Részletes keresés

Időről időre – Pető István műveiből nyílik kiállítás

Pető István munkáival legutóbb tavasszal találkozhatott a hazai közönség, hosszú, majd’ húsz évnyi szünet után. Ennek oka, hogy a művész közel négy évtizede Franciaországban él és alkot. Műveit világszerte számos helyszínen bemutatták, jelentős magán- és közgyűjteményekben őrzik – és szerencsére itthon is egyre nagyobb ismeretségnek örvend. Idén pedig az is kiderült, hogy a Várfok Galéria illusztris művészkörének tagja lett az alkotó, ahol De temps en temps - Időről időre címmel kiállítása nyílik november 15-én.

A tárlatot már csak azért is érdemes megtekinteni, mert Pető vásznai a rohanó világban megtorpanásra, csendes szemlélődésre és kontemplációra késztetik a nyitott szemmel és elmével érkező befogadót. A művész az alkotási folyamatra úgy tekint, mint egyfajta párbeszédre közte és a kép között, de a képek nemcsak az alkotójukkal, hanem a nézővel is interakcióba lépnek. Teszik ezt annak ellenére, hogy a művész festményeiben és grafikáiban egyaránt kerüli a narratív történetmesélést.

Pető István, T356, 2023. Forrás: Pető Art Circle

Hiába vélünk felfedezni írásjeleket és betűsorokat rajtuk, valójában nem dekódolásra váró üzenetekről van szó, hanem térkitöltő vizuális elemekről, amelyek a Pető által tanulmányozott vonal különböző módosulásai. Mikkel is állunk tehát szemben? A legjobb meghatározás talán magától az alkotótól származik, aki belső kertekként hivatkozik a képeire, a színek és motívumok vásznon történő elhelyezését pedig a kertészkedéshez hasonlítja. Ez az elmélyült tevékenység az, ami sugárzik a számos ellentétes tulajdonságot felvonultató művekről. A festészet érzéki szabadsága, az expresszív, dinamikus gesztusok éppúgy megtalálhatók rajtuk, mint a finom, meditatív, átgondolt részletek. A festészet és a grafika sem különíthető el egy éles határvonallal, a két terület inkább kiegészíti egymást, szoros szimbiózisban létezik az életműben.

Pető István, T352l, 2023. Forrás: Pető Art Circle

Pető István 1955-ben született Mezőkövesden. Mielőtt a művészetek felé fordult volna, mérnöki diplomát szerzett, majd Lenkey Zoltán és Máger Ágnes mellett folytatott művészeti tanulmányokat, később pedig az Iparművészeti Főiskolán is megfordult. Itthon formatervezőként dolgozott, ami mellett a festészetre már nem jutott elegendő ideje. Ez vezette 1984-ben Franciaországba, ahol az École des Beaux-Arts-on fejlesztette tovább festészetét. Előbb a Porte de la Chapelle környékén, majd a leginkább kora gótikus bazilikájáról ismert Saint-Denisben élt. Utóbbiban olyan műteremhez jutott, amelyben ipari műemlék présgépek is a rendelkezésére állnak. Nem csoda, hogy olyannyira elmélyedt a különböző grafikatechnikai eljárásokban, hogy oktatni is kezdte őket. 1987 óta a Maison des Artistes tagja.

Eleinte figuratív képeket festett, a ’80-as években érdeklődésének középpontjában még az emberi test állt. Egy indiai utazást követően jutott el az absztrakcióig. Az utazások fontos szerepet töltenek be az életében és a munkásságában egyaránt, járt Madagaszkáron és Indonéziában is, a ’90-es évek végén egy évig New Yorkban élt, és kizárólag festett. Ekkortól datálhatók belső kertképei.

Pető István, T362 2023. Forrás: Pető Art Circle

A Várfok Galériában megrendezett kiállítás 2023. november 16. és 2023. december 22. között, keddtől szombatig 12-18 óra között látogatható. A november 15-ei, 18 órakor kezdődő megnyitón fellép Kokas Katalin Liszt-díjas hegedű- és brácsaművész, valamint Kokas Dóra gordonkaművész, számos nemzetközi verseny díjazottja.

Címlapkép: Pető István, T330, 2022. Címlapkép forrása: Pető Art Circle


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30
A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az é
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.