Részletes keresés

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre

2016 november 9-én a republikánus Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok új elnöke. A hír hallatán senki nem maradt közömbös, szem nem maradt szárazon, a közösségi oldalak szinte felrobbantak, mindenki sietett a nyilvánosság elé tárni véleményét a (meglepő?) fejleménnyel kapcsolatban. Ki helyes döntésről beszél, ki világvégét emleget. Nekünk nem tisztünk megítélni az új elnök megválasztásának helyes vagy helytelen mivoltát, azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Trump a művésztársadalomra is hatással van. A világ rezdüléseire érzékeny művészek a maguk eszközével fejezték ki és fejezik ki ellenérzésüket a republikánus jelölttel szemben. A műtárgy.com a teljesség igénye nélkül igyekszik bemutatni a Trump megválasztása előtti és utáni művészi megnyilvánulásokat, eltűnődik az elnök és a művészetek viszonyán, majd kitér a győzelem műtárgypiacra gyakorolt lehetséges hatásaira.


Graffitik és falfestmények


Az utcai művészetnek számos előnye van. Rendkívül alkalmas az irónia kifejezésére, az alkotásnak a névtelenség különösen pimasz merészséget kölcsönöz, de ami ezeknél is sokkal fontosabb: megszólítja az utca emberét, tömegekhez jut el, tömegekhez szól frappáns és érthető nyelven.

A TABBY művésznéven alkotó graffitis Bécsben pingálta a falakra lesújtó véleményét Trumpról.

A Ne etesd a trollokat feliratú kép apropója az, hogy az elnök "bármit mond, egyre több embert dühít fel, egyre több ember beszél róla, ami csak erősebbé teszi őt".

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


TABBY: "Ne etesd a trollokat"


A Trump-szobor


Augusztusban tűnt fel New Yorkban a karikatúraszerű, de kifejezetten -legalábbis amennyire megítélhetjük- élethű meztelen szobor, ami valósággal sokkolta a járókelőket. A projekt az Indecline nevű anonim utcai művészek csoportjához köthető, akik eddigi munkáikkal már bizonyították rendszerellenes beállítottságukat. (Korábban a rendőri erőszaknak áldozatul esett színes bőrűek neveit tették ki a Hollywoodi hírességek sétányán.)

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


Fotózó csoport veszi körül az Indecline alkotását


Őszinte portré


A brit James Ostrer "Az Ego Rendszer" (The Ego System) elnevezésű projektében őszinte porrték létrehozásán fáradozott. Ez a törekvés Trumpnak a malacpofát, a bárány szemgolyókat, valamint a már-már ikonikus sárgás parókát eredményezte. A művész -állítása szerint- vizuális emléket kívánt állítani a nagybetűs megalomániának.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


James Ostrer alkotása Az Ego Rendszer projekten belül


A fenti példák, azaz a kvázi ellenkampány időszaka azonban már lezárult. Mielőtt azonban rátérnénk a választást követő művészi reakciókra és az eredmény műtárgypiacra gyakorolt lehetséges hatásaira, időzzünk el egy kicsit Trumpnál, mint gyűjtőnél.

Donald Trump, mint gyűjtő


Habár Trump lányáról, Ivankaról tudni lehet, hogy kedveli a kortárs művészeket, és előszeretettel gyűjti többek között az amerikai festő, Christopher Wool képeit, addig az elnök művészet iránti viszonyulásáról és a gyűjteményéről kevés az információ. Trump közeli ismerősei mindenesetre azt állítják, hogy a férfi jobban szereti a jövedelmezőbb befektetéseket, így kevésbé leli örömét a műtárgyvásárlásban. A first lady, Melania Trump irodájáról napvilágot látott fotón feltűnik Renoir La Loge című alkotása, ami azonban nyilvánvalóan hamisítvány, az eredeti a londoni Courtauldban található.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


Melania Trump a "Renoir" mellett pózol


A reakciók


És most lássuk, hogyan reagált az internet Trump megválasztásának hírére! Győzelme a legtöbb művészt is sokkolta, leghamarabb talán a képregényrajzolók, illusztrátorok és karikaturisták ocsúdtak és örökítették meg gondolataikat. Az ábrázolások központi szereplője -nem meglepő módon- az ikonikus Szabadság-szobor. Az Ygreck néven alkotó illusztrátor rajzán a Szabadság-szobor Kanada ajtaján kopog, kezében amerikai bőrönd.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


Ygreck reakciója a választás eredményének hírére


Dawid Rowe képén (ami egyébként régebbi, de most viharos sebességgel terjed a neten) a jó reggelt kívánó, reggeli újságot olvasó Trump mellett összehúzva magát fekszik a félelemtől kikerekedett szemű Szabadság-szobor.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


David Rowe véleménye


Mi lesz a műtárgypiaccal?


Külföldi oldalak, köztük az Artnet, a választás végeredményének a műtárgypiacra gyakorolt hatását is vizsgálják. Többféle lehetséges kimenetelt jósolnak. Először is számolnak azzal a ténnyel, hogy bizonytalan gazdasági helyzetben az emberek szívesen fektetnek kézzelfogható dolgokba, amilyen az arany és a különböző műtárgyak. Todd Levin, a téma szakértője az Artnetnek adott telefonos interjújában úgy nyilatkozott, hogy a bizonytalanság ellenére valószínűsíti, hogy Trump győzelme nem fogja drámaian befolyásolni a műtárgypiacot. Suzanne Gyorgy, a Citi Private Bank művészeti ügyekért felelős vezetője úgy gondolja, hogy a következő aukciókon szereplő nagyágyúk, mint Monet és Kandinsky a Christie's árverésén, olyannyira különleges és kihagyhatatlan lehetőséget jelentenek a gyűjtők számára, hogy a vásárlási kedvet az USA elnökének kiléte sem tudja befolyásolni.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


Claude Monet Szénakazal című 1891-es festménye, a Christie's november 16-ai aukciójának egyik kiemelkedő alkotása


Amennyiben az emberek úgy gondolják, hogy Trump megválasztásával megnőtt egy esetleges háború kibontakozásának a kockázata, úgy a műalkotások árai csökkenhetnek, mint ahogyan az a II. világháború kitörése előtt is történt.
A szakértők szerint tehát a műtárgypiacon nem várhatunk egetrengető változásokat, meglepetések azonban érhetnek minket, nincs más dolgunk, mint figyelemmel kísérni a közeljövő nagyszabású árveréseit.

Járfás Eszter műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

2020-06-05

A járvány csillapodásával lassan világszerte újraindul az élet számos területen, így a kulturális szférában is. Az online működésre kényszerűségből átállt múzeumok is kezdik megnyitni a kapuikat, természetesen szigorú óvintézkedések mellett. Bár az online kiállítások és tárlatvezetések is sok örömöt okoztak a karantén idején, azért nyilvánvalóan nem helyettesíthetik a valódi kiállításlátogatás élményét.

A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.