Részletes keresés

Inside Art konferencia az Art Market Budapesten

Az INSIDE ART nemzetközi művészeti konferencia, idén a műtárgy.com szervezésében, az Art Market Budapest 2020 kiállítási napjain Zoom Webinar keretében kerül megrendezésre. Jelentős nemzetközi szakmai személyiségek részvételével, angol nyelven, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti piac aktualitásaiba, annak jelenét és jövőjét formáló trendekbe.

Október 22. 15.00

Folytatódik-e a fél évszázados sikertörténet? A művészeti vásárok öröksége és helye a piaci változások kontextusában

INSIDE ART panel beszélgetés

RÉSZTVEVŐK:

 • Georgina ADAM - Újságíró, The Art Newspaper - London
 • Juan CANELA - Művészeti Igazgató, ZONAMACO - Mexico city, Mexico Város
 • Attila LEDENYI - az Art Market Budapest Alapító Igazgatója - Budapest, Magyarorszag
 • Mandla SIBEKO - Alapító igazgató, FNB Art Joburg - Johannesburg
 • Carlos URROZ - Ügyvezető, TBA21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary - Madrid
 • A BESZÉLGETÉST VEZETI: Krisztina LÖBL - az Art Market Budapest művészeti tanácsadója

Fél évszázaddal ezelőtt, 1970-ben három svájci galériás Art Basel néven művészeti vásárt alapított, és ezzel olyan folyamatot indítottak el, amely egy addig kevéssé ismert formátumot a műtárgypiac egyik leginkább meghatározó komponensévé tett. Amíg a 2000-es évek elején például évente megközelítőleg 55 vásárt rendeztek, 2019-re ez a szám 300 fölé emelkedett. A tavalyi évben azonban már megtorpanás volt érezhető a vásárok számának növekedésében, és ez a tendencia több tényezőnek köszönhetően 2020-ban is folytatódik. Miért szereztek meghatározó szerepet a vásárok a művészeti piacon, és megtartható-e ez a kiemelkedő pozíció? Milyen jövőképpel rendelkeznek ma a művészeti vásárok, milyen változtatásokat kellett és kell véghez vinniük fejlődésük és piaci helyzetük megőrzése érdekében? Milyen kihívások elé állítják a vásárokat a változó körülmények, például az erősödő online piac? Hogyan tudnak a vásárok szembenézni a 2020-ban kialakult speciális helyzettel, érdemes-e párhuzamba helyezni az idei és a 2008-as válságkezelési stratégiákat?

Október 22. 17.00

REBIRTH FORUM BUDAPEST – Virtual Meeting

INSIDE ART panel beszélgetés

RÉSZTVEVŐK:

 • Paolo NALDINI - Managing Director, Cittadellarte - Fondazione Pistoletto, Biella.
 • Michelangelo PISTOLETTO - Művész
 • Federico BOTTO
 • A BESZÉLGETÉST VEZETI: Nicole LOESER – Kurátor és galérista, WHITECONCEPTS - Berlin, Germany

Október 23. 15.00

Tapasztalatunk művészként és kereskedőként a műkereskedelemben és kapcsolataink a magyar művészvilággal

INSIDE ART előadás

RÉSZTVEVŐK:

 • Carl KOSTYAL - Tulajdonos, Kostyal Gallery - London
 • Szabolcs BOZO -Kiállító művész – London

Október 23. 17.00

Milyen szerepet játszott a művészet az elnyomó rendszerek politikai kontextusában? Elnyomás és művészeti szabadság a rendszerváltás előtti Közép- és Kelet-Európában

INSIDE ART panel beszélgetés

RÉSZTVEVŐK:

