Részletes keresés

Így érdemes belevágni a kortárs műgyűjtésbe

A műgyűjtés világa mindig is egy nehezen megközelíthető, titokzatos világnak látszott, de ez ma már egyre kevésbé van így. A műtárgy.com legfrissebb cikkében ahhoz ad tanácsokat, hogy kezdő műgyűjtőként hogyan érdemes megismerkedni a kortárs műkereskedelem világával és okosan belevágni a vásárlásba.



Vajon a világ vezető gazdasági magazinjai, mint a Forbes vagy a New York Times, miért tartanak fent művészeti részleget? Miért hoznak le minden számban, az online és a nyomtatott sajtóban egyaránt művészeti cikkeket? A válasz meglepően kézenfekvő. A globális üzleti szcénában nem hiteles az a személy, aki nem tartozik az értelmiségi vezetők közé, ahhoz az elithez, akik komoly befektetésnek tekintik a művészetet - és kiemelten a progresszív kortárs művészeti alkotásokat, melyek jelen korunk filozófiai határait feszegetik.

A világ legbefolyásosabb üzleti alakjai váltak a kortárs művészet gyűjtőivé, mint például a Brit reklámcég tulajdonosa, Charles Saatchi-t, a Rubell família Miamiból, az iparmágnás filantróp, Viktor Pinchuck, vagy éppen Abu Dabi előkelősége, Salama bin Hamdan Al Nahyan olajsejk úrhölgy. A nemzetközi művészeti piac a kimeríthetetlen lehetőségek tárháza, mind anyagi, mind kapcsolatépítési szempontból.

Jó hír, hogy a műgyűjtés, mint üzleti stratégia, már itthon is megvetette gyökereit. Hazai pionírok felfedezték, hogy az itteni erős alapokkal rendelkező, ám még fel nem futtatott művészeti színtéren relatív alacsony áron lehet még értékes művekhez jutni. Amennyiben e műtárgyak elismert nemzetközi művészek alkotásaival lesznek párosítva egy gyűjteményben, úgy az értékük szinte automatikusan felszökik. Az erősödő művészeti tranzakciók következtében a nemzetközi színtér is elkezdett megnyílni Magyarország felé. Művészeti körutak, VIP műkedvelő utazások, művészeti vásárok alapultak, s számos galéria indított zártkörű exkluzív programsorozatokat vezető üzleti szereplők számára.

Nem is olyan nehéz műgyűjtővé válni, mint azt sokan hinnék. Minden évben újabb és újabb magyar gyűjtők jelennek meg a piacon, vannak, akik befektetési céllal kezdik el a műgyűjtést, másokat pedig a művészetszeretetük motivál, de ennél is gyakoribb, hogy ez a két tényező egyszerre jelenik meg a gyűjtés okai között. Bármilyen motivációból is vág bele valaki a műgyűjtésbe, van néhány aranyszabály, amit érdemes megfontolnia:

Mindig érdemes felkészülni a vásárlásra és rászánni az időt. Érdemes kortárs kiállításokra ellátogatni a budapesti és vidéki múzeumokba. A kortárs magángalériák is hétről-hétre újabb kiállításokkal jelentkeznek, itt a kiállítás megnyitókon lehet a legtöbb tapasztalatot szerezni, ilyenkor legtöbbször a művész (élő művész esetén) és a kurátor is jelen van. A műterem látogatások során is közelebb kerülhetünk egy-egy művészhez, megismerhetjük művészi pályáját, motivációit. Egy-egy művész historikus árát az interneten, az ezt a célt szolgáló adatbázis oldalakon találhatjuk meg.

Az adatbázisokon túl a művészeti vásárok is elsőrangú tájékozódási területet jelentenek. Ezeken a helyeken több tucat vagy akár több mint száz galéria van egy helyen, így gyorsan lehet tájékozódni a piaci trendekről és árakról. A vásárokon pedig érdemes kihasználni az alkalmat a bátor kérdezésre, hiszen a galériások is azért települnek ki ezekre a rendezvényekre, hogy új vevőket szólítsanak meg. A vásárokon túl a művészeti könyvek ugyancsak jó tájékozódási pontként szolgálhatnak, mára már csaknem valamennyi kortárs művésznek önálló albuma vagy kiállítási katalógusa van.

Így érdemes belevágni a kortárs műgyűjtésbe


FIAC kortárs képzőművészeti vásár, Párizs, fotó: műtárgy.com


Ha valaki kisebb összegekkel szeretné elkezdeni a műgyűjtői karrierjét, akkor érdemes a sokszorosított grafikák piacán körülnéznie. Ezek a művek általában megfizethetőbb árúak, sokszor kis sorozatokból származnak és jellemzően a művész által is szignózottak. A kedvezőbb árfekvésű műalkotásoknak egy másik válfaja a befutott művészek kisebb méretű alkotásai.

A galériás vásárlás után a következő lépcső lehet egy művészeti aukción való részvétel, ami a műtárgypiac egyik legizgalmasabb helyszíne - itt főként az ún. klasszikus kortárs művekkel találkozhatunk a leggyakrabban. Kezdő gyűjtőként érdemes arra figyelni, hogy egy szoros limitet határozzunk meg magunknak, hogy meddig mehetünk el a licitben, nehogy bárkivel is elszaladjon a ló és többet költsön, mint amennyit tervezett.

Ha élő kortárs művész alkotását kívánjuk megvásárolni, fontos szempont, hogy a művész mennyit dolgozik; hol és milyen gyakran állít ki; hol foglalkoznak a munkáival; milyen kiadványok jelentek meg róla sőt, akár az is, hogy a nemzetközi színtéren, művészeti vásárokon vagy árveréseken mennyire ismertek és népszerűek művei.

Aki a tanácsoknál és aranyszabályoknál is több támogatást igényel a gyűjtővé válás útján, az nyugodtan számíthat az egyre nagyobb számban megjelenő képzésekre is, melyek a műgyűjtés világába vezetik be az érdeklődőket.

Figyelemre méltó, hogy megalapult a nemzetközi mintájú, a kortárs műtárgypiacon jól hasznosítható ismereteket kínáló Kortárs Műgyűjtő Akadémia is, ami egy merőben új utat mutat a magyar színtér számára. A projekt igazgatója, Gajzágó György elmondása alapján, a május elején induló 5 hetes képzés célja, hogy az érdeklődők körében felébressze, illetve megerősítse a modern műalkotások befektetési célú vásárlásának szándékát.
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.