Részletes keresés

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre

2016 november 9-én a republikánus Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok új elnöke. A hír hallatán senki nem maradt közömbös, szem nem maradt szárazon, a közösségi oldalak szinte felrobbantak, mindenki sietett a nyilvánosság elé tárni véleményét a (meglepő?) fejleménnyel kapcsolatban. Ki helyes döntésről beszél, ki világvégét emleget. Nekünk nem tisztünk megítélni az új elnök megválasztásának helyes vagy helytelen mivoltát, azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Trump a művésztársadalomra is hatással van. A világ rezdüléseire érzékeny művészek a maguk eszközével fejezték ki és fejezik ki ellenérzésüket a republikánus jelölttel szemben. A műtárgy.com a teljesség igénye nélkül igyekszik bemutatni a Trump megválasztása előtti és utáni művészi megnyilvánulásokat, eltűnődik az elnök és a művészetek viszonyán, majd kitér a győzelem műtárgypiacra gyakorolt lehetséges hatásaira.


Graffitik és falfestmények


Az utcai művészetnek számos előnye van. Rendkívül alkalmas az irónia kifejezésére, az alkotásnak a névtelenség különösen pimasz merészséget kölcsönöz, de ami ezeknél is sokkal fontosabb: megszólítja az utca emberét, tömegekhez jut el, tömegekhez szól frappáns és érthető nyelven.

A TABBY művésznéven alkotó graffitis Bécsben pingálta a falakra lesújtó véleményét Trumpról.

A Ne etesd a trollokat feliratú kép apropója az, hogy az elnök "bármit mond, egyre több embert dühít fel, egyre több ember beszél róla, ami csak erősebbé teszi őt".

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


TABBY: "Ne etesd a trollokat"


A Trump-szobor


Augusztusban tűnt fel New Yorkban a karikatúraszerű, de kifejezetten -legalábbis amennyire megítélhetjük- élethű meztelen szobor, ami valósággal sokkolta a járókelőket. A projekt az Indecline nevű anonim utcai művészek csoportjához köthető, akik eddigi munkáikkal már bizonyították rendszerellenes beállítottságukat. (Korábban a rendőri erőszaknak áldozatul esett színes bőrűek neveit tették ki a Hollywoodi hírességek sétányán.)

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


Fotózó csoport veszi körül az Indecline alkotását


Őszinte portré


A brit James Ostrer "Az Ego Rendszer" (The Ego System) elnevezésű projektében őszinte porrték létrehozásán fáradozott. Ez a törekvés Trumpnak a malacpofát, a bárány szemgolyókat, valamint a már-már ikonikus sárgás parókát eredményezte. A művész -állítása szerint- vizuális emléket kívánt állítani a nagybetűs megalomániának.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


James Ostrer alkotása Az Ego Rendszer projekten belül


A fenti példák, azaz a kvázi ellenkampány időszaka azonban már lezárult. Mielőtt azonban rátérnénk a választást követő művészi reakciókra és az eredmény műtárgypiacra gyakorolt lehetséges hatásaira, időzzünk el egy kicsit Trumpnál, mint gyűjtőnél.

Donald Trump, mint gyűjtő


Habár Trump lányáról, Ivankaról tudni lehet, hogy kedveli a kortárs művészeket, és előszeretettel gyűjti többek között az amerikai festő, Christopher Wool képeit, addig az elnök művészet iránti viszonyulásáról és a gyűjteményéről kevés az információ. Trump közeli ismerősei mindenesetre azt állítják, hogy a férfi jobban szereti a jövedelmezőbb befektetéseket, így kevésbé leli örömét a műtárgyvásárlásban. A first lady, Melania Trump irodájáról napvilágot látott fotón feltűnik Renoir La Loge című alkotása, ami azonban nyilvánvalóan hamisítvány, az eredeti a londoni Courtauldban található.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


Melania Trump a "Renoir" mellett pózol


A reakciók


És most lássuk, hogyan reagált az internet Trump megválasztásának hírére! Győzelme a legtöbb művészt is sokkolta, leghamarabb talán a képregényrajzolók, illusztrátorok és karikaturisták ocsúdtak és örökítették meg gondolataikat. Az ábrázolások központi szereplője -nem meglepő módon- az ikonikus Szabadság-szobor. Az Ygreck néven alkotó illusztrátor rajzán a Szabadság-szobor Kanada ajtaján kopog, kezében amerikai bőrönd.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


Ygreck reakciója a választás eredményének hírére


Dawid Rowe képén (ami egyébként régebbi, de most viharos sebességgel terjed a neten) a jó reggelt kívánó, reggeli újságot olvasó Trump mellett összehúzva magát fekszik a félelemtől kikerekedett szemű Szabadság-szobor.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


David Rowe véleménye


Mi lesz a műtárgypiaccal?


Külföldi oldalak, köztük az Artnet, a választás végeredményének a műtárgypiacra gyakorolt hatását is vizsgálják. Többféle lehetséges kimenetelt jósolnak. Először is számolnak azzal a ténnyel, hogy bizonytalan gazdasági helyzetben az emberek szívesen fektetnek kézzelfogható dolgokba, amilyen az arany és a különböző műtárgyak. Todd Levin, a téma szakértője az Artnetnek adott telefonos interjújában úgy nyilatkozott, hogy a bizonytalanság ellenére valószínűsíti, hogy Trump győzelme nem fogja drámaian befolyásolni a műtárgypiacot. Suzanne Gyorgy, a Citi Private Bank művészeti ügyekért felelős vezetője úgy gondolja, hogy a következő aukciókon szereplő nagyágyúk, mint Monet és Kandinsky a Christie's árverésén, olyannyira különleges és kihagyhatatlan lehetőséget jelentenek a gyűjtők számára, hogy a vásárlási kedvet az USA elnökének kiléte sem tudja befolyásolni.

Íme a művészek és a műtárgypiac reakciója a Trump-jelenségre


Claude Monet Szénakazal című 1891-es festménye, a Christie's november 16-ai aukciójának egyik kiemelkedő alkotása


Amennyiben az emberek úgy gondolják, hogy Trump megválasztásával megnőtt egy esetleges háború kibontakozásának a kockázata, úgy a műalkotások árai csökkenhetnek, mint ahogyan az a II. világháború kitörése előtt is történt.
A szakértők szerint tehát a műtárgypiacon nem várhatunk egetrengető változásokat, meglepetések azonban érhetnek minket, nincs más dolgunk, mint figyelemmel kísérni a közeljövő nagyszabású árveréseit.

Járfás Eszter műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.