 • Walter FAMLER - az Alte Schmiede Kunstverein Wien altalanos vezetoje - Becs, Austria
 • Dr. Maja FOWKES - Alapító, Translocal Institute of Contemporary Art - Budapest, Magyarország
 • Dr. Reuben FOWKES - Alapító, Translocal Institute of Contemporary Art - Budapest, Magyarország
 • Viktor KISS - Igazgató, Belgrádi Kortárs Múzeum - Belgrade
 • A BESZÉLGETÉST VEZETI: Dr. Petrányi ZSOLT - a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének

vezetője - Budapest, Magyarország

A politikai elnyomás és művészeti szabadság látszólag egymással ellentétben álló fogalmak. Különböző módon és mértékben ugyan, de a közép- és kelet-európai kommunista rendszerekben mégis maradandó művészeti értékek születtek, amelyek megítélésének ráadásul az elmúlt években kibontakozott globális műtárgypiaci érdeklődés kifejezetten kedvez. Nyilvánvaló összefüggés van a művészi alkotótevékenység és annak társadalmi kontextusa között, és különösen izgalmas a kettő kapcsolata az olyan elnyomó társadalmakban, mint amilyen a harminc éve lezajlott rendszerváltás előtti Közép- és Kelet-Európa volt. Tekinthetőek-e az elnyomó hatalommal való szembefordulás hatékony eszközének a különféle művészi gesztusok? Van-e szerepük a politikai és társadalmi változások előidézésben a művészeknek? Könnyebb-e művésznek lenni, művészi álláspontot képviselni és maradandót alkotni a társadalmi vagy politikai elnyomás kontextusában? Miben volt speciális a kommunista rendszerek viszonyulása a művészetekhez Közép- és Kelet-Európában?

Október 24. 17.00

A vállalati gyűjteményeknek a művészetre kell összpontosítaniuk? Vagy inkább magára a vállalatra? Céges műgyűjtés és a vállalati értékek megjelenítése

INSIDE ART panel beszélgetés

RÉSZTVEVŐK:

 • Cristina BIAGGI - Régióért felelős Menedzser, Svájc & Európa, UBS Art Collection - Manheim
 • Kamila BONDAR - Elnök, ING Polish Art Foundation - Varso
 • Alistair HICKS - Kurátor, író és tanácsadó, Global Art Compass
 • Rainald SCHUMACHER - Független kurátor, Igazgató, Office for Art - Berlin
 • A BESZÉLGETÉST VEZETI: Szilvia KOLLMANN - Ügyvezető, műtárgy.com - Budapest, Magyarország

A vállalati műgyűjtés belülről táplálja a vállalati kultúrát, új dimenzióval bővíti a társadalmi felelősségvállalási tevékenységet, jelentősen javíthatja a cég arculatát és a márkaképet, és fontos támogatást nyújthat a kortárs művészek számára is. Mindezek alapján is belátható, hogy céges gyűjtemények létrehozása és fenntartása jóval komplexebb folyamat, mint pusztán az iroda falainak dekorálása. Milyen motivációk mentén alakítható ki egy vállalati gyűjtemény, és az milyen hatással van a cég megítélésére? Milyen előnyökkel járhat műtárgyak vásárlása és azok gyűjteménybe rendezése a vállalat számára? Mi alapján dönt úgy egy üzleti vállalkozás, hogy művészeti gyűjteményt hoz létre, és mi alapján dönti el, hogy mi kerüljön a gyűjteménybe?

Október 25. 15.00

INSIDE ART panel beszélgetés

RÉSZTVEVŐK:

 • Simon DE PURY - Művészeti Igazgató, Newlands House - Basel
 • Reine-Marie Fontaine TAITTINGER - Alapító társ, Arteia - Brusszel
 • Olivier MARIAN - Alapító társ, Arteia - Brusszel
 • A BESZÉLGETÉST VEZETI: Karolina BLASIAK - Művészeti tanácsadó, Rosemont International – Monaco

A művészeti világ drámaibban fejlődött a Covid-19 járvány óta, mint a második világháború óta eltelt időszakban. A művészet és a kultúra iparban a digitális platformokra való áttérés, amely régóta a társadalmi elköteleződésben és a személyes felfedezésben gyökerezik, arra késztette a gyűjtőket, hogy alapvetően gondolják újra a művészeti piaccal való kapcsolattartás módját. Akár értékesítésről, ajándékozásról vagy egy múzeum számára adományozásról beszélünk, a gyűjtők ezt a pillanatot használják arra, hogy átgondolják a műgyűjteményeik tervezését, új holisztikus módszereket találjanak a művészeti gyűjtemények kezelésére.

