján és krumpliszobrán pedig bibliai történetet értelmez újra. Gúgyela Tamás a vályogot és az üveget választotta installációi anyagául, Körei Sándor Konzervált csendéletei pedig növényeket őriznek üvegfalaik között.

Természeti tárgyakat jelenít meg lebegő hatású csendéletein Szilágyi Péter Antal, Szabó Franciska sorozata a kollektív emlékezetet kutatja, Lázár Kristóf terminátorszerű ember-gép hibrideket rajzolt meg, a japán-magyar származású Révész Anna témáiban és műfajaiban is kettős családi örökségét dolgozza fel, Horesnyi Bálint pedig a történetírás allegóriáját kívánja megragadni nagyméretű fametszet-sorozatán.

A Derkó 2022 című tárlat március 27-ig látogatható a Műcsarnok jobb oldali teremsorában.

 

 

A Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok Derkó 2022 című bemutatkozó kiállítása a Műcsarnokban
Forrás: MTI

 

2022-ben Derkovits-ösztöndíjat nyert:

 

I. évfolyam:

 Antal István

Gallai Judit Ágnes

Gáspár Szilárd

Horesnyi Bálint

Körei Sándor

Lázár Kristóf

Páll Tamás Ádám

Stohl Alíz

Szabó Kristóf

Takács Ádám

Üveges Mónika

 

II. évfolyam:

Bánkúti Gergő

Gúgyela Tamás

Kiss Adrian Alexandru

Szilágyi Péter Antal

Varga Ádám

 

III. évfolyam:

Bernáth Dániel

Éles Lóránt

Jagicza Patrícia Linda

Kazi Roland

Kótai-Gulyás Andrea Katalin

Révész Anna

Rózsa Luca Sára

Süveges Rita

Szabó Franciska

Szabó Menyhért

 

Forrás: MTI, Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Címlapkép: Varga Ádám alkotása a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok Derkó 2022 című bemutatkozó kiállításán a Műcsarnokban
Forrás: MTI


További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.