Részletes keresés

Íme, a 10 legfigyelemreméltóbb júniusi eladás a londoni művészeti aukciókról

Az angol Christie's, Sotheby's és Phillips aukciósházak eladásai idén júniusban – a londoni árveréseiket tekintve  -  igen vegyes képet mutattak. Számos jelentős tétel a vártnál alacsonyabb áron kelt el, azonban több rekordot döntő, az előzetes becsléseket túlszárnyaló tranzakció is született. Összegyűjtöttük a nyári szezon eddigi 10 legmeghatározóbb műalkotását.

1. Gustav Klimt: Hölgy legyezővel (Dame mit Fächer), 1918

Eladási ár: 85,3 millió font

Aukciósház: Sotheby's


Gustav Klimt - Dame mit Fächer (Hölgy legyezővel), 1918
Forrás: CBS News


A londoni nyári aukciók csúcstartója kétségkívül a Gustav Klimt osztrák mester által megalkotott portré. A Hölgy legyezővel Klimt utolsó festményeinek egyike, amelyet 1918-as halála előtt készített. Legutóbbi eladása új rekordot állított eddigi aukcióra bocsájtott munkáit nézve. Továbbá ez lett a legdrágább alkotás, amelyet az európai műtárgypiacon valaha értékesítettek. Korábban Alberto Giacometti Sétáló ember I. (1960) című szobra állt az első helyen, amely 2010-ben 104 millió dollárért kelt el.

Az alkotásról hosszabb ismertető korábbi cikkünkben olvasható.

2. Arthur Jafa: Szörny (Monster), 1988

Eladási ár: 139 700 font

Aukciósház: Sotheby’s

 

Arthur Jafa: Monster, 1988 Forrás: MOMA

Az amerikai videóművész és operatőr Arthur Jafa (1960- ) a mozgókép, a szobrászat, a fényképezés és az installáció révén vizsgálja és mutatja be a fekete kultúra erejét, összetettségét. Különös figyelmet fordít a vizuális kultúra és a zene kapcsolatára. A Monster egy önarckép, amelyen a művész lehajtott fejjel néz szembe a kamerával.  Az alkotás még azelőtt készült, hogy Jafa megtalálta volna a helyét a képzőművészetben, ekkoriban már operatőrként is tevékenykedett.

Jafa ismertsége 2016-ban rohamosan megnőtt: ekkor mutatta be A szerelem az üzenet, az üzenet a halál (Love Is the Message, the Message Is Death) című videómunkáját, amelyet később olyan jelentős múzeumok vásároltak meg, mint a Met, a MOMA vagy a Tate Modern. A művész későbbi filmjeit is elismeréssel fogadták, 2019-ben elnyerte Velencei Biennálé Arany Oroszlánját.

3. Duncan McCormick: Trevor álma (Trevor’s Dream), 2022

Eladási ár: 177 800 font

Aukciósház: Phillips


Duncan McCormick: Trevor álma, 2022
Forrás: Art.Salon

Duncan McCormick (1977- ) brit festő sajátos színpalettájával és elképesztő térábrázolásával csak a közelmúltban tűnt fel a művészeti piacnak. Az alkotó az őt körülvevő tájakból, illetve belső terekből merít ihletet, javarészt akrilfestékkel készített munkáihoz. Ragyogó, merész színekkel és lapos perspektívában megfestett alkotásai határozottan optimista nézőpontot képviselnek.

A 2022-es Trevor álma című munka egy tipikus McCormick-stílusú jelenetet ábrázol, élénk, Hockney-szerű színekben pompázik. Ezen munkája megdöntötte korábbi aukciós rekordját, amely 225 455 dollárt ért el a Phillips egyik árverésén. A Trevor Álma a legfrissebb McCormick hat számjegyet megütő eladásinak sorában. A művész alkotásaival az utóbbi időben folyamatosan felülmúlja az aukciók előtti becsléseket.

4. Ellen Berkenblit: Nite Vibe, 2015

Eladási ár: 40 640 font

Aukciósház: Phillips


Ellen Berkenblit: Nite Vibe, 2015
Forrás: Hyperallergic

Ellen Berkenblit (1958- ) amerikai művész, leginkább nőket, állatokat és növényeket ábrázoló színes festményei a 20. század közepén alkotó képregényművészek munkáihoz hasonlítanak. A gyakran profilban ábrázolt karaktertereinek, kompozícióinak narratívái szándékosan kétértelműek, nyitva hagyja őket a nézők számára. Berkenblit expresszív festményei a japán fatömbnyomatokból, az absztrakt expresszionizmusból és a pop artból merítenek ihletet. Alkotásaiban foglalkozik 20. század végén, 21. elején felerősödő gendert és a konzumizmust érintő kérdésekkel.  Jellegzetes élénk, térben síkszerű stílusát gouache papír felhasználásával éri el.