Október 25. 17.00

Miért gyűjtsünk fotóművészetet? És hogyan vágjunk bele a vásárlásba? A fotó alapú műalkotások gyűjtésének gyakorlati és nemcsak gyakorlati szempontjai

INSIDE ART panel beszélgetés

RÉSZTVEVŐK:

 • Barbara ČEFERIN - Tulajdonos, Galeria Fotografija - Ljubljana
 • Dejan SLUGA - Igazgató és főkurátor, Photon Gallery - Ljubjana, Szlovénia
 • Johan VIKNER - Kurátor és kiállítás producer, Fotografiska International - Stockholm
 • A BESZÉLGETÉST VEZETI: Tomas OPITZ - Fotográfus, tulajdonos, TOBE Gallery - Budapest

A kortárs műtárgypiacon egyre meghatározóbb szerepet játszik a fotóművészet, ugyanakkor sok gyűjtő nehezen mer belevágni a fotó alapú művek vásárlásába. A fotóval kapcsolatban számtalan kérdés foglalkoztatja a leendő és a gyakorlott gyűjtőket egyaránt, a potenciális vásárlók megnyugtatására mégis kevés szó esik ezekről. A nyilvánvaló gyakorlati és más jellegű kihívások ellenére mégis egyre többen vásárolnak és gyűjtenek fotót, gyakran inkább szenvedélyből, mint a részletek ismeretén nyugvó alapos megfontolásból. Panelbeszélgetésünk kísérletet tesz, hogy bemutassa a fotóművészet vásárlása mögötti motivációkat és megfontolásokat, illetve válaszokat keres arra, miként lehet eloszlatni a vásárlók jogos és alaptalan félelmeit. Miért és milyen akadályok, kérdések merülnek fel egy fotográfia megvásárlásakor? Mitől függ a fotó maradandósága, az alkalmazott technikától vagy a felhasznált anyagtól? És ezek miről ismerhetőek fel? Milyen tényezők határozzák meg egy fotó mint műtárgy értékét: a művészeti vagy technikai kvalitás, a művész személye, a műtárgy egyedisége, sorozatszáma, vagy valami más? Ki és hogyan garantálja a megvásárolt műtárgy értékét? Lehet-e hamisítani fotót, és ha igen, mire figyeljünk a hamisítványok kiszűrése érdekében? Egyáltalán miért gyűjtsek fotót, ha úgy tűnik, ez több vesződséggel és kockázattal jár, ráadásul az értéke is alacsonyabb? 

Az eseménysorozat ingyenesen megtekinthető Zoom Webinar keretében.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

További információ:

www.insideart.hu

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
MODERN TECHNOLÓGIÁK A MÚZEUMOKBAN

MODERN TECHNOLÓGIÁK A MÚZEUMOKBAN

2020-12-02

Napjainkban a digitalizáció egyre gyorsabb ütemben fejlődik és egyre nagyobb teret nyer. A digitális eszközök használata mindennapi életünk részévé vált. A múzeumok ezt kihasználva modern technológiákkal igyekeznek fokozni a látogatói élményt.

Milyen lesz a jövő múzeuma?

Milyen lesz a jövő múzeuma?

2020-11-23

Szántó András kulturális stratéga új könyvében 28 nemzetközi múzeumvezetőt kérdezett a múzeumok lehetőségeiről és a jövő kihívásairól. A művészetek és a média világában közismert, nemzetközi hírű tanácsadó, kutató és író 1964-ben született Budapesten. A többek között a The New York Timesban és az ArtForumon is publikáló szakember tanácsadó cége, a

Isten Veled Konok Tamás

Isten Veled Konok Tamás

2020-11-20

"Az idő magában hordozza az elmúlást. A jelen megállíthatatlan pillanat, és oly rövid, hogy szinte nem is lézezik." írta Konok Tamás saját, 2019-ben megjelent Emlékkövek című életrajzi visszaemlékezésében. 

 

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

 • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.