Az elmúlt években Berkenblit munkái lassan a másodlagos piacon is megjelentek. 2015-ös Night Vibe című festménye idén nyáron aukciós rekordot állított fel a művész számára.

5. Ludovic Nkoth: A pillanat identitása (Identity of the Moment), 2019

Eladási ár: 63 500 font

Aukcióház: Phillips


Ludovic Nkoth: Identity of the Moment, 2019
Forrás: Art.Salon

A kameruni művész, Ludovic Nkoth (1994- ) 2019-es nagyméretű festménye egy otthoni hajvágás gyengéd jelenetét tárja elénk. Nkoth élénk színeket és laza, kifejező ecsetvonásokat használ, hogy olyan képeket hozzon létre a fekete diaszpóra közösségekről, amelyekhez saját tapasztalatit használja forrásul.

Az aukciós sikerén túl Nkoth munkáját a közelmúltban a sanghaji Pond Society kiállításával ismerték el, amely az első önálló intézményi bemutatkozása. Májusban részt vett a New York-i Frieze vásáron a MASSIMODECARLO galéria képviseletében.

6. Victor Man: World Within, 2017

Eladási ár: 1 734 000 font

Aukciósház: Christie’s


Victor Man: Weltinnenraum (World Within), 2017
Forrás: Mutual Art

Victor Man (1974 - ) román származású művész és festő, magyar felmenőkkel. Az alkotó kisméretű portréiról és csendéleteiről ismert, amelyek gyakran allegorikus jellegűek. Általában zöld, kék és fekete színekkel dolgozik. Az elmúlt évtizedben számos egyéni kiállítása volt olyan ragos nemzetközi intézményekben, mint például a német Haus der Kunst és a mexikói Museo Tamayo. Művei megtalálhatók a világ leghíresebb múzeumainak állandó gyűjteményében, köztük például a Pompidou Központban, a Tate Modernben és a San Francisco-i Modern Művészetek Múzeumában. Többször is kiállított a Velencei Biennálén (2007; 2015).

A művész első meghatározóbb aukciós eredményére 2022. márciusában került sor a Christie’s-nél, amikor a D Hollóval (D with Raven, 2015) című alkotása - egy kis olajfestmény, melynek mérete mindössze 8,5 x 6,5 hüvelyk – 287 501 dollárért kelt el, ami 757%-kal meghaladta a korábbi becsléseket. A World Within című festményének eladása az első alkalom, hogy munkájával átlépte a millió dolláros határt egy árverésen.

Néhány további kimagasló eredmény:

7. Diane Dal-Pra: It Belongs to You, 2020

  • Eladási ár: 113 400 font
  • Aukciósház: Christie’s

8. Chase Hall: Earl Hooker Blues in D Natural, 2020

  • Eladási ár: 75 600 font
  • Aukciósház: Christie’s

9. Sahara Longe: Self-Portrait, 2021

  • Eladási ár: 113 400 font
  • Aukciósház: Christie’s

10. Miriam Cahn: Standing Around, 9. + 29.1. + 13.4.17, 2017

  • Eladási ár: 201 600 font
  • Aukciósház: Christie’s

Forrás: Artsy

Címlapkép: Helena Newman, Gustav Klimt - Dame mit Fächer (Hölgy legyezővel) című művének árverésén 

Címlapkép forrása: Haydon Perrior  - Sotheby’s / Artnet


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is”  – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is” – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

2023-11-27

Az olasz Patrizia Sandretto Re Rebaudengo számára a műgyűjtői lét nem merül ki a műtárgyak megvásárlásában. "Soha nem vettem műalkotást csak azért, hogy a házam falát díszítsem" – mondta nemrég egy interjúban. Patrizia nem csupán a világ egyik legjelentősebb gyűjtője, hanem a kortárs művészet egyik legfontosabb mecénása is. Cikkünkben röviden bemutatjuk munkásságát, filozófiáját, illetve az otthonában található, egyéni kollekciójának kimagasló darabjait.  

